I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Edukacija osnovaca o trgovini ljudima i vrstama eksploatacije

U okviru novog programa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije namenjenog unapređenju bezbednosti osnovaca, danas je za učenike viših razreda Osnovne škole „Servo Mihalj“ organizovano edukativno predavanje na temu trgovine ljudima.

Ispred Policijske uprave Zrenjanin i Odeljenja za kriminalističku policiju, učenicima se obratila Nevena Šuput koja je medjima pojasnila da je suština ovih edukativnih časova da se deci pojasne termini poput „trgovine ljudima“, da im se objasni šta ta krivična dela podrazumevaju, i kako da ih prepoznaju u svom okruženju.

-Trgovina ljudima podrazumeva  korišćenje prevare i prinude kako bi se deca, odnosno odrasle osobe uvele u jedan ropski odnos. Trgovina decom je najgori oblik iskorišćavanja i zloupotrebe najmlađih, kao i najgrublji oblik kršenja dečijih prava. Bitno je istaći da pristanak deteta na iskorišćavanje ne menja činjenicu da se radi o krivičnom delu koji se najstrože kažnjava, izjavila je Šuput.

PerSu marketi

Učenici su tokom edukativnog časa mogli da saznaju da su svi ljudi, bez obzira na godine, potencijalne žrtve trgovine ljudima, da „trgovac“ najčešće putem interneta i društvenih mreža uspostavlja odnos poverenja sa decom kroz lažna obećanja i laskanjem, sa ciljem obmanjivanja. Takođe, trgovci su ti koji izmamljuju one informacije koje im oogućuju da žrtvu drže pod ucenom i kontrolom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Novi, zajednički program Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva obrazovanja podrazumeva osam oblasti, o kojima se deca od početka nove školske godine aktivno edukuju. To su: bezbednosti u saobraćaju, policija u službi građani, nasilje kao negativna društvena pojava, prevencija i zaštita dece od opojnih droga i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, zaštita od požara i zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh