I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dvodnevni Festival „Zdrav život“: Duhovni mir i zdrava hrana u Plankovoj bašti

U Kulturnom centru Zrenjanina organizovan je dvodnevni Festival „Zdrav Život“ koji promoviše zdrave stilove života, zdravu ishranu, alternativnu medicinu i niz zanimljivih sadržaja koji nisu svakodnevno dostupni u našem gradu.

Svi zainteresovani imali su priliku tokom celog jučerašnjeg dana, i danas do 20 časova, da odslušaju brojna predavanja, a prvo u nizu održao je Saša Plećević – dr Feelgood, na temu „505 – šifra za zdrav život“. Posetioci su mogli da učestvuju u radionicama, kao i u aktivnostima organizovanim u Plankovoj bašti. Poseban program pripremljen je za decu.

„S obzirom na to da gradsko udruženje „Zdrav Život“ proslavlja 30 godina rada, odlučili smo da zajedno sa saradnicima napravimo jedan ovakav festival. Ponuđeni su različiti sadržaji – od predavanja, radionica, do demmonstracije raznih tehnika. Tu je i Banja Rusanda kao podrška da proširimo priču o dobrobiti kolektivne gimnastike dece. Imamo i planinare koji će nam ukazati na prednosti njihovog stila života i njihovih akcija. Veoma zanimljiva je i takozvana „ Gong kupka“, jer je reč o vibracionoj masaži. Ljudi leže u opuštenom položaju dok za to vreme jedna osoba udara u gong različitim tempom i intezitetom, i na taj način podstiče opuštanje. Tu su nam i prodavnice zdrave hrane, koje nude svoje proizvode. Pored ovoga, posetioci mogu da upoznaju Majanski kalendar, razne vrste meditacija, tantri, rekonektivnog lečenja… Imamo i prpredavača o kliničkoj aromaterapiji, koja je u poslednje vreme veoma popularna. Cilj našeg festivala nije nametanje mišljenja, već da građanima i onima koje ovakve stvari interesuju, pružimo što veći broj informacija, a oni će prepoznati šta je to što im odgovara“, pojaasnilla nam je organizatorka festivala, Aleksandra Vujinović, dodavši da je želja da se ova manifestacija održava i u narednim godinama.

I Taxi Zrenjanin

Aleksandra Vujinović

Tumači Majanskog kalendara, Mira i Radmila, privukle su posebnu pažnju. Posetiocima su rado izlazile u susret i prema datumu rođenja prikazivale im simbole i karakteristike koje ih određuju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Vratila sam se iz Čilea pre dva dana, i srela sam se sa našim predavačima. Sve ovo što smo radili dvadesetak godina, uspeli smo da uobličimo. Njihova predavanja i uvidi su malo dublji, tako da ću i ja moje početi drugačije. Majanski kalendar prati ciklus od 13 luna, odnosno 28 dana. Kalendar je zasnovan na matematičkoj matrici, i sinhronizuje nas sa univerzumom. To nije samo puko praćenje boja i brojeva, on nam pomaže u spoznaji našeg duhovnog bića i nadograđivanja istog. Kalendar je prilagodio našim spoznajama Hoze Argueljas i zasnovan je na svetom tekstu. Nazvao ga je i sinhronometar, alat za merenje sinhronociteta. Nova godina, prema ovom kalendaru, počinje 26. jula i vezana je za zvezdu Sirius, koja se samo toga dana uzdize i vidi, a godina se završava 24. jula. Ostaje samo 25. jul koji se svake godine slavi kao bezvremenski dan, dan zelenila i umetnosti. To je i dan mira, kulture i meditacije“, izjavila je Mira Korać.

Tumačenje Majanskog kalendara

Kroz predavanje o Ajurvedi posetioci su se mogli upoznati sa mudrostima starih Veda i njihovom istočnjačkom filozofijom života. Prema rečima organizatora, veliku pažnju privlače i predavanja o kliničkoj aromaterapiji, koje drži Lejla Ljubenković, predsednica udruženja „Aromatea“. Ova tehnika se ogleda u dva pravca, od opuštenog uživanja, do lečenja kombinovanjem terapija i mirisa. Njena suština je prvenstveno u preventivi.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh