I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dve godine „Ženske inicijative ŽIZ“ – briga o pravima žena, dece i mladih u Zrenjaninu

Udruženje „Ženska inicijativa – ŽIZ“ iz Zrenjanina je relativno mlada organizacija, koja je osnovana 2017. godine sa ciljem da afirmiše pozitivne vrednosti naše lokalne zajednice koje se tiču zaštite ljudskih prava, sa posebnim akcentom na prava žene, dece i omladine.

Ideja za osnivanje udruženja potekla je od njene predsednice, Marijane Mišić Andrić, koja je trenutno na doktorskim studijama Centra za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu, gde aktivno radi na promovisanju i afirmaciji ženskih prava sa posebnim fokusom na žene u obrazovanju i menadžmentu.

Marijana Mišić Andrić

Udruženje „Ženska inicijativa – ŽIZ“ je u protekle nepune dve godine uspostavilo uspešnu saradnju sa saradnicama iz Predškolskih ustanova na teritoriji grada Zrenjanina, Gerontološkim centrom i Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin“.

I Taxi Zrenjanin

Jedna od prvih aktivnosti ovog udruženja bilo je obeležavanje Međunarodnog dana starih lica, kada su mališani vrtića „Dečija radost“, zajedno sa svojim vaspitačicama, pripremili prigodan program korisnicima Gerontološkog centra. Korisnici Gerontološkog kluba pri Gerontološkom centru su povodom Svetskog dana deteta, zanimljivom lutkarskom predstavom uzvratili posetu deci vrtića i izmamili im radosne osmehe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na Međunarodni dan fizičke aktivnosti, sportski klub „Long jump – Ivana Španović“ je na inicijativu udruženja, organizovao sportski dan za najmlađe, sa ciljem da deci pokažu i ukažu na važnost bavljenja sportom u cilju očuvanja svog zdravlja.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, Udruženje „Ženska inicijativa – ŽIZ“ i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u prostorijama vrtića „Snežana“ u Mužlji, organizovale su prigodan dvojezični program za decu. Mališanima iz Mužlje u goste su stigli i drugari iz vrtića „Dečija radost“.

Nakon nastupa najmlađih, predsednica udruženja je glavnim vaspitačicama oba vrtića uručila po jednu dvojezičnu knjigu autora Lidije Turo i Jovane Kulauzov Reba „Jovan i Agneš“, dok je Jelena Đorđević Perc u ime Gradske narodne biblioteke, deci čitala i poklonila knjigu Branka Stevanovića – „Naglavačke“, izdanje na mađarskom i srpskom jeziku.

POMOĆ „ŽENSKE INICIJATIVE ŽIZ“ POČETNIM PREDUZETNICAMA

Udruženje je maja meseca prošle godine organizovalo konkurs za one žene preduzetnice sa teritorije grada Zrenjanina, koje su na početku svog poslovanja, sa ciljem pružanje podrške pokrivanjem troškova odlaska na konferenciju „Biznis na štiklama“, održanom u Novom Sadu.

Zahvaljujući konkursku, dve preduzetnice su uspešno prezentovale naš grad na ovoj konferenciji.

Što se aktivnosti za 2019. godinu tiče, od Marijane Mišić Andrić smo saznali, da će pored obeležavanja praznika i bitnih datuma za lokalnu zajednicu, pokrenuti i kreativne radionice za naše najmlađe sugrađane na temu zaštite životne sredine, zdrave ishrane itd.

Piše: Tivadar Borbelj

 

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh