I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dvanaest polaznika uspešno završilo obuku za zavarivače u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Zrenjaninu nedavno je završena obuka nezaposlenih lica za zavarivače. Dvanaest polaznika steklo je osnovna znanja i veštine iz zavarivanja MAG postupkom. Već neko vreme za zavarivače se govori da su deficitarni na našem tržištu. Kandidati koji su završili ovu obuku u naredne dve godine su u obavezi da rade u Zrenjaninu ili u nekoj firmi na teritoriji Srbije.

Obuka za zavarivače u Tehničkoj školi trajala je tri meseca.

„Obuka je urađena u okviru projekta „Obukom do posla“ koji je finansiralo Ministartsvo omladine i sporta. Grad Zrenjanin je bio učesnik projekta, a Tehnička škola izvođač kompletne obuke. Obuka se sastojala od 100 časova. 10 časova odnosilo se na zaštitu na radu, 30 časova je bilo teorijske obuke, a praktična nastava je trajala 60 časova. Kandidati su prvo prolazili teorijsku obuku nakon koje su radili test. Svi su ga uspešno završili. Posle toga usledela je praktična obuka gde su u našoj radionici, koja je jedna od najmodernijih laboratorija za zavarivanje u okolini, radili na poslovima zavarianja MAG postupkom. To je specifičan postupak. Za njega smo se odlučili zato što je on najrasprostranjeniji u privredi kod nas. Varioci mogu lako da nađu zaposlenje“, kaže Đorđe Klać, direktor Tehničke škole.

I Taxi Zrenjanin

„Znanja zavarivača su danas prilično cenjena. Ovo zanimanje je deficitarno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Nema kandidata koji imaju ova znanja i mogu da pokažu ove veštine. Ministarstvo omladine i sporta je uvidelo da je takav jedan projekat dobar. 12 kandidata je bilo na obuci i svi su je uspešno završili. Bilo je još nekoliko kandidata koji su se prijavili, ali oni nisu mogli da prođu obuku, jer nisu zadovoljili zdravstvene uslove koje smo tražili“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Obuka za zavarivače je bila namenjena mladima do 30 godina

Na ovu obuku mogli su da se prijave nezaposleni do 30 godina starosti.

„Ovo je veoma deficitarno zanimanje kod nas. Više nema obučenih ljudi u zemlji, svi su uglavnom otišli negde u inostranstvo i sada su to uveli da bismo se mi obučili da bi imao neko da radi”, kaže Stefan Nišić polaznik na obuci koji je ranije završio Tehničku školu.

„Trebalo je da upišem ovaj smer kada sam upisivao srednju školu, ali nije ga bilo. Sad je ovo novo i želeo sam da završim obuku”, objašnjava Predrag Krsmanović koji se konačno obučio za posao koji je oduvek želeo.

Obuka je za kandidate bila potpuno besplatna.

„Sve torškove je snosilo Ministarstvo omladine i sporta. Zato su kandidati koji su završili obuku u obavezi da dve godine rade u Zrenjaninu ili negde u Srbiji ili će novac morati da refundiraju. Sa ovim sertifikatom ne mogu ovog momenta da idu u inostranstvo, jer su vezani da bar dve godine budu ovde. Ja pretpostavljam da će oni to ispoštovati, jer je posao zavarivača prilično dobro plaćen kod nas. Mogu samo da kažem da jedan solidan zavarivač ima veću platu od profesora u Tehničkoj školi. Postoji i mogućnost usavršavanja. Ukoliko neko od ovih kandidata želi da nastavi svoje obrazovanje, pošto su oni sada ovde stekli samo određene kompetencije u okviru obrazovnog profila bravar-zavarivač, može to da uradi i da stekne sve kompetencije. Može čak da dobije i diplomu zavarivača“, objašnjava Klać.

„Sa uverenjem koje treba da dobiju ovih dana otići će u Nacionalnu službu za zapošljavanje i čekaće posao zavariača. Oni su osposobljeni za zavarivanje limova, debljih ploča, cevi, za vizuelnu kontolu… Njihovo dalje usavršavanje zavisi samo od njih“, dodaje naš sagovornik.

Uskoro nova obuka za zavarivače

Direktor Tehničke škole veruje da će se uskoro organizovati još ovakvih obuka.

„Ovaj projekat je podrazumevao da na obuku mogu da se prijave kandidati starosti od 18 do 30 godina, koji su nezaposleni tj. oni koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Mi ćemo nakon ovog ciklusa koji je upravo završen, organizovati ponovo obuku ovog tipa gde nećemo imati ograničenja u tom nekom smislu. Sigurno je da kandidati moraju da budu punoletni, da imaju najmanje završenu osnovnu školu i da su zdravstveno sposobni. Drugih ograničenja nećemo imati. Devojke, žene takođe, mogu da se prijave. Žena, na žalost, ovoga puta nije bilo, mada sam ih ja pozvao da se prijave. Mi u okviru naše praktične nastave u školi imamo i deo koji se odnosi na zavarivanje. Neke devojke su mnogo, mnogo bolje od najboljih muškaraca po tom pitanju. U pregovorima smo i sa NIS-om da jedan deo njihovih radnika prođe kroz ovaku jednu obuku. Oni su izrazili želju da 10-ak njihovih radnika dođe ovde kod nas“, kaže Klać.

Posle 10-ak godina Tehnička škola upisala je ponovo odeljenje za zanimanje bravar-zavarivač

„Nadam se da ćemo za mesec dana pokrenuti novi projekat. Da bi se projekat započeo potrebno je da bude najmanje 5 kandidata. Ali, što ih je više, to bolje. Dobro je za sve, posebno za one koji nemaju posao. Prilikom upisa na obuku gledamo da prednost damo kandidatima koji su završili neku od tehničkih škola, da bismo imali što manje teorije. Mada ograničenja po pitanju završene srednje škole nema. Mi smo prošle godine, posle 10-12 godina, upisali odeljenje za zanimanje bravar-zavarivač po dualnom sistemu obrazovanja. Ti momci su sada u prvom razredu. Da oni stasaju da budu sposobni za rad potrebno je još 2,5 godine. Da se ne bi čekalo toliko, a ima potrebe za ovim pozivom, odlučili smo se za ovakav način osposobljavanja“, zaključuje na kraju razgovor direktor Tehničke škole Đorđe Klać, kojeg smo pre početka intervjua zatekli kako potpisuje uverenja kandidata koji su prošli obuku.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh