I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dva miliona dinara iz budžeta grada za vantelesnu oplodnju

U budžetu grada Zrenjanina za 2017. godinu za potrebe finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju opredeljeno je dva miliona dinara.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ostavio je mogućnost i da se, u slučaju potrebe, u tu svrhu obezbede i dodatna sredstva, prenosi gradski sajt zrenjanin.rs.


Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju donet je 2014 godine. Od tada je i Grad Zrenjanin finansijski podržao biomedicinski potpomognute oplodnje.

Ovo pravo ostvarila su 33 bračna ili vanbračna para.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

-Grad Zrenjanin nije ograničio vremenski period u kom se postupak mora obaviti od momenta prenosa sredstava po predračunu izabrane klinike. Umesto toga, važi stanovište “najpovoljnijeg trenutka” za ženu, i ta procena ostavljena je izabranim lekarima parova. Cilj ovakvog rešenja je što uspešniji, a ne postupak u što kraćem roku, navode u Gradskoj upravi.

Pravilnikom je predviđena starosna granica za žene od 45 godina, i time se Zrenjanin izjednačio sa Evropskim kriterijumima.

Lokalna samouprava Zrenjanina prva je u regionu prepoznala ovu potrebu, i sigurnu granicu po zdravlje žene. Takođe je omogućeno i da se postupak priznavanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju omogući i parovima koji žele i drugo dete.

Da bi neki par aplicirao za ovu vrstu finansijske podrške, i da bi mogao da očekuje pozitivno rešenje po zahtevu, potrebno je da podnese zahtev na pisarnici Gradske uprave.

UZ ZAHTEV ZA SREDSTVA ZA VANTELESNU OPLODNJU POTREBNA JE I DOKUMENTACIJA:

-izvod iz matične knjige venčanih, ili izjavu overenu od strane dva svedoka da par živi zajedno;
– uverenje o državljanstvu Republike Srbije para;
– uverenje o prebivalištu para i fotokopije lične karte;
– predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju, o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje i rešenje o upisu ustanove u registar kod nadležnog suda;
– fotokopije medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza koje zahteva i Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;
– potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijale u Zrenjaninu da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, godina starosti ženskog partnera ili pola.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh