I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dva miliona dinara iz budžeta grada za vantelesnu oplodnju

U budžetu grada Zrenjanina za 2017. godinu za potrebe finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju opredeljeno je dva miliona dinara.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ostavio je mogućnost i da se, u slučaju potrebe, u tu svrhu obezbede i dodatna sredstva, prenosi gradski sajt zrenjanin.rs.


Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju donet je 2014 godine. Od tada je i Grad Zrenjanin finansijski podržao biomedicinski potpomognute oplodnje.

Ovo pravo ostvarila su 33 bračna ili vanbračna para.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

-Grad Zrenjanin nije ograničio vremenski period u kom se postupak mora obaviti od momenta prenosa sredstava po predračunu izabrane klinike. Umesto toga, važi stanovište “najpovoljnijeg trenutka” za ženu, i ta procena ostavljena je izabranim lekarima parova. Cilj ovakvog rešenja je što uspešniji, a ne postupak u što kraćem roku, navode u Gradskoj upravi.

Pravilnikom je predviđena starosna granica za žene od 45 godina, i time se Zrenjanin izjednačio sa Evropskim kriterijumima.

Lokalna samouprava Zrenjanina prva je u regionu prepoznala ovu potrebu, i sigurnu granicu po zdravlje žene. Takođe je omogućeno i da se postupak priznavanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju omogući i parovima koji žele i drugo dete.

Da bi neki par aplicirao za ovu vrstu finansijske podrške, i da bi mogao da očekuje pozitivno rešenje po zahtevu, potrebno je da podnese zahtev na pisarnici Gradske uprave.

UZ ZAHTEV ZA SREDSTVA ZA VANTELESNU OPLODNJU POTREBNA JE I DOKUMENTACIJA:

-izvod iz matične knjige venčanih, ili izjavu overenu od strane dva svedoka da par živi zajedno;
– uverenje o državljanstvu Republike Srbije para;
– uverenje o prebivalištu para i fotokopije lične karte;
– predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju, o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje i rešenje o upisu ustanove u registar kod nadležnog suda;
– fotokopije medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza koje zahteva i Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;
– potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijale u Zrenjaninu da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, godina starosti ženskog partnera ili pola.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh