I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Karavan „Duh mladosti“ Ministarstva prosvete – danas krenuo iz Zrenjanina

Karavan „Duh mladosti“ čiji je cilj promovisanje Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja danas je krenuo iz Zrenjanina. Karavan će u narednom periodu obići još 32 grada u Srbiji.

U danima vikenda, na trgovima, sportskim centrima, kao i centrima kulture, kroz ovaj projekat roditeljima, deci i nastavnicima približiće se značaj i benefiti ovakvog vida obrazovanja.

-Ovim projektom želimo da ojačamo i saradnju sa privatnim sektorom, čijim ćemo se potrebama rukovoditi u kreiranju novih nastavnih planova i programa u okviru obrazovnog sistema, kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Metodologija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja obezbedila bi smanjivanje stope nezaposlenih mladih do 25 godina, mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa ili nastavka univerzitetskog školovanja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Saradnja fakulteta sa kompanijama omogućila bi studentima realizaciju projektnih ideja kao i njihovo kasnije zapošljavanje u istim, ali i otvaranje sopstvenih kompanija po stečenim iskustvima za vreme studija.

PODRŠKA GRADA ZRENJANINA

Projekat realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daju i lokalne samouprave. Predstavnici lokalne samouprave u Zrenjaninu danas su prisustvovali dolasku karavana u Aviv park u Zrenjaninu.

-Obrazovanje je strateška oblast našeg grada, imamo dobru saradnju sa svima koji rade na dualnom obrazovanju. Mi smo za sada pioniri, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu napredovati kako ovde na lokalnom nivou, tako i na nacionalnom. Zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće i koji pomažu ostvarivanju ovog projekta rekao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura nakon što je ozvaničio početak ovog događaja.

-Danas ćemo razgovarati sa mnogo učenika i roditelja, predstaviti im ovaj sistem koji će im omogućiti da se školuju onako kako se školuju njihovi drugari u drugim zemljama. Promovisanje dualnog obrazovanja  je ponos Ministarstva prosvete, rezultat svega onoga što smo radili do sada. Naši mladi ljudi moraju biti okrenuti ka znanju i ka stručnosti, rekla je savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Pomoćnica ministra za sport i omladinu Snežana Klašnja istakla je da Karavan podstiče aktivizam mladih kao i zdrav i rekreativan način življenja.

-Nadamo se da će ovakvi sadržaji daleko više podstaći mlade ljude da se uključe, jer su oni ti koji su nosioci promena. Istraživanje koje mi sprovodimo, ukazalo je da veliki broj mladih, nažalost vežba nedovoljno. U Srbiji imamo 1,4 miliona mladih ljudi, i karavan je šansa da se što više njih upozna sa sadržajem i pokrene, dodala je Snežana Klašnja.

Tokom manifestacije koja je trajala od 17 do 21 čas predstavile su se srednje škole i kompanije koje učestvuju u procesu dualnog obrazovanja, kao i partneri projekta. Karavan je podržao i naš proslavljeni rvač Davor Štefanek.

Suština uvođenja dualnog obrazovanja ogleda se u stimulaciji sticanja funkcionalnog znanja kod mladih. Nacionalni model sadrži dualno i preduzetničko obrazovanje kao dva ravnopravna faktora. Preduzetničko obrazovanje je planirano da se uvede od osnovne škole i to kroz međupredmetno uvezivanje sadržaja iz različitih oblasti, a u cilju realizovanja ideja i njihove prezentacije kroz aktivnost školski projekat- moja ideja. Školski projekat omogućio bi obrazovni identitet mladih i omogućio bi im zreo odabir budućeg zanimanja uz visok nivo samopouzdanja. Učeničke ideje tokom osnovnoškolskog obrazovanja bile bi stimulisane i posetom privrednika koji bi ih uputili u pogledu saznanja u okviru inovacionog napretka i načinu poslovanja kompanija.

Dualno obrazovanje se ogleda u sintezi teorije u školama i prakse u kompanijama. Kroz aktivnost školski projekat- moja karijera bilo bi omogućeno dokumentovanje učeničkog aktivnog učešća u radnom procesu u kompanijama kao i kreiranje nacionalne baze podataka o interesovanjima mladih usklađenih sa potrebama privrede. Učenici bi u realnim radnim uslovima za vreme prakse dobijali određena materijalna sredstva, a u njihovom stručnom obrazovanju ravnopravno bi učestvovali i licencirani instruktori iz kompanija.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh