I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Dug fabrike 28,7 milijardi dinara, sledi reorganizacija ili bankrot

Sudbina najvećeg domaćeg proizvođača deterdženata, zrenjaninske „Beohemije – Inhem“ biće poznata 13. oktobra, kada je u odašnjem Privrednom sudu zakazano ročište radi glasanja o planu reorganizacije ove kompanije, koja je u ozbiljne teškoće zapala prošle godine.

srb-biohemija

Krajem decembra, menadžment je saopštio da „Beohemija“ više nije u stanju da uredno vraća kredite i insistirao da se rešenje za nagomilane finansijske probleme potraži kroz stečaj, a po takozvanom unapred pripremljenom planu reorganizacije.

Bilo je predviđeno da se o planu oporavka posrnulog lidera u proizvodnji kućne hemije poverioci izjasne početkom 2014. Pokazalo se, međutim, da je menadžmentu trebalo još nekoliko meseci pregovora sa poveriocima, pa su ovog leta sačinjene izmene i dopune UPPR.

I Taxi Zrenjanin

Sud je odlučio da se ročište o oceni plana održi 13. oktobra. Ostaje da se vidi da li je dodatno pregovaranje iskorišćeno za poboljšanje UPPR i stvaranje šanse da kompanija „opere fleke“ lošeg rada, ili će poverioci, uz saglasnost suda, odlučiti da „Beohemiju“ gurnu u bankrot i (ras)prodajom imovine pokušaju bar delimično da se namire.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Sudbina zrenjaninskih hemičara, zapravo, u rukama je bankara. Deset domaćih i stranih banaka najveći su poverioci u potraživanju dugova od „Beohemije“ koji iznose 28,7 milijardi dinara. Vrednost celokupne imovine kompanije, sve sa zgradama, mašinama, građevinskim zemljištem, zalihama robe i brendovima, jedva premašuje 1,3 milijarde. To dovoljno oslikava u kakvoj su situaciji poverioci. Sastavljači UPPR izračunali su da bi odlaskom fabrike „na doboš„ naplatili tek sedam odsto potraživanja, što diskretno sugeriše pravac rešavanja problema…

UPPR nudi nastavak proizvodnje i otplatu dugova novcem koji će se zaraditi prodajom deterdženata. Od poverilaca se očekuje da prihvate „rastezanje“ vraćanja kredita do 2022. (dugova državi za poreze i doprinose uz reprogram od 60 meseci), uz dodatnu podršku trgovinskih lanaca i banaka od 15 miliona evra za obezbeđenje obrtnog kapitala. Licencirani stečajni upravnik Andrijana Živanović dala je stručno mišljenje da je UPPR izvodljiv.

Dosadašnji troškovi izrade UPPR, uglavnom za honorare pravnim i finansijskim savetnicima, revizorskim kućama i stečajnim upravnicima, procenjuju se na više od 80.000 evra. Zbog teškoća u poslovanju, neizvesna je sudbina 270 radnika, koji su trenutno još angžovani na tekućim poslovima. Oni su takođe među poveriocima, jer im nisu isplaćene tri plate u 2013.

U SASTAVU “DALIJA“ I “BRIKSOL“

SA „Henkelom Srbija“ i firmom „Prokter i Gembl“, „Beohemija“ kontroliše domaću prodaju deterdženata i kućne hemije sa 83 odsto. U regionu, bivšim jugoslovenskim republikama i severnoj Africi, zauzima od 12 do 30 odsto tržišta. Prepoznatljiva je po brendovima „duel“ i „deus“, a osim fabrike u Zrenjaninu, u njenom sastavu su zemunska „Dalija“ i „Briksol“ iz Vršca.

Izvor : www.novosti.rs

Tekst : Slobodan Pašić

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh