I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Drugi Sajam zadrugarstva i mladih domaćina „Mladenci“ održaće se 22. i 23. marta

U hali Medison i Kristalnoj dvorani narednog vikenda biće održan drugi po redu Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“. U periodu od 10 do 18 sati posetioci će moći da vide, probaju i da kupe tradicionalne domaće proizvode poput turijske kobasice, svrljiškog sira, slanine iz Kačareva, maline iz Arilja, šljive iz Osečine… Takođe, predstaviće se i proizvođači sitne poljoprivredne mehanizacije. U sklopu sajma biće održana predavanja i tribine na temu voćarske proizvodnje, zadrugarstva i proizvodnje meda. Gosti sajma biće i učenici poljoprivredne škole sa Kosova i Metohije.

Obično se kaže da se „prvi mačići bacaju u vodu“. Međutim, kada je reč o Sajmu zadrugarstva i mladih domaćina Srbije, to nije slučaj. Ova manifestacija je uspešno organizovana prošle godine prvi put i ima tendeniju da postane tradicionalna. 22. i 23. marta u hali Medison i Kristalnoj dvorani održaće se drugi po redu „Mladenci“.

„Ideja ovog sajma je da pomognemo mladima koji ostaju na selu i onima koji iz grada hoće da odu na selo, jer nam sela u Srbiji propadaju. Šta se sve radi da selo ne bi propalo pokušali smo da prikažemo kroz sajam „Mladenci“. Nadam se da će sajam postati tradicionalna manifestacija u Zrenjaninu. Ovde će se okupiti mladi ljudi iz cele Srbije. Doći će učenici iz mnogih poljoprivrednih škola u kojima se naredne školske godine uvodi novi predmet zadrugarstvo. Jedna od njih je i poljoprivredna škola sa Kosova i Metohije. Pedesetoro mladih iz južne srpske pokrajine će biti naši gosti dva dana. Oni će imati priliku da vide kako je zadrugarstvo razvijeno u Vojvodini“, kaže Božidar Drinić, organizator Sajma zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“.

PerSu marketi

Organizatori Sajma zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“

Degustacija, prezentacija, prodaja sira, kobasica, slanine, šljiva, malina…

„U izlagačkom prostoru biće predstavljeni proizvođači sitne poljoprivredne mehanizacije. Takođe, imaćemo mlade, perspektivne i uporne poljoprivrednike koji su nosioci gazdinstva i koji će izložiti svoje proizvode. Posetioci će imati prilike da vide specifičnost župske berbe, maline iz Arilja, šljive iz Osečine, imaćemo sir iz Svrljiga… Predstaviće se i turističke manifestacije kao što su Kobasicijada iz Turije, Slaninijada iz Kačareva, Kulenijada iz Bačkog Petrovca… Svi koji dođu na sajam moći će da degustiraju i kupe specijalitete koje će izlagači doneti. Lokalne samouprave će se predstaviti sa svojim brendovima. Grad Zrenjanin će se predstaviti razvijenim zadrugarstvom“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Voćarstvo glavna tema stručnih skupova na sajmu „Mladenci“

U stručnom delu organizacije, sajam je podržala Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.

„Prošle godine akcenat je bio na organskoj proizvodnji. Ove godine glavna tema sajma je voćarska proizvodnja i udruživanje u voćarstvu. Profesor doktor Zoran Keserović će biti glavni uvodničar u ovu temu. Osim njega ispred Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja doći će sturčnjaci da promovišu novi predmet koji se od naredne školske godine uvodi u stručne škole, a to je zadrugarstvo. Takođe, promovisaće se i obrazovanje odraslih tj. sticanje diploma kada su u pitanju pčelari i zadrugari. To je nešto što treba da se objedini kako bi naši proizvođači mogli da plasiraju svoje proizvode kroz zadruge. PSS će u jednom delu učestvovati i sa svojim predavačima“, objašnjava Kristina Salapura, direktor Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Turistička organizacija Zrenjanina Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“ vidi kao dobru priliku za promociju grada.

„Mi smo zaista ponosni što možemo da se uključimo u jednu ovakvu manifestaciju. Ja uvek kažem da je ovo jedan novi turistički proizvod. Ovaj sajam treba da pokaže kvalitet Zrenjanina i okoline. Iz turističkog ugla gledano ovo je zaista mogućnost da gosti i sugrađani koji žele da čuju o novinama u poljoprivredi dođu u halu Medison. Pre svega, očekujemo puno mladih, jer su mladi zadrugari perspektiva sela. Mi treba da im damo impuls razvoju. Zadovoljni smo i što ćemo gostima moći da pokažemo naš grad, što ćemo moći da učestvujemo aktivno u promociji Zrenjanina. Na štandovima će biti i drugih turističkih organizacija iz zemlje“, kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanin.

Grad čini sve da stvori uslove da mladi ostanu na selu

Ovogodišnji sajam „Mladenci“ održava se pod pokroviteljstvom SANU-a, Pokrajinskog sekretarijata za pojoprivredu i grada Zrenjanina.

„Cilj grada i države je da sačuvamo i obezbedimo uslove da mladi na selu ostanu. Grad odvaja značajna sredstva za sva naseljena mesta u okolini Zrenjanina, a njih je 22. Ulažemo u komunalnu infrastrukturu, školstvo, sportske terene. Ovaj sajam je veliki doprinos mladima koji se bave poljoprivredom da dobiju stručno znanje i logistiku u povezivanju u zadruge. Zadruge su prioritet na nacionalnom nivou. Zato grad i podržava i podržavaće i u buduće ovakve manifestacije. Očekujemo da sajam bude dobro posećen“, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Bez partnera nema organizacije velikih događaja. Ovoga puta Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije podržala je kompanija Gomex.

„Drago nam je što možemo da se uljučimo u organizaciju ovakve manifestacije, jer je ovo dobra prilika da i Zrenjaninci i gosti sajma vide da postoji želja da se brišu granice između državnih institucija i privatnog sektora. Da je nas neko pitao tih granica ne bi ni bilo. S druge strane ovo je prilika da mladima pokažemo da svoje znanje mogu da uposle i u privatnom sektoru i da mogu da ostanu u Srbiji. Da nema potrebe da to znanje nose u inostranstvo. Ovde mogu da pomognu razvoju poljoprivrede, a kada imate jaku i kvalitetnu poljoprivedu onda imate i kvalitetnu državu. Naša dugoročna politika je ulaganje u decu. Uskoro će se širom Vojvodine pojaviti i flajeri i plakati kojom se ova manifestacija najavljuje“, objašnjava Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije Gomex.

Vrata hale Medison i Kristalne dvorane otvaraju se 22. marta u 10 sati. Zvanično otvaranje Sajma zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“ zakazano je za 14 sati. Oba dana trajanja sajma posetioci će moći da obiđu izlagače i prisustvuju predavanjima do 18 sati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh