I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Stefan Radu – učenik koji znanjem ruši predrasude

stefan radu 1O Stefanu Raduu iz Konaka mediji su pisali u više navrata, ističući njegovo odlično znanje i ljubav prema istoriji ali i lošu finansijsku situaciju. On dolazi iz Konaka i ide u osmi razred. Nakon što je pobrojao brojne rezultate na Opštinskom i Regionalnom takmičenju iz istorije, na Republičkom je svima dokazao da ljubav, trud i ogromna volja mogu prevazići sve predrasude i stereotipe – Stefan je osvojio prvo mesto.

 NMR Info Pre četiri godine si se doselio u Konak, koliko je bilo teško početi život u novoj sredini sa novom školom i drugarima?

Stefan :Na početku je bilo teško, jer nisam imao novca čak ni za knjige, ali mi je tom prilikom pomogla učiteljica Kozina Ruža Julkica koja je inače sada i direktorka. Ona je uvidela moj trud a pored toga me je i često savetovala i govorila da školovanjem mogu izvući svoju porodicu iz loše finansijske situacije.

 NMR Info : Kada je počelo tvoje zanimanje za istoriju?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Stefan : Pošto sam inače odličan učenik, istoriju sam jednako učio kao i sve druge predmete. U sedmom razredu sam otišao sam na takmičenje i video da možda mogu i više od toga. Cilj mi je bio da prođem sve nivoe takmičenja i dokažem da to može i neko kao ja, da to može jedan Rom. Tako sam na Opštinskom takmičenju bio prvi, to sam ostvario i na Regionalnom dok sam na Republičkom  bio peti. Tada sam rekao sebi da sledeće godine moram biti prvi i to sam uspeo.

 NMR InfoKoliko mora da se voli istorija da bi se osvojilo prvo mesto na Republičkom takmičenju?

Stefan : Iako nisam imao struje, a često sam morao da učim i posle ponoći, nisam se zaustavio. Istorija je predmet koji stvarno treba da se razume pa i voli. Naravno, bez učenja nema ni uspeha, a meni je pogotovu tu pomogao moj profesor Borivoje Jerković. Njemu dugujem izuzetno zahvalnost na strpljenju i tome što je ostao u mom odeljenju samo da bi meni predavao i dalje. Za takmičenje sam učio svakodnevno dva do tri sata, a inače lako pamtim te podatke koje pročitam.

 NMR InfoKako je izgledalo samo takmičenje u Nišu?

Stefan : Osim što je tu stvorena kruna mog teškog rada, to će biti i mesto koje ću naravno pamtiti do kraja života. Mogu reći da sam se stvarno dugo spremao za ovaj test i pitanja su bila laka. Iako sam test završio za dvadesetak minuta, čekao sam da istekne predviđeno vreme da bih ipak imao vremena da potvrdim svaki svoj odgovor. Na kraju sam imao maksimalan broj bodova.

NMR InfoNa čiju podršku si mogao najviše da računaš?
Stefan : Pored toga što je tu bila moja porodica, koja me inače podržava u svim mojim odlukama za koje smatraju da su ispravne, ne mogu a da ne dugujem ogromnu zahvalnost i celoj mojoj školi na čelu sa direktorkom Kozinom Ružom Julkicom. Naravno, tu je opet profesor Jerković, koji mi  pored saveta za školu često daje i savete za život. Veliku pomoć pružila mi je i profesorka engleskog jezika, Sanvila Ivović Radojković, koja mi je dala laptop i koja je zajedno sa svojim suprugom pomogla da dođemo do novca kojim bismo platili račune za struju. Ne mogu a da ne spomenem i svoje drugare iz razreda koji su me podržavali koliko god su mogli, iako sam ja jedini dečak u razredu, odlično se slažemo.

 

stefan radu

Stefan sa profesorom istorije Borivojem Jerkovićem

NMR InfoKoji su tvoji dalji planovi u školovanju?
Stefan : Voleo bih da upišem gimnaziju u Zrenjaninu, a nakon toga Vojnu akademiju. Još ću razmisliti da li bi tu moglo da dođe u obzir i studiranje istorije. Već ću se odlučiti, važno je da zacrtam neki cilj.

NMR Info : Kako je tvoja sredina i tvoje selo reagovalo na tvoje uspehe?
Stefan :  Osećam da su veoma ponosni na mene, što mi često i kažu. Nikada nisam imao nikakve zamerke, i svi su se uvek lepo ophodili prema meni.

NMR Info : Koliko su se promenili tvoji uslovi življenja nakon što se o vama pisalo u medijima?
Stefan : To je imalo efekta, jer su me mnogi nakon toga zvali i nudili pomoć, pa čak i moja učiteljica iz Starčeva, mesta u kom sam živeo pre Konaka. Javili su se i ljudi iz Zrenjanina, koji osim što su pomogli oko plaćanja struje, pomoći će i oko gradnje kupatila. Moj nastavnik Armin Tot je uspeo da mi obezbedi besplatan internet.

NMR InfoŠta bi poručio svima onima koji bi želeli da postignu tvoj uspeh?
Stefan : Hteo bih da se zahvalim svima koji su uvideli moj rad i trud. Znam u koliko se teškoj situaciji nalaze romska deca i koliko njih uopšte ne ide u školu. Ja i zbog svega toga želim da pokažem da se nešto može postići ako se to dovoljno želi bez obzira koje si nacionalnosti. Svako treba da ima svoj cilj za koji će se boriti, i ići ka njemu bez obzira koliko to teško bilo. Kada se taj trud na kraju isplati, a uvek se isplati, tada postaneš nezaustavljiv.

Izvor : NMR info

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh