I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Neradno i za Srpsku Novu godinu

Prvi dan nove godine po Julijanskom kalendaru, 14. januar, ove godine praznovaće ko želi, a dogodine bi trebalo da bude neradan za sve. Predsedništvo Srbije sprema inicijativu za izmenu Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji, kako bi se Srpska nova godina upisala u zvanični kalendar državnih svetkovina.

Ove godine poslodavci sami mogu da odluče da li će tog dana praznovati ili će njihovi zaposleni raditi uobičajeno.

– Vlada je donela preporuku da se ne radi 14. januara i ona nije obavezujuća. Pretpostavljam da će je poštovati svi državni organi i lokalne samouprave – kaže za ”Novosti” Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. – Privreda i ostali poslodavci mogu da biraju. Ukoliko prihvate preporuku Vlade,treba da donesu interni pravilnik o poštovanju ovog praznika. Ako odluče da je ovaj dan neradan, poslodavci će morati da obezbede praznične dnevnice za sve zaposlene koji su zbog prirode posla prinuđeni da dežuraju. Za 110 odsto uvećanu dnevnicu dobiće i radnici u Hitnoj pomoći, bolnicama, vatrogasci, policajci i svi ostali koji budu na poslu dok im kolege iz firme praznuju. Ako neki kolektiv odluči da radi uobičajeno, mimo preporuke Vlade, svi zaposleni moraće da dođu na svoja radna mesta bez uvećane, praznične dnevnice.

praznici-neradni-dani (1)

I Taxi Zrenjanin

I sa neradnom Srpskom novom godinom, i dalje smo po svetkovinama iza komšijskih država. Kod nas se slavi šest državnih praznika tokom godine, Srpska nova godina bila bi sedmi praznik, a krsna slava osma na spisku neradnih dana u godini. Ne radimo za Novu godinu, Božić, Sretenje, Praznik rada, Vaskrs i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Rekorder prema broj neradnih dana je Japan sa ukupno 20, sledi Argentina sa 19 dana za praznovanje, pa Tajland, Liban i Malezija sa po 16, Slovačka i Kipar sa 15.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

KAZNE ZA UKIDANJE DNEVNICA

Poslodavci koji se ne pridržavaju pravila o radu na državne praznike mogu da plate kaznu od 800.000 do milion dinara. Inspektorat za rad je od početka godine obavio više od 23.000 kontrola, a inspektori su doneli oko 900 rešenja zbog nepravilnosti prilikom isplata zarada, među kojima je i nepoštovanje isplate uvećane praznične dnevnice.

Izvor : Novosti

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh