I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Drugari sa Ruže uređuju sportski teren u svom naselju

Grupa roditelja i dece iz naselja Ruža Šulman ovih dana započela je uređenje postojećeg sportskog terena u njihovom kraju, a koji nije bio u zavidnom stanju. Ideja im je da kroz projekat Drugari sa Ruže, kutak u kojem deca i roditelji provode slobodno vreme očiste od trave i šiblja, da postave klupe, stolove, kante za smeće i da poprave teren. Novac za uređenje prostora oko terena i za održavanje radionica za decu tokom leta obedli su preko konkursa  #AKTIVNEZAJEDNICE, koji je organizovala Trag fondacija. Uređenje ove javne površine radi se uz saglasnost i podršku MZ “Dositej Obradović”. O tome kako je izgledao put od ideje do obezbeđivanja dozvola i novca za realizaciju projekat Drugari sa Ruže, razgovarali smo sa Miroslavom Kostić i Vanjom Stankov, idejnim tvorcima projekta.

Kako ste došli na ideju da uredite sportski teren u naselju Ruža Šulman?

Miroslava Kostić: Naša deca provode dosta vremena na terenima zajedno sa nama, roditeljima. Tu se igraju, druže i provode slobodno vreme. Svakodnevno smo posmatrali ovaj prostor koji je neuređen i smišljali kako da ga učinimo lepšim i bezbednijim za njih.

I Taxi Zrenjanin

Od ideje do realizacije projekta Drugari sa Ruže

Na koji način ste obezbedili novac za to?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vanja Stankov: Sasvim slučajno smo primetili konkurs #AKTIVNEZAJEDNICE i vi videli da Trag fondacija dodeljuje sredstva i podržava aktivne neformalne grupe poput nas i udruženja. Imali smo želju i okvirnu ideju koju smo predstavili ostalim roditeljima koji su se složili da aktivno učestvuju i podrže realizaciju. Prethodnih godina mi smo čistili terene od trave i razbijenog stakla koje je bilo na njima.

Konkurisali smo kod Trag fondacije i projekat je ušao u uži izbor. Nakon toga dobili smo poziv od njih da učestvujemo u obuci koja nam je pomogla da naš projekat Drugari sa Ruže stavimo u realne okvire i usmerila nas na lokalne resurse koji su potrebni za realizaciju naše ideje. Nakon obuke Trag fondacija je odlučila da pomogne i finansira naš projekat.

Koga ste sve kontaktirali i na kakve ste odgovore nailazili? Da li su vas svi kojima ste se obratili i podržali?

Miroslava Kostić: Na našu sreću, s obzirom da nemamo iskustva, naišli smo na podršku skoro svih kojima smo se obratili. Dobili smo saglasnost od naše Mesne zajednice “Dositej Obradović” da će nas podržati u realizaciji projekta. Bez njihove podrške i dozvole ne bismo smeli da uređujemo i menjamo javni prostor. Zahvalnost dugujemo i Ivani Kukolj Solarov koja nas je uputila i spojila sa udruženjem SKA SKA iz Zrenjanina. Tatjana Tabački iz ovog udruženja je prihvatila naš poziv na saradnju. Ona će nam, takođe, pomoći u realizaciji edukativnih radionica za decu koje ćemo oranizovali u julu i avgustu.

Podrška projektu Drugari sa Ruže od MZ i drugih udruženja

Šta će sve biti urađeno na Ruži i na šta će konkretno novac biti potrošen? 

Vanja Stankov: Želimo da organizujemo akcije čišćenja i sređivanje terena i prostora oko njega. Ofarbaćemo golove, konstrukcije koševa i obeležiti terene. Postavićemo četiri klupe, dva stola i dve kante za smeće. Planiramo i da postavimo obruče i mrežice na polomljenim koševima, mrežu na terenu za odbojku. Akciji sređivanja terena se priključio i Dušan Petrov koji je već više puta postavljao table i obruče. Na žalost i pored njegove dobre namere obruči su slomljeni. On će i ovog puta obezbediti sredstva za nabavku zglobnih obruča, a majstor Ratomir će ih postaviti.

U toku letnjeg raspusta ćemo organizovati niz sportskih aktivnosti i edukativnih radionica koje će držati roditelji. Takođe, kontaktirali smo i udruženje CEKOM koje je prihvatilo poziv da nam pomogne oko organizacije radionica za decu.

Pre nekoliko dana imali ste prvu radnu akciju. Ko je sve u njoj učestvovao i šta je tačno tada urađeno?

Miroslava Kostić: Okupilo se nas dvadesetak odraslih i uspeli smo da očistimo teren od trave i stakla. U ovom radu su nam posebno pomogla naša deca koju smo doveli da se igraju, ali videvši nas kako radimo počeli su da pomažu sa željom da taj prostor izgleda lepše. Veoma smo ponosni na njih. Shvatili smo da činimo pravu stvar jer oni ovaj prostor doživljavaju kao svoj i verujemo da će ga čuvati i truditi se da izgleda što lepše.

Radionice za decu iz kraja tokom leta

Kakvi su planovi za naredni period?

Vanja Stankov: Planiramo zajedničke akcije čišćenja terena sa JKP “Čistoća i zelenilo” koje će nam pomoći da očistimo okolinu terena od nebezbednog rastinja na kojem se naša deca povređuju, buše lopte i gume od bicikla. Našim aktivnostima i projektom Drugari sa Ruže uspeli smo da skrenemo pažnju na ovaj prostor i dobili obećanje od Mesne zajednice koja će u saradnji sa lokalnom samoupravom popuniti ispucale delove terena i postaviti osvetljenje.

Koja je ideja celokupnog projekta i koliko on traje?

Miroslava Kostić: Projekat traje do septembra, ali ideja je da pored toga što sredimo zapušten prostor između zgrada, organizujemo edukativne i sportske radionice, da se deca igraju i druže, a da mi, roditelji realizujemo aktivnosti i podržavamo zdravo i kvalitetno odrastanje. Kroz radonice i sportske aktivnosti bismo podsticali dečju kreativnost, razvijali pozitivan duh i stav. Veoma nam je važno da deca u komšiluku razvijaju međusobnu saradnju i toleranciju, da znaju da prihvataju različitost. Trudićemo se da ostvarimo vedru atmosferu, međusobno uvažavanje komšijskih odnosa, poštovanja i tolerancije kao osnovnog faktora za život u zajednici. Takođe, razvijaćemo kod dece svest i potrebu za očuvanjem prirode i društvene sredine. Planiramo da na ovaj način privučemo što veći broj dece i roditelja i da deca tokom raspusta imaju veliki izbor aktivnosti koji će ih zainteresovati da svoje vreme provode na otvorenom u druženju sa vršnjacima.

Dobre ideje nađu način da dođu do novca za realizaciju, samo treba pratiti konkurse i pisati projekte

Imate li već neke ideje za narednu sezonu, neki novi projekat?

Vanja Stankov: Sada smo krenuli u realizaciju ovog projekta. Rađaju se nove ideje, ali njima ćemo se posvetiti kada se projekat Drugari sa Ruže u septembru završi.

Koja bi bila Vaša poruka onima koji imaju ideje slične vašim, a nemaju novca za njihovu realizaciju?

Miroslava Kostić: Poruka je da prate konkurse kako Trag fondacije tako i drugih organizacija koje daju novčana sredstva  za dobre ideje i tako učine svoju okolinu lepšom. Naš moto je da svako ko hoće i ima želju za lepim promenama nađe način, a ko neće opravdanje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh