I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Drastično smanjeno interesovanje za proizvodna zanimanja

Svake godine iz našeg obrazovnog sistema nestaje po neko zanatsko zanimanje, a ako se ovakva upisna politika nastavi, uskoro neće biti nijednog, kažu za „Novosti“ u zrenjaninskoj Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“.

Ova ugledna obrazovna ustanova, koja je sa decenijskom tradicijom obrazovala generacije vrsnih stručnjaka za prehrambene i tekstilne fabrike u gradu na Begeju, već duže vreme se suočava sa nedostatkom đaka. Nekada je u prvi razred upisivala 13 odeljenja. Ove godine trebalo je da ih bude deset, ali zbog nedovoljnog broja učenika zainteresovanih za smerove koje nudi škola – broj odeljenja smanjen je na osam.

Najdrastičnija situacija je kod prerađivača mleka, jer su se za ovaj smer, od planiranih petnaest, prijavila svega dva svršena osnovca. Za modnog krojača – umesto 24, takođe dva, za tehničara modne odeće umesto 30, samo devet đaka. Za prehrambene tehničare umesto 30, javilo se 17 učenika, a za tehničara za biotehnologije 14.

– Privreda je u takvom stanju da učenici ne vide perspektivu u proizvodnim zanimanjima. Nastavi li se ovaj trend, dve trećine jedne generacije biće u gimnazijama, medicinskim i ekonomskim školama. Usred žitnice, imaćemo tek po stotinak učenika u poljoprivrednim i prehrambenim odeljenjima – kaže Jugoslav Bogdanović, direktor Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“.

PerSu marketi

Izvor : novosti.rs, Sl. Pašić

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh