I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dragan Kosović – od „Kaćuše“ do državne stipendije Ruske federacije

Učenik 4-5 razreda Zrenjaninske Gimnazije Dragan Kosović (mentor Irina Ubović) pobednik je republičkog takmičenja  iz ruskog jezika održanog u Valjevu.

Istog dana u Valjevskoj gimnaziji održana su i takmičenja iz poznavanja 5 jezika, a još jedan zrenjaninski gimnazijalac postigao je fantastičan uspeh. Edvin Kadar učenik 4-8 sa mentorkom Tinde Kadar postao je republički prvak u poznavanju nemačkog jezika.

– Na republičko takmičenje iz ruskog plasiralo se 12 najboljih učenika Srbije u opštoj i 10 u specijalnoj kategoriji. Tako mali broj učenika na republičkoj smotri je zbog toga što je na takmičenjima nižih rangova, odnosno na okružnim takmičenjima veoma visok prag za prolaz na republičko. Tako sam od zadata 32 do 40 bodova  za plasman na republičko ostvario 38 – kaže Dragan Kosović za naš portal.

I Taxi Zrenjanin

Na Okružnom takmičenju su zadaci leksičko gramatičkog tipa dok je Republičko znatno komplikovanije.  U prvom delu se čita tekst i odgovara na pitanja koja se odnose na razumevanje pročitanog, u drugom delu lektor čita tekst, a mi odgovaramo na postavljena pitanja i treći deo je leksičko gramatički. Svaki deo donosi određen broj bodova koji se mora osvojiti, u suprotnom se ne može nastaviti takmičenje. Na usmeni deo tako se plasiralo svega 5 takmičara. Na zadatu temu se priča ispred komisije koja u svakom trenutku može da postavi bilo koja pitanja vezana ili nevezana za datu temu. Takvim pristupom se zapravo vidi koliko jezik razumemo i kako se snalazimo u datoj situaciji – kaže Kosović opisujući samo takmičenje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dragan Kosović i profesorka ruskog Irina Ubović

Interesantan je i Kosovićev istorijat učenja ruskog jezika sa kojim do početka Gimnazije nije imao nikakav kontakt. – U osnovnoj školi učio sam nemački jezik, a od ruskog jezika sve što sam znao je da pevam „Kaćušu“. Na početku Gimnazije želeo sam da učim turski pa tek onda ruski jezik. Kako sam u drugoj godini saznao da postoji mogućnost da se studira u Rusiji, to je postao moj primarni predmet. Rezultat postignut na Republičkom takmičenju u Valjevu je kruna mog dosadašenjeg rada,  a i potvrda da se zalaganjem može dosta postići.

Profesorka ruskog jezika u Zrenjaninskoj Gimnaziji i Kosovićeva mentorka Irina Ubović osim što hvali njegovo znanje i trud dodaje da je on i izuzetna osoba. – Izuzetno poštuje svoju školu, profesore i obaveze. Sve što radi, radi sa velikom ljubavlju i posvećenošću i zato rezultat nije mogao da izostane. Ova njegova pobeda draža mi je i zbog činjenice što je ruski „tek“ počeo da uči u Gimnaziji. Pored njega mogu da pohvalim i sve svoje đake koji su izuzeto posvećeni svemu što rade – dodala je gospođa Ubavić. Uzimajući u obzir sve što se dešavalo u ovoj školskoj godini, (uspeh Milice Jocić na Olimpijadi ruskog jezika, putovanje u Rusiju za najbolje đake, nastupi u Ruskom domu, priredba „Rusiji s ljubavlju“, Kosovićev uspeh) za 24 godine mog prosvetnog rada ovo je svakako jedna od najlepših i najuspešnijih godina.  Draganov uspeh neka bude  primer i drugim učenicima kako se radom može stići do vrhunskih rezultata – poruka je profesorke Ubović.

Što se tiče studiranja koje je Kosović pomenuo – predao je sva dokumenta i uskoro očekuje odgovor na zahtev za državnom stipendijom Ruske federacije.  – Želim da studiram međunarodne odnose – kaže ovaj vredni učenik Gimnazije možda i budući diplomata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh