I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Dr Tibor Čanji: Redovnom kontrolom zdravlja možemo izbeći srčani udar

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine omogućili su da se u zrenjaninskoj bolnici, u periodu od 10. do 14. juna obavlja invazivna procedura kod pacijenata da bi se izbegli neželjeni incidenti, kao što je srčani udar.

Tako je subspecijalista interventni kardiolog, dr sc. med. Tibor Čanji, pacijentima koji su imali takve indikacije, vršio otvaranje suženog ili zapušenog krvnog suda i ugradnju stenta, kako bi se uspostavio pun protok krvi kroz srčane arterije.

Na taj način se kod pacijenata izbegavaju operacije na otvorenom srcu, čime se ranije uspostavlja njihova radna i funkcionalna sposobnost.

I Taxi Zrenjanin

-Srčani udar nastaje kada se krvni sud koji hrani srce zapuši ili suzi u toj meri da protok ispod nje nije adekvatan za ishranu srčanog mišića. Postoje promenljivi i nepromenljivi faktori za nastanak srčanog udara. Nepromenljivi faktori jesu genetika, pol, godište i rasa, dok u promenljive faktore ubrajamo dijabetes, hipertenziju, stres, depresiju, gušenje, povišen nivo masti u krvi… – kaže na naš portal dr Čanji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na promenljive faktore čovek može da utiče, i to redukacijom telesne težine, stalnom kontrolom lipidnog statusa, šećera u krvi, arterijskog krvnog pritiska i baveći se fizičkom aktivnošću.

-Nakon ugradnje stenta, tj. implanta u srčani krvni sud pristupom iz desne ili leve radijalne arterije, pacijent treba da sve promenljive faktore redukuje na najmanji mogući nivo i da se pridržava saveta lekara. Bitno je da u prvih mesec dana nakon implantacije stenta pacijent ne upražnjava teške fizičke poslove, da adekvatno i korektno uzima propisane lekove i da redovno kontroliše svoje zdravlje – zaključio je dr Čanji.

Piše: Tivadar Borbelj

Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh