I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dr Svjetlana Ždrale: Majčino mleko je jedina idealna hrana za bebe

Pod sloganom „Dojenje – temelj života”, u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović”, kao i u više od 170 zemalja sveta, od 1. do 7. avgusta tradicionalno se obeležava Svetska nedelja dojenja. Ovim povodom, dr Svjetlana Ždrale – šef Odseka neonatologije, govorila je o značaju dojenja za bebe i majke, važnosti kvaliteta majčinog mleka, ali i posledicama nedojenja.

Majčino mleko je jedina idealna hrana za bebe. U prvim danima i mesecima života bebe, majčino mleko menja svoj sastav i kvalitet prilagođavajući se njenom rastu. Ono omogućava bebi kompletan obrok, stvara osećaj sitosti, lako se vari, ima sve potrebne hranljive materije, sprečava pojavu kasnijih oboljenja. Mnogo su ređa oboljenja, upale srednjeg uha, kod beba koje su dojene nego kod dece koja nisu na majčinom mleku – kaže dr Svjetlana Ždrale.

Deca koja su dojena, retko su sklona gojaznosti, što je jako bitno za kasniji period života, a ona koja su dojena, nisu pothranjena, što je posebno značajno za zemlje koje imaju izuzetno nizak ekonomski standard.

I Taxi Zrenjanin

– Benefiti za majku su izuzetni – bolje se uspostavlja hormonalni status posle porođaja, majka lakše vraća telesnu težinu, a smatra se i da ima određeni protektivni efekat, prevenciju karcinoma dojke i drugih oblika malignih oboljenja. Dojenje podstiče maksimalni intelektualni razvoj deteta, odnosno intelektualni potencijal koji beba nosi sa sobom može maksimalno da se ispolji uz podršku majčinog dojenja. Izuzetno je značajno što se između majke i bebe uspostavlja emotivni odnos, stvara se bliskost, što istovremeno omogućuje da se razvije zdrava i srećna ličnost – smatra dr Ždrale.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

dr Svjetlana Ždrale

Nove generacije neprestano dolaze i važno je obavestiti ih o značaju dojenja i da to nije nešto što je važilo za njihove bake, nego za sve nas.

– Zrenjaninska bolnica je bebi-frendli, mi podstičemo dojenje, stavljamo bebu na dojku po porođaju i svaku majku pre odlaska kući obučimo kako da doji i pomažemo joj u tim prvim teškim trenucima. Majčino mleko ima sve potrebne kvalitete baš za bebu te majke, tako da je zabluda mišljenje pojedinih ljudi da je neko mleko slabo. Može se desiti da beba ne napreduje adekvatno u prvim danima ili mesecima života, a tada treba poraditi na tehnici i dužini dojenja. U nekim slučajevima, moramo ponuditi odgovarajuću dohranu, ali to radimo uvek posle podoja. Stalnim stavljanjem bebe na dojku, mleka će biti sve više i beba će biti zadovoljnija pa neće biti potrebe ni za kakvim drugim formulama – zaključuje dr Svjetlana Ždrale.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh