I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dr Ivana Ujfeljan Ristić: Sve savremenija hemioterapija pacijentima produžava život

Stručni sastank Podružnice lekara Zrenjanin pod nazivom „Komplikacije hemioterapije, hitna stanja u onkologiji i uloga palijativnog zbrinjavanja”, održan je u sali hotela „Vojvodina”. Predavač je bila dr Ivana Ujfeljan Ristić, internista-onkolog u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” koja je govorila o novim metodama hemioterapije, vezi između izabranog lekara, pacijenta i onkološkog odeljenja bolnice, i o palijativnom zbrinjavanju.

Dr Ivana Ujfeljan Ristić

Dr Ujfeljan Ristić je naglasila da su ovakvi sastanci jako važni kako bi se izabrani lekar informisao i mogao na vreme da uoči svaku komplikaciju kod pacijenta, a posebno zbog toga što se, po njenom mišljenju, na fakultetu na obraća dovoljna pažnja na onkološke pacijente.

– Ovaj sastanak nastao je s ciljem da ostvarimo što bolju saradnju između izabranog lekara koji je u neposrednom odnosu sa našim pacijentima, onkološke službe i bolnice. Imajući u vidu da su hemioterapije sve savremenije, da pacijenti sve duže žive i komplikacije su češće. Oni kada prime hemioterapiju odlaze kući, a postoji i jedna vrsta hemioterapije koju čine tablete koje pacijent pije, tako da je jako važno da izabrani lekar bude upoznat sa komplikacijama do kojih one mogu da dovedu i u kojim slučajevima da uputi pacijenta na naše odeljenje – izjavila je dr Ivana Ujfeljan Ristić.

I Taxi Zrenjanin

Drugi deo predavanje bio je posvećen novom konceptu palijativnog zbrinjavanja koji nije toliko poznat širem građanstvu, a često ni drugim lekarima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– U našoj ustanovi postoji jedinica za palijativno zbrinjavanje već više godina. Dok se onkologija i medicina baziraju na tome da leče bolest, u samom centru palijativnog zbrinjavanja je sam pacijent i njegova porodica. Naša jedinica ima osam kreveta, a pacijenti mogu tu da budu 14 dana. To su uglavnom pacijenti koji nemaju neko specifično onkološko lečenje, koji su težeg opšteg stanja gde treba samo nešto popraviti i dati podršku pacijentu i njegovoj porodici – kažeje dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Ona smatra da utisak koji u javnosti postoji da se broj pacijenata koji boluju od tumora drastično povećao u poslednje vreme, nije sasvim tačan.

– Mislim da je to samo utisak i da se ne radi o značajnom povećanju. Savremenijom hemioterapijom i hirurgijom pacijenti danas duže žive. Ranije je pacijent sa metastazom bio otpisan, a sada po nekoliko puta radi resekcija jetre. Dijagnostika je napredovala, a značajna su i druga predavanja i tribine gde se apeluje na svest građana da češće dolaze na preglede – zaključila je dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh