I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dr Ivana Tešić o nabavci novih aparata, radu angio-sale, preseljenju Internog odeljenja

– Nabavka dva ultrazvučna aparata, aparata za anesteziju i kardiologiju, popravka CT-aparata, sanacija krova nove bolnice, besplatni preventivni pregledi, popravka rashladnog postrojenja, zanavljanje nameštaja, samo su neka od važnih ulaganja i dešavanja, koja su zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i gradu Zrenjaninu, obeležila godinu za nama, kaže na početku razgovora za naš portal Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Prema njenim rečima, otvaranje angio sale predstavlja jedan od najznačajnijih pomaka u prošloj godini kada je reč o obezbeđivanju uslova za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Srednjobanatskog okruga, ali i šire. Kada je reč o razvoju kapaciteta ove sale, zrenjaninska bolnica nije u mogućnosti da odjednom obuči sve lekare za njeno korišćenje.

Dr Ivana Tešić

-Postoji realan period od pet godina u kojem će sala samostalno da zaživi i kada će naši stručni lekari samostalno, bez nadzora, moći da rade. Da ne bi došlo do greške i da bi se sprečila bilo kakva posledica po zdravlje pacijenata, stručni nadzor trenutno vrši Sremska Kamenica, međutim, posle pomenutog perioda i dobijanja dozvole od strane Pokrajinskog sekretarijata, angio sala u našem gradu moći će da funkcioniše 24 sata, sedam dana u nedelji – kaže direktorka.

I Taxi Zrenjanin

U angio sali je do sada je urađeno 328 kateterizacija. Od toga, kod 27 pacijenata ugrađeno je 49 stentova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Operacije štitaste žlezde u zrenjaninskoj bolnici nakon pauze od deset godina

Nakon pauze od desetak godina, u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ počelo je hirurško lečenje bolesti štitaste žlezde. Prve operacije urađene su početkom 2018. uz asistenciju i mentorstvo lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju u Novom Sadu, a od 1. oktobra tim zrenjaninskih lekara radi samostalno.

-Pored hirurga dr Marije Đujić i Dr Rastislava Filka, u timu za operativno lečenje štitaste žlezde su i endokrinolozi dr Tatjana Lazić Čilerdžić, dr Tatjana Crnogorac, zatim specijalista nuklearne medicine dr Marija Radujko i patolozi dr Laslo Štajer i dr Ljiljana Đurđev. Do sada je urađeno 44 operacija, a od početka oktobra samostalno je urađeno 14 operacija.

Tim lekara zadužen za lečenje oboljenja štitaste žlezde

SKENER U BOLNICI U DOBROM STANJU

CT-aparat, odnosno skener, trenutno je u dobrom stanju. Direktorka bolnice je tokom prošle godine u više navrata morala da demantuje tvrdnje pojedinih medija da je ceo aparat bio u kvaru.

-Skener ima određene delove, koje vremenom ili posle određenog broja snimanja moraju da se menjaju. To se dešava jednom godišnje, a nabavka istih ume da potreba. Kada kažemo da je CT-aparat ne radi, ne mislimo da je pokvaren, nego je potrebna redovna zamena cevi – naglašava dr Tešić.

NAKON VREMENSKIH NEPRILIKA, USPEŠNO ZAVRŠENA SANACIJA KROVA NA NOVOJ ZGRADI

Početkom avgusta, nakon obilnih padavina i nevremena, deo krovne konstrukcije na zgradi nove bolnice je popustio. Rezultat je bio obrušavanje plafona, a ni cevi nisu izdržale pritisak, te je u jednom trenutku pola porodilišta bilo pod vodom. Zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji osoblja bolnice, sve trudnice, porodilje i bebe na vreme su bile premeštene na siguran deo odeljenja do kog voda nije dopirala.

Uz pomoć i podršku Pokrajinske Vlade, krov bolnice je uspešno saniran i od tada nisu zabeleženi novi slučajevi prokišnjavanja.

SLUŽBA PEDIJATRIJE JE U 2018. GODINI BILA IZUZETNO AKTIVNA

Počev od avgusta prošle godine, kada je pokrenuta akcija renoviranja i opremanja Odeljenja predijatrije Opšte bolnice, mnogobrojni donatori, među kojima su preduzeća, udruženja i fizička lica, dali su svoj doprinos u cilju obnove mobilijara i prostorija odeljenja.

Zahvaljujući njima, obnovljeni su podovi, ormani i pregradni zidovi, zamenjeni su pultovi za kupanje i povijanje beba, oplemenjene su čekaonice, renovirana su dva toaleta, okrečen je Odsek za predškolsku i školsku decu i nabavljeni su novi umivaonici . U planu je obnavljanje medicinske recepcije i sanitarnih čvorova, a želja im je da urede i ambulantu, gde primaju decu koja dolaze sa sumnjom na neko infektivno oboljenje.

Akcija je započeta od strane zaposlenih na Službi pedijatrije, uz podršku čelnih ljudi ove zdravstvene ustanove. Prema rečima dr Tešić, godinama se nije adekvatno ulagalo u renoviranje zgrada, odeljenja i zdravstvenog sistema uopšte, i koliko god sredstava da bolnica dobije od nadležnih institucija, nemoguće je sve probleme rešiti u kratkom roku.

ONKOLOŠKA KOMISIJA PONOVO U SASTAVU ZRENJANINSKE BOLNICE

Nakon što je od strane Instituta za onkologiju Vojvodine zabranjen rad onkološke komisije u Zrenjaninu, pred kraj prošle godine i posle rešavanja svih administrativnih problema, Institut je dao saglasnost za formiranje nove komisije i sklopljen je ugovor sa doktorkom, koja će iz Sremske Kamenice dolaziti u naš grad.

-Unutar naše ustanove nedavno je oformljena nova onkološka komisija, kako pacijenti ne bi morali da idu u Sremsku Kamenicu. Uspeli smo da se izborimo sa svim administrativnim teškoćama i doktorka će zajedno sa našim lekarima biti član i predstavnik svih pacijenata u Institutu za onkologiju Vojvodine.

U BOLNICI OTVOREN CENTAR ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

U zrenjaninskoj bolnici je nedavno završen dvogodišnji projekat, u okviru kojeg je u ovoj zdrastvenj ustanovi otvoren Centar za žrtve seksualnog nasilja. Pored Zrenjanina, u Vojvodini je otvoreno još šest centara, od kojih će odlukom Pokrajinskog sekretarijata, samo tri nastaviti sa radom i tokom ove godine.

Zahvaljujući savesnom i odgovornom radu, finansijsku podršku za nastavak rada i pružanja pomoći žrtvama seksualnog nasilja, dobiće i centar u našem gradu.

U 2018. godini primljeno je 82 radnika na neodređeno vreme, od toga 17 doktora medicine, 37 medicinske sestre, 18 spremačica i 10 pomoćnih radnika. U januaru ove godine završen je još jedan konkurs, nakon čega je primljeno još 24 radnika na neodređeno vreme.

-U prošloj godini bolnicu je napustilo 29 zaposlenih lica, većinom mladih, radno sposobnih osoba – 16 medicinskih sestara, 3 lekara i 10 medicinskih radnika. Bitno je istaći da su samo medicinske sestre otišle u inostranstvo, dok su se tri lekara zaposlila u ustanove višeg ranga na nivou države – naglašava direktorka.

Govoreći o planovima za ovu godinu, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, dr Ivana Tešić ističe, da će jedna od novina biti uvođenje novih tehnologija u radu hirurškog sektora, tačnije opšte hirurgije, a tiču se laparoskopskih operacija, dok će u toku 2019. godine biti uvedena i stres ehokardiografija i transezofagijalni eho, kao dve kardiološko visoko sufisticirane procedure, koje se rade kod tačno određenih indikacija.

Pored toga, zrenjaninska bolnica je u saradnji sa lokalnom samoupravom, napravila jedan idejni projekat za rekonstrukciju i završetak izgradnje nove zgrade bolnice i nakon što projekat bude odobren, cela zgrada internog odeljenja biće preseljena u zgradu nove bolnice.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh