I love Zrenjanin portal

 • Basicline
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Problemi sa prijavama za upis dece u vrtić

Grad Zrenjanin priključio se ove godine gradovima koji su u prethodnom periodu uveli mogućnost elektronske prijave za upis dece u vrtić. Iako je prednost ovog načina prijave trebalo da bude to što će roditelji biti oslobođeni prikupljanja određene dokumentacije, pokazalo se da u našem gradu to nije slučaj. U poslednjih nekoliko dana iz gradske uprave telefonom pozivaju roditelje. Naime, od njih se traži da najkasnije do sredine jula Odeljenju za društvene delatnosti dostave potvrdu o proseku plate za mart, april i maj i fotokopiju lične karte. O čemu se zapravo radi i zašto roditelji moraju naknadno da donose dokumentaciju, iako su dali saglasnost da institucije same prikupljaju potrebne informacije, pitali smo Jelenu Dragić, načelnicu Odeljenja za društvene delatnosti u gradu Zrenjaninu.

Prilikom prijavljivnja dece za upis u vrtić u školskoj 2019/2020. godini roditelji u Zrenjaninu su prvi put imali mogućnost da prijavu podnesu u elektronskom obliku. Takođe, na raspolaganju im je bila i mogućnost da neophodne formulare popune ručno. Ali, da istovremeno potpišu saglasnost kojom daju ovlašćenje nadležnim institucijama da same pribave neophodnu dokumetnaciju.

Podsetimo, kada je objavljeno da se i u Zrenjaninu uvodi mogućnost elektronske prijave dece u vrtić istaknuto je da se ”elektronsko podnošenje prijave vrši jednostavnim popunjavanjem online obrasca na Portalu eUprava. Prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer se podaci pribavljaju automatski”.

I Taxi Zrenjanin

Iz Odeljenja za društvene delatnosti molba roditeljima za razumevanje

Međutim, mesec dana nakon zatvaranja konkursa roditelji su se iznenadili. Iz gradske uprave ih telefonom zovu da najkasnije do sredine jula dostave podatke o visini primanja za prethodna tri meseca i fotokopiju lične karte.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U Odeljenju za društvene delatnosti se zbog neprijatnosti izvinjavaju građanima. Objašnjavaju da je sistem nov i mole za razumevanje.

“Ja razumem naše sugrađane sada. Krenuli smo u tu varijantu upisa dece elektronskim putem u vrtić. Ili su u vrtiću roditelji ostavljali podatke gde su prilikom popunjava prijava za upis dece u vrtić automatski potpisali i nama saglasnost da možemo da vršimo uvid u sva ona dokumenta o kojima se vodi službena evidencija. Mi to zaista možemo. Na žalost, postoji dokumentacija koju isključivo samo roditelj mora da donese. I tu je potrebno da roditelj dođe kod nas. Zato se sada dešava da ih pozivamo da donesu potvrdu o proseku primanja za tri meseca“, kaže Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

„Molimo za malo razumevanja. Nama će i ministarstovo izaći u susret, kada im sva naša akta budemo dostavili. Nadam se da ćemo od naredne školske godine moći da prikupljamo te informacije preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. I da će tada roditelji u okviru našeg zahteva popunjavati i gde su zaposleni da bismo mi mogli da uđemo u CROSO. Da imamo uvid u primanja, kao što je reč sa porodiljama i računanju iznosa koje primaju dok su na porodiljskom odsustvu. Na žalost, kažem, to u ovom trenutku nije moguće. Molim roditelje da dođu do nas. Da nam dostave dokumentaciju kako bi svaka porodica koja nema primanja po članu domaćinsta veća od 26 posto prosečne zarade u gradu, mogla da bude oslobođena plaćanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, dodaje naša sagovornica.

Ličnu kartu je dovoljno samo pokazati na uvid

S druge strane ličnu kartu je, kaže, dovoljno doneti na uvid.

„Kada je reč o dostavljanju kopije lične karte, to je neophodno samo zbog matičnog broja. Jer se, na žalost, desio propust da ih trenutno nemamo. Kada roditelji budu dolazili, ne moraju da predaju te kopije. Dovoljno je da daju ličnu kartu na uvid. Prosto u Odeljenju za društvene delatnosti mora da se zabeleži JMBG i molim za razumevanje. Ulaz u eUpravu zahteva matični broj da bi mogli da se povuku svi ostali podaci. Da bi mogao da se izvrši uvid u njih. Samo ime i prezime ne znači mnogo. U gradu može da bude i dešava se da ima više osoba sa istim imenom i prezimenom. Taj sistem prepoznaje isključivo JMBG. Dakle, lična karta je potrebna samo zbog uvida u eUpravu“, objašnjava Dragić.

Utvrđivanje cene koju roditelji moraju da plate za vrtić

Dostavljanje potvrda o proseku primanja za mart, april i maj je neophodno kako bi se utvrdilo ko ima pravo na potpuno oslobađanje plaćanja boravka dece u vrtiću. Tačnije kome će grad u potpunosti platiti te troškove.

“Grad Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji zaista gleda maksimalno da izađe u susret svojim sugrađanima. Usvajanjem strategije o unapređenju predškolskog obrazovanja i vaspitanja gledali smo da u gradu Zrenjaninu obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem bude širok. U odnosu na prethodni pravilnik o utvrđivanju regresiranja cene boravka dece u vrtiću tj. učešća grada u ceni predškolskog vaspitanja i obrazovanja smo napravili određene izmene. Našim sugrađanima je poznato da su određene kategorije lica bila svakako regresirana sa 100 posto iznosa. U drugom delu regresne skale je postojalo učešće roditelja sa 10, 15 i 20 posto. A u zavisnosti od proseka primanja po članu domaćinstva“, kaže naša sagovornica.

„Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja koji je stupio na snagu prošle godine je jasno definisao učešće roditelja u ceni predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Pa tako 80 posto finansira jedinica lokalne samouprave, a 20 posto plaća roditelj. Paralelno sa tim u julu je usvojen Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. On se u najvećoj meri oslanja na populacionu politiku. Međutim, on obuhvata i socijalni i obrazovni i zdravstveni momenat. On daje mogućnosti da jedinice lokalne samoupave prošire ona prava koja su data Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja“, dodaje Dragić.

Limit po članu domaćinstva za oslobađanje plaćanja za vrtić je trenutno 13.303 dinara

Poštujući oba zakona grad Zrenjanin je doneo odluku da proširi listu roditelja koji imaju pravo na stoprocentno oslobađanje od plaćanja za vrtić.

„Grad je preuzeo na sebe da u potpunosti finansira boravak dece u vrtiću za one kategorije gde bi roditelji učestvovali sa 10 ili 15 posto u plaćanju. Takođe, pomerili smo za 1 posto maksimalni iznos proseka plate po članu domaćinstva. Pa će tako, roditelji čija primanja prelaze 26, a ne više 25 posto proseka plate u gradu, plaćati 20 posto ekonomske cene predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Trenutno je taj limit 13.303 dinara. To se menja kako se menjaju i prosečna primanja. Ako zamislimo da imamo jednu četvoročlanu porodicu onda će ona plaćati vrtić deci samo ako im ukupna primanja prlaze 53.000 dinara mesečno. U porodicama gde primanja ne prelaze taj iznos grad u potpunosti snosi troškove“, precizira naša sagovornica.

„Razumem u potpunosti roditelje. Kažem, tražimo malo razumevanja od građana, jer to radimo sa najboljom namerom da nikoga ne ispustimo i da svi koji imaju i ostvare pravo da budu oslobođeni plaćanja boravka dece u vrtiću. Izvinjavamo se još jednom. Kažu da je izvinjenje znak slabosti. Ne, nego mi zaista razumemo da prikupljanje i dostavljanje dokumentacije koju tražimo roditeljima može da predstavlja opterećenje. Treba da znaju i da ne moraju da dođu lično, mogu po nekome da pošalju dokumenta“, objašnjava Dragić.

„Ovo je, kažem, prva godina da ovako radimo. I prosto uhodavanje u sam sistem ne ide preko noći. Pristup podacima će biti ubuduće drugačiji i zahtevi za upis će biti drugačiji. Kada su se podnosile prijave mi u tom trenutku nismo znali da ovim podacima nećemo moći da pristupimo i da će se pojaviti ovi problemi“, dodaje naša sagovornica.

Cene boravka dece u vrtiću za roditelje koji plaćaju ove troškove

Prevedeno u cifre to znači da će roditelji čija deca pohađaju predškolski program koji se odnosi na jaslice, obdanište i vrtićki uzrast, a imaju primanja preko 26 posto po članu domaćinstva u odnosu na prsečnu zaradu u gradu, maksimalno plaćati vrtić 3.973 dinara mesečno po detetu. Ekonomska cena za ovu uslugu je 19.868 dinara.

Ekonmska cena celodnevnog pripremnog predškolskog programa iznosi 18.992 dinara. Učešće roditelja od 20 posto je 3.798 dinrara mesečno po detetu.

Poludnevni pripremni predškolski program koji obuhvata užinu, pošto ovo snosi republika, je 1.015 dinara.

Poludnevni pripremni predškolski program gde su obuhvaćeni i užina i boravak je 1.690 dinara.

Kategorije za koje grad u potpunosti snosi troškove boravka dece u vrtiću

Načelnica odeljenja za društvene delatnosti je još jednom iskoristila priliku da podseti za koje to kategorije je boravak dece u vrtiću svakako besplatan.

 • Roditelji dece čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći oslobođeni su plaćanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja u potpunosti. Tu 100 posto troškova snosi republika.
 • Za decu bez roditeljskog staranja koja su smeštena u starateljsku ili hraniteljsku porodicu grad snosi 100 posto troškova boravka u vrtiću tamo gde, po Zakonu o finansijkoj podršci porodici sa decom, to ne snosi republika.
 • Za decu čiji su roditelji ratni vojni invalidi grad snosi troškove 100 posto.
 • Za treće i svako naredno dete u porodici grad plaća 100 posto ekonomske cene predškolskog vaspitanja i obrazovanja. To je vid populacione mere. Ovo pravo se ostvaruje po redu rođenja deteta, a ne kao što je u obrazovanju kod besplatnih udžbenika koji ovo pravo priznaje samo ukoliko su deca u sistemu obrazovanja. Možemo da zamislimo da je porodica dobila četvrto dete, a da je neko prethodno već punoletno. Ovo je podsticaj da porodice imaju što više dece.
 • Za decu koja su sa roditeljem koristnici sigurne kuće za vreme boravka u istoj, grad pokriva 100 posto troškova za vrtić.
 • Pravo na besplatan boravak u vrtiću o tršku grada imaju i deca sa smetnjama u razvoju i telesnim invaliditetom za koje republika ne snosi 100 posto troškova. Ovo je važno pogotovo kada majka ima pravo na produženu negu deteta. Tada republika ne regresira boravak u vrtiću, jer se smatra da majka ima prihode. Međutim, to je važno pogotovo kada je neophodan rani razvoj. Stimulativni razvoj. Važno je polako uvoditi dete u sistem zato što ono, recimo, od sledeće godine treba da krene na obaveznu predškolsku pripremu. Taj momenat uvođenja deteta u sistem grad finansira.

Grad se trudi da iz godine u godinu proširi listu korisnika koji su oslobođeni troškova za vrtić

 • Troškove za vrtić grad plaća 100 posto i za decu koja imaju mišljenje Interresorne komisije, a koja je dala ovo pravo. Može da se desi da porodica ima primanja i ima teško bolesno dete. U tom slučaju veliki deo tih primanja odlazi na lečenje deteta. Grad ima razumevanja za te situacije.
 • Roditelji dece koji su nezaposleni i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, takođe, mogu da računaju na regresiranje boravka u vrtić dece o trošku grada.
 • Isto pravo je omogućeno i korisnicima u sistemu socijalne zaštite, a koji po proceni Centra za socijalni rad treba da ostvare ovo pravo. Za to je potrebno uverenje Centra. To su slučajevi gde je bilo nasilja u porodici, gde su supružnici u postupku razvoda ili su razvedeni, a jedan ne plaća alimentaciju… Ima puno faktora zbog kojih neko može da se nađe u tom sistemu. Ne možemo pravilnikom da predvidimo sve moguće situacije u životu. Zato je ostavljena mogućnost da Centar izda uverenje.

„Mi se kao grad trudimo da obuhvatamo što veći broj lica koji neće plaćati ništa. Nama je cilj da se što više dece upiše u vrtić. Definitivno sve svetske studije su pokazale da deca koja su u ranom uzrastu uključena u pripremni predškolski program ostaju u sistemu vasitanja i obrazovanja najmanje do kraja srednje škole, a najčešće završavaju i fakultete. Takođe, postižu bolje rezultate u životu. I taj momentat socijalizacije dece je jako bitan“, zaključuje na kraju razgovora Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti opštine Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh