I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Doneta odluka: Plate i penzije niže od 1. novembra

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, a uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

On je zamolio građane da, zbog ozbiljnosti, podnesu jednokratnu žrtvu, da bi se vratili na održiv put.
Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

On je naglasio da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

– Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak, rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Penzije od oko 100.000 dinara i veće, biće smanjene više, ali i ti ljudi, kako kaže, moraju da pomognu Srbiji u reformama.

On je rekao da 1,03 miliona penzionera ima penzije do 25.000, a oko pola miliona njih prima od 25.000 do 40.000.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto.

SMANJENJE PLATA LEKARIMA I PROSVETARIMA NEMINOVNO

Vujović je objasnio da ako doktori, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mera štednje, onda neće imati gde da se uštedi.

– Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski i politički i lično. Ali, ako nikome ne smanjimo gde ćemo da uštedimo, upitao je Vujović.

On je dodao da su plate i penzije četiri puta povećavane u toku krize, kao i da dok su svi u svetu smanjivali plate i penzije u Srbiji su one povećavane na osnovu političkih obećanja.

Izvor: RTV, Beta, Tanjug

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh