I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Donatorski fruštuk u Pokrajinskoj vladi pripremile učesnice projekta „Jaka žena, snažno selo“

U okviru obležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena u holu Pokrajinske vlade organizovan je prvi „Donatorski fruštuk“. Na ovoj manifestaciji predstavila su se udruženja žena sa sela koja su uključena u projekat „Jaka žena, snažno selo“. Cilj ovog fruštukovanja jeste da se prikupe sredstva za nastavak rada udruženja žena po vojvođanskim selima.

U projekat „Jaka žena, snažno selo“ uključeno je 15 udruženja žena iz čitave Vojvodine. Među njima su i tri iz Banata. Reč je o Udruženju žena „Vredne ruke“ iz Botoša, Klubu žena iz Belog Blata i Klubu žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja. Na Međunarodni dan seoskih žena članice ovih udruženja boravile su u Novom Sadu, gde su u holu Pokrajinske vlade izložile svoje specijalitete, a u okviru „Donatorskog fruštuka“.

I Taxi Zrenjanin

„Naše udruženje je član Ženske ruralne mreže Vojvodine. Pokrajinski sekretarijat za sertifikaciju i standardizaciju je kontaktirao mrežu i tražio je saradnju sa udruženjima žena. Mi smo preko njih ušli u projekat „Jaka žena, snažno selo“. U okviru toga smo imali razne edukacije. Vrh projekta „Jaka žena, snažno selo“ jeste manifestacija „Donatorski fruštuk“. Poenta je bila da se svako udruženje prezentuje onim čime se bavi. Naš zaštitni znak su gibančice. Ali, one moraju da se peku na licu mesta. Mi nismo mogli u Novom Sadu da se predstavimo gibančicama. Međutim, pravimo mi i druge domaće kolače, pa smo prezentaciju na tome bazirali. Predstavili smo se sa više od 10 različitih vrsta banatskih kolača. Bile su tu lenje pite sa višnjama i makom, ukuselo sa sirom, medenjaci, tegljeno sa višnjama i jabukama, ludajnica… Sve se pojelo. Oni koji su probali su oduševljeni“, kaže Ksenija Grujić, predsednica Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Botoša.

Prva poseta Pokrajinskoj vladi

„S druge strane i mi smo oduševljeni tim prostorom tamo. Prvi put smo kao udruženje bili u pokrajinskoj vladi. Mislim da se nismo obrukali i da je prezentacija samog udruženja bila na nivou. Mi volimo da idemo po manifestacijama jer se tamo pokazuje da li smo na dobrom putu i da li to što radimo dobro radimo. Zadovoljni smo i prezentacijom i manifestacijom“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Osnaživanje žena na selu kroz projekat „Jaka žena, snažno selo“

Cilj projekta „Jaka žena, snažno selo“, jeste da se žene sa sela ekonomski ojačaju. Zbog toga su se na „Donatorskom fruštuku“ tražili donatori koji su spremni da pomognu ovim vrednim ženama.

„Ideja projekta jeste da mi plasiramo ono što radimo, a da sekretarijat pokuša da obezbedi donatore za potrebe koje mi imamo. Svako udruženje je na poklon dobilo jedan mali video kroz koji može da prezentuje na manifestacijama ili svojoj lokalnoj samoupravi čime se bavi i šta za šta nam je pomoć potrebna. Takođe, na samoj manifestaciji je pušten i jedan zajednički film od 15 minuta, gde su predstavljena sva udruženja koja su bila u ovom projektu. Tu su prikazani naši problemi“, objašnjava Grujić.

„Mi kao udruženje imamo određenu opremu za pečenje gibančica, ali nemamo prostor gde možemo da držimo tu opremu i da se okupljamo da radimo. Trenutno se oprema nalazi po kućama članica udruženja. Tu osnovnu opremu nam je nabavila naša mesna zajednica. Mi smo tražili ako ima neko da nam pomogne da našu prostoriju okrečimo i sredimo. Nama je najveći problem što tu nemamo vodu i sanitarni čvor. Uz to i stolarija je u jako lošem stanju, dotrajala je“, precizira naša sagovornica.

„Donatorski fruštuk“- obilje domaćih proizvoda

Novac za adaptaciju prostorija potreban je i Klubu žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja. One se nadaju da će se naći neko ko će ih razumeti i ko će im pomoći da reše problem.

“Na “Donatorskom fruštuku” smo se predstavili sa našim pekmejzom. Uglavnom je sve što smo nosili bilo od pekmejza. Naravno, imali smo i nekoliko tegli pekmejza od šljiva. To je sada naša glavna delatnost. Bilo je kolača, bilo je knedli sa pekmejzom. Ne sa šljivama, već sa pekmejzom. Bilo je predivno. Jako je lepo sve bilo organizovano. Malo su nam nedostajale stolice, ali dobro. Svako udruženje se predstavilo onim čime se bavi”, kaže Kata Niković, predsednica Kluba žena “Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja.

“Tamo su bili postavljeni stolovi gde ste mogli da se poslužite fruštukom. Na svim tim stolovima je stajao flajer na kojem je pisalo šta je kojem udruženju najbitnije trenutno i za šta se traže donatori. Većini udruženja je potrebna adaptacija prostora. Tako je i sa nama. Naša kuhinja prokišnjava. Kod nas na krovu su ploče i ono što je nama najhitnije jeste da se te ploče zamene i da se sanira da to više ne prokišnjava. Tražili smo i mašinu za mlevenje šljiva, jer mi pravimo pekmejz od šljiva. Mi imamo posebnu sortu šljiva. Mlevenje voća oduzima dosta vremena i teško je. Zamislite da odjednom ručno meljete 50 kilograma šljiva. Mi smo ove godine napunili 200 teglica. Konkretno na “Donatorskom fruštuku” niko od donatora nije bio kod nas na štandu, jer kažem lista potreba udruženja bila je na svakom stolu”, dodaje naša sagovornica.

Donacija jednog plastenika ženama iz Belog Blata

Klub žena iz Belog Blata je, čini se, pola posla odradio na “Donatorskom fruštuku”.

“Mi smo deo projekta “Jaka žena, snažno selo” koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena na selu. Nastupali smo sa jednim ciljem, a to je da dođemo do sredstava koja će nam pomoći da sami zarađujemo i da naše udruženje ne bude zavisno ni od koga. Naša ideja je podignemo dva plastenika u kojima ćemo proizvoditi cveće i jagode. Utisci sa fruštuka su prelepi. Organizatori su se potrudili. Nama se javila jedna donatorka koja je spremna da nam donira jedan plastenik. Čini mi se kao da mi je svanulo. U narednom periodu ćemo videti kako će ići sa preuzimanjem opreme za plastenik. Na “Donatorski fruštuk” smo nosili šam rolne, naše štrudle, pitu sa jabukama i domaće proizvode od mangolice sa salaša Lujza”, objašnjava Anuška Šimon iz Kluba žena Belo Blato.

Projekat “Jaka žena, snažno selo” treba da uključi sve činioce koji mogu da pomognu ženama na selu

Učesnici i organizatori prvog „Donatorskog fruštuka“ imaju punu podršku Pokrajinske vlade.

„Poslednjih godina primetan je trend osnaživanja žena i programa podrške ženskom preduzetništvu. Pokrajinska vlada je kroz aktivnosti Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova među prvima započela programe podrške. Osnaživanje žena u okviru programa Pokrajinske vlade ima cilj da se sačuvaju od zaborava tradicionalni vojvođanski poslovi i proizvodi, ali i da se mladima prenesu prave vrednosti. Želja nam je i da vama, vrednim ženama širom Vojvodine, pomognemo da se organizujete, pokažete svoje umeće i nađete način da prodajom svojih proizvoda pomognete svojim porodicama, kao što su žene oduvek činile“, istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

„Podrška ženama na selu, koje su prezentovale svoje aktivnosti u holu Pokrajinske vlade pod sloganom „Jaka žena, snažno selo“ jeste dovoljan razlog da se svi zajedno uključimo u njihovo osnaživanje. Ovaj prvi organizovani „Donatorski fruštuk“ jeste jedan od načina da sekretarijati Pokrajinske vlade, privrednici i svi oni koji imaju mogućnost, pomognu u onome što su predstavnice ovih 15 udruženja seoskih žena navele kao prioritete. Bogatstvo koje one nude u svojim udruženjima, bilo da se radi o poljoprivrednim proizvodima, bilo o turizmu, kulturi i svim drugim sadržajima, jeste pravo blago koje one stvaraju“, rekla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Članice udruženja žena sa sela se nadaju da će mnogi čuti za ono što one rade, kao i za probleme sa kojima se suočavaju i da će se naći donatori koji će biti spremni da im pomognu da se ekonomski osamostale.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh