I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pčelari sa teritorije Zrenjanina doniraće košnice manastiru Svete Melanije

Kada su čuli da su monahinje iz ženskog manastira Svete Melanije u Zrenjaninu izrazile želju da počnu da se bave proizvodnjom meda za sopstvene potrebe, pčelari melenačkog društva Rusanda odlučili su da im u tome pomognu. Okupili su predstavnike ostalih udruženja pčelara sa teritorije Zrenjanina, kako bi se dogovorili da zajednički doniraju košnice manastiru. Ukoliko sve bude kao što je na sastanku predlagano, 10 košnica će tokom jeseni biti predate monahinjama.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve obratili su se za pomoć gradu Zrenjaninu, jer su monahinje ženskog manastira Svete Melanije iskazale želju i spremnost da se staraju o pčelama i započnu proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda. Predstavnici grada kontaktirali su pčelare iz Melenaca, a oni su organizovali sastanak sa ostalim udruženjama.

“Pozvali smo sva udruženja sa teritorije grada Zrenjanina. Reč je o Udruženju Akac iz Mužlje, Društvu pčelara Milivoj Bugarski Zrenjanina, kao i udruženjima iz Elemira i Lazareva. Na sastanak nisu došli predstavnici poslednja dva udruženja, ali mi ćemo ih obavestiti šta smo se u načelu dogovorili. Želimo da doniramo košnice ženskom manastiru u Zrenjaninu. Predlog je da svako od pet udruženja koliko nas ima, obezbedi po dve košnice. To je ukupno 10 košnica što je sasvim dovoljno za početak. Takođe, ideja je i da se organizujemo tako da mi pčelari održavamo te košnice u manastiru dok se neka od monahinja ne obuči za pčelarenje”, kaže Milan Popov, predsednik Društva pčelara Rusanda iz Melenaca.

I Taxi Zrenjanin

“Mi smo pošli od toga da nama pčelarima grad dosta pomaže. Pogotovo u poslednje dve godine. Značajna sredstva su iz budžeta odvojena za pčelarstvo. Ove godine smo dobili i lekove za pčele. Kroz ovu donaciju želimo da se odužimo zajednici”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Grad će nastaviti da pomaže pčelarima da nabavljaju pčelinja društva i košnice

Pre manje od mesec dana grad je drugu godinu za redom potpisao ugovore sa 30 pčelara o subvencijama za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo u visini od po 100.000 dinara. Najavljeno je i da bi do kraja godine mogao da bude raspisan još jedan konkurs, ukupne vrednosti dva miliona dinara.

“U ovoj inicijativi grad je spona između Srpske pravoslavne crkve i udruženja pčelara, jer su se predstavnici crkve obratili nama za pomoć. Grad pomaže pčelare i radiće to i u narednom periodu. Biće još konkursa za pčelarstvo. Međutim, manastir nije udruženje, to je poseban tip zajednice. Oni nemaju tu mogućnost, kao što imaju pčelari, da apliciraju na gradske konkurse i da dobiju sredstva od grada za pčelarenje. Ovo je jedini način, znači kroz dobru volju pčelara, da se pomogne sestrinstvu da nabave košnice i započnu proizvodnju meda. Zbog toga bih se zahvalio svim pčelarima koji su spoznali značaj ovog humanog gesta”, kaže Oliver Mitrović, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.

Predaja košnica monahinjama manastira Svete Melanije najavljena za jesen

U Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine kažu da su ovakve inicijative više nego dobro došle i da podržavaju svaki vid donacije košnica i pčelinjih društava.

“Pčelari nisu tu samo da proizvode med i pčelinje proizvode. Mi smo tu da učinimo sve kako bi se pčelarstvo širilo i razvijalo. Naš zadatak je da promovišemo pčelarstvo, pčelinje proizvode i zdravu hranu koju svi ljudi treba da koriste. Želja i spremnost da se košnice doniraju jednoj zajednici, u ovom slučaju manastiru Svete Melanije, su jako bitni. To je pomoć sestrinstvu manastira od šire zajednice. Važno je da se pronađe model da se ta društva održavaju u narednom periodu, jer ne znamo kakav potencijal postoji u manastiru i koliko monahinje u ovom trenutku znaju nešto o pčelarenju. Inicijativa je dobra i trebalo bi je širiti na čitavoj teritoriji zemlje. Ovakvih akcija je već bilo ranije. Isto je na inicijativu Društva pčelara Rusanda iz Melanaca organizovana donacija košnica manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji”, kaže Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Na sastanku je dogovreno da košnice koje se doniraju moraju da budu nove, sa tri nastavka. Pčele moraju da budu zazimljene tj. dobro pripremljene da prezime zimu. Kada se taj posao bude priveo kraju uslediće i uručenje košnica manastiru Svete Melanije. A to se očekuje tokom jeseni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh