I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Domaćinstvu sa najviše gnezda lastavica sleduje interesantna nagrada

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ove godine po drugi put oganizuje takmičenje pod nazivom „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ .

U okviru takmičenja biće nagrađen onaj domaćin, koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju. Pored laskavog priznanja, pobednik će osvojiti i 1000 kilograma kukuruza.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže, da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta.

I Taxi Zrenjanin

-Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima – ističe Knežević.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.

Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine, na području Srbije gnezdi se između 200 – 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.

Prijavni formular za takmičenje možete popuniti na sledećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2jnlNMDFzLGtM2TL-uNij3oW-6jG_U6CTJehsieEB27wehA/viewform?usp=sf_link

 

Foto: DZPPS

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh