I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dom zdravlja nabavlja novi kolposkop u cilju bolje prevencije zdravlja žena

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ pokrenuo je projekat „Bolje prevencija nego intervencija“ u cilju povećanja kvaliteta zdravstvene zaštite žena. Kroz ovaj projekat biće kupljen novi kolposkop koji će se koristiti u dodatnoj dijagnostici kod preventivnih pregleda.

Kako navode u Domu zdravlja, aparat će ostati u trajnom vlasništvu te zdravstvene institucije.

Projekat će trajati 12 meseci, i biće završen u decembru ove godine.

PerSu marketi

Pored nabavke kolposkopa, u okviru projekta biće realizovana 24 interaktivna predavanja u gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima, na kojima će korisnici dobiti sve potrebne informacije o neophodnosti preventivnih ginekoloških pregleda. Za potrebe realizacije radionica i predavanja biće pripremljen edukativno-promotivni materijal koji će sadržati sve potrebne informacijama o rizicima usled neobavljanja preventivnih pregleda na rak grlića materice. Radi što boljeg odziva žena na radionice i predavanja biće organizovana intenzivna medijska kampanja kroz  informisanje javnosti o aktivnostima na projektu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Takođe težimo povećanju obuhvata i odziva žena uključenih u ciljani skrining pregled (Papanikolau test) kao i opšte preventivne preglede, u starosnoj grupi žena od 25-69. godine života, za rano otkrivanje karcinoma grlića materice u gradu Zrenjaninu. Skrining preglede (Papanikolau test) potrebno je raditi najmanje jednom u tri godine, a kod rizične populacije žena i češće.

Sa preko 1300 novoobolelih i sa preko 600 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, karcinom grlića materice u Srbiji predstavalja četvrti po redu vodeći uzrok obolevanja i šesti je uzrok umiranja od svih karcinoma koji se javljaju kod žena.

Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene usled delovanja određenih – visokoonkogenih tipova Humanog papiloma virusa (najčešće HPV 16 i 18) i krenu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice prerasle u rak. Srećom, te prekancerozne promene se lako leče. Međutim, kako ne daju nikakve simptome, redovni pregledi Papanikolau testom su jedini način da se takve promene otkriju.

U interesu svake žene je da se odazove na pozev za skrining raka grlića materice, kada ga dobije putem pošte, jer ukoliko se promene otkriju u početnoj fazi 100% su izlečive.

Zrenjanin je potpisao ugovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije o finansiranju i realizaciji projekta „Bolje prevencija, nego intervencija“.  Podrška za ostvarivanje ovog projekta obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” i “Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije”, preko Vlade Republike Srbije, iz sredstava zajma Svetske banke.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh