I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Dom „Angelina Kojić Gina“: Dosta problema rešeno, krov i dalje u lošem stanju

Za razliku od prethodnih godina kada je postojao problem sa oštećenim gredama na tavanskom delu, Dom učenika „Angelina Kojić Gina“ u aktuelnu školsku godinu ušao je renoviran i sa punim smeštajnim kapacitetom. Zainteresovanost za upis ove školske godine bila je velika, dosta toga je urađeno tokom letnjeg raspusta, ali neki problemi iz prošlosti tek treba da se reše. O ovim temama razgovarali smo sa v.d. direktorom doma, Dobricom Brdarićem.

– Trenutno je u domu smešteno 316 srednjoškolaca, što predstavlja popunjenost kapaciteta od 100 odsto.  Zainteresovanost za upis u dom bila je dosta veća u odnosu na prethodne godine. U prvom upisnom roku imali smo oko 60 dece ispod crte. Kriterijumi su strogo definisani – glavni je uspeh učenika, zatim socijalno-ekonomski status, a obavezni smo i da izdvojimo 10 odsto kapaciteta za društveno osetljive grupe. Za naše korisnike koji su već boravili u domu, pedagoško veće dodeljuje pozitivne i negativne poene koji zavise od učešća u sekcijama, društvenim i kulturnim aktivnostima, domijadama. Dosta učenika je zahvaljujući tome dobilo pozitivne poene, ali su i kažnjeni oni koji se nisu primereno ponašali.

Početkom proteklog leta raspisana je javna nabavka velike vrednosti i dosta toga je urađeno na vreme, pre 1. septembra.

PerSu marketi

– Istakao bih da smo tokom proleća dobili donaciju u pločicama od Pokrajinske vlade i da smo njima uspeli da pokrijemo četiri velika hodnika. Postojala je lamperija iza koje je bila vlaga koju smo sanirali stavljanjem kulirplasta koji je puno kvalitetniji, a postavljena je i nova led rasveta. U okvirima finansijskih mogućnosti, zamenili smo u sobama nameštaj, ormane, cipelarnike, krevete, dušeke, okrečili smo sve sobe i kuhinju, ali ima još dosta toga da se radi. Odrađeno je čišćenje i rekonstrukcija celog sistem grejanja, tako da spremno čekamo grejnu sezonu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

renovirani hodnik

Kada su u pitanju gorući problemi, tu svakako spada krov koji je i dalje u lošem stanju pa pri većem nevremenu prokišnjava, ali i infrastrukturni problem kanalizacije čije je rešavanje u toku.

– Ranijih godina u jednom momentu bila je inspekcija i zabranila da deo doma bude naseljen, međutim to je sada sanirano i zbog toga smo dobili dozvolu da primimo 316 učenika. Krov je star, ali se nadam da ćemo i taj problem rešiti sledeće godine. Problem predstavlja i unutrašnja fekalna kanalizacija. Dešavalo se dosta često da izlije u dvorište što je stvaralo ozbiljne probleme. Uradili smo projekat, krenuli u prikupljanje dokumentacije i sada čekamo saglasnost Republičke direkcije za imovinu kako bi dobili građevinsku dozvolu, raspisali tender i krenuli u radove na rekonstrukciji kanalizacione mreže. Nadam se da bi mogli to da rešimo do kraja godine.

Dom se većinski finansira iz republičkog budžeta, ali se u jednom delu oslanja i na sopstvena sredstva. Osim postrojenja za proizvodnju solarne energije koja umanjuju račun za struju, dom takođe proizvodi i dostavlja užine osnovnim školama u Zrenjaninu.

– Imamo tri postrojenja za proizvodnju solarne energije. Jedan je u funkciji i služi kao solarni kolektor za grejanje vode, pre dva meseca smo osposobili solarnu elektranu koja je bila u kvaru, pa sada i ona proizvodi električnu energiju. Po nekim proračunima oko 11 odsto potrošene struje sami proizvedemo. Ako bismo uradili i drugu solarnu elektranu, za šta postoji ideja kada budemo sanirali krov, to bi bila značajna ušteda na godišnjem nivou. Po javnim nabavkama kuvamo za šest osnovnih škola u Zrenjainu, imamo posebno dostavno vozilo i posude za njih, tako da ih svakodnevno snabdevamo hranom. U sistemu smo kvaliteta, za kuhinju imamo HACCP standard, svake godine se vrši resertifikacija koju smo juna uspešno završili.

Dom je registrovan i kao hostel, što mu omogućava da pruža usluge smeštaja i ishrane za treća lica.

– Imamo lepu saradnju sa sportskim klubovima i kulturnim poslenicima iz našeg grada, tako da se gotovo svaka manifestacija koja se održava u Zrenjaninu, oslanja i na nas. Dobar položaj doma koji se nalazi u centru grada, kvalitet usluge i povoljna cena opredeljuje one koji dolaze, da dođu kod nas. Ovde smo ipak u jednom delu ograničeni. Preko nedelje su tu deca, tako da usluge možemo da pružamo vikendom i to ne u punom kapacitetu, jer ne odlaze svi kući. Sve radimo u dogovoru sa vaspitačima, decom i roditeljima, jer ne želimo da oni trpe zbog gostiju. Tu su takođe raspusti kada imamo prostora da popunimo pun kapacitet, pa smo tako letos u julu pre početka radova imali dobru popunjenost. Ti prihodi mogu puno da pomognu i daju nam mogućnost da uložimo u dom i napravimo kvalitetniji ambijent za naše korisnike.

Praksa je da se na kraju svake školske godine pravi anketa sa učenicima i roditeljima, na osnovu koje se uočavaju nedostaci.

– Ocene u odnosu na prethodne godine su u porastu, ali učenici su izdvojili dve stavke: brzina otklanjanja kvarova u sobama i redovnost čišćenja. To smo odmah ove školske godine predupredili i sada reagujemo u što kraćem roku. Prošle godine deca nisu imala stručne saradnike, a sada ih imamo za sekcije poput folklorne, keramičke, streljačke, odbojkaške, slikarske… Mislim da je to kod dece naišlo na lep odjek, kaže Brdarić na kraju razgovora.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh