I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dom „Angelina Kojić Gina“: Dosta problema rešeno, krov i dalje u lošem stanju

Za razliku od prethodnih godina kada je postojao problem sa oštećenim gredama na tavanskom delu, Dom učenika „Angelina Kojić Gina“ u aktuelnu školsku godinu ušao je renoviran i sa punim smeštajnim kapacitetom. Zainteresovanost za upis ove školske godine bila je velika, dosta toga je urađeno tokom letnjeg raspusta, ali neki problemi iz prošlosti tek treba da se reše. O ovim temama razgovarali smo sa v.d. direktorom doma, Dobricom Brdarićem.

– Trenutno je u domu smešteno 316 srednjoškolaca, što predstavlja popunjenost kapaciteta od 100 odsto.  Zainteresovanost za upis u dom bila je dosta veća u odnosu na prethodne godine. U prvom upisnom roku imali smo oko 60 dece ispod crte. Kriterijumi su strogo definisani – glavni je uspeh učenika, zatim socijalno-ekonomski status, a obavezni smo i da izdvojimo 10 odsto kapaciteta za društveno osetljive grupe. Za naše korisnike koji su već boravili u domu, pedagoško veće dodeljuje pozitivne i negativne poene koji zavise od učešća u sekcijama, društvenim i kulturnim aktivnostima, domijadama. Dosta učenika je zahvaljujući tome dobilo pozitivne poene, ali su i kažnjeni oni koji se nisu primereno ponašali.

Početkom proteklog leta raspisana je javna nabavka velike vrednosti i dosta toga je urađeno na vreme, pre 1. septembra.

PerSu marketi

– Istakao bih da smo tokom proleća dobili donaciju u pločicama od Pokrajinske vlade i da smo njima uspeli da pokrijemo četiri velika hodnika. Postojala je lamperija iza koje je bila vlaga koju smo sanirali stavljanjem kulirplasta koji je puno kvalitetniji, a postavljena je i nova led rasveta. U okvirima finansijskih mogućnosti, zamenili smo u sobama nameštaj, ormane, cipelarnike, krevete, dušeke, okrečili smo sve sobe i kuhinju, ali ima još dosta toga da se radi. Odrađeno je čišćenje i rekonstrukcija celog sistem grejanja, tako da spremno čekamo grejnu sezonu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

renovirani hodnik

Kada su u pitanju gorući problemi, tu svakako spada krov koji je i dalje u lošem stanju pa pri većem nevremenu prokišnjava, ali i infrastrukturni problem kanalizacije čije je rešavanje u toku.

– Ranijih godina u jednom momentu bila je inspekcija i zabranila da deo doma bude naseljen, međutim to je sada sanirano i zbog toga smo dobili dozvolu da primimo 316 učenika. Krov je star, ali se nadam da ćemo i taj problem rešiti sledeće godine. Problem predstavlja i unutrašnja fekalna kanalizacija. Dešavalo se dosta često da izlije u dvorište što je stvaralo ozbiljne probleme. Uradili smo projekat, krenuli u prikupljanje dokumentacije i sada čekamo saglasnost Republičke direkcije za imovinu kako bi dobili građevinsku dozvolu, raspisali tender i krenuli u radove na rekonstrukciji kanalizacione mreže. Nadam se da bi mogli to da rešimo do kraja godine.

Dom se većinski finansira iz republičkog budžeta, ali se u jednom delu oslanja i na sopstvena sredstva. Osim postrojenja za proizvodnju solarne energije koja umanjuju račun za struju, dom takođe proizvodi i dostavlja užine osnovnim školama u Zrenjaninu.

– Imamo tri postrojenja za proizvodnju solarne energije. Jedan je u funkciji i služi kao solarni kolektor za grejanje vode, pre dva meseca smo osposobili solarnu elektranu koja je bila u kvaru, pa sada i ona proizvodi električnu energiju. Po nekim proračunima oko 11 odsto potrošene struje sami proizvedemo. Ako bismo uradili i drugu solarnu elektranu, za šta postoji ideja kada budemo sanirali krov, to bi bila značajna ušteda na godišnjem nivou. Po javnim nabavkama kuvamo za šest osnovnih škola u Zrenjainu, imamo posebno dostavno vozilo i posude za njih, tako da ih svakodnevno snabdevamo hranom. U sistemu smo kvaliteta, za kuhinju imamo HACCP standard, svake godine se vrši resertifikacija koju smo juna uspešno završili.

Dom je registrovan i kao hostel, što mu omogućava da pruža usluge smeštaja i ishrane za treća lica.

– Imamo lepu saradnju sa sportskim klubovima i kulturnim poslenicima iz našeg grada, tako da se gotovo svaka manifestacija koja se održava u Zrenjaninu, oslanja i na nas. Dobar položaj doma koji se nalazi u centru grada, kvalitet usluge i povoljna cena opredeljuje one koji dolaze, da dođu kod nas. Ovde smo ipak u jednom delu ograničeni. Preko nedelje su tu deca, tako da usluge možemo da pružamo vikendom i to ne u punom kapacitetu, jer ne odlaze svi kući. Sve radimo u dogovoru sa vaspitačima, decom i roditeljima, jer ne želimo da oni trpe zbog gostiju. Tu su takođe raspusti kada imamo prostora da popunimo pun kapacitet, pa smo tako letos u julu pre početka radova imali dobru popunjenost. Ti prihodi mogu puno da pomognu i daju nam mogućnost da uložimo u dom i napravimo kvalitetniji ambijent za naše korisnike.

Praksa je da se na kraju svake školske godine pravi anketa sa učenicima i roditeljima, na osnovu koje se uočavaju nedostaci.

– Ocene u odnosu na prethodne godine su u porastu, ali učenici su izdvojili dve stavke: brzina otklanjanja kvarova u sobama i redovnost čišćenja. To smo odmah ove školske godine predupredili i sada reagujemo u što kraćem roku. Prošle godine deca nisu imala stručne saradnike, a sada ih imamo za sekcije poput folklorne, keramičke, streljačke, odbojkaške, slikarske… Mislim da je to kod dece naišlo na lep odjek, kaže Brdarić na kraju razgovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh