I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dobrovoljno vatrogasno društvo Aradac sarađuje sa društvima širom zemlje, kao i Slovačke

U slučaju požara ili elementarnih nepogoda članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava intervenišu rame uz rame sa profesionalcima. Njihov zadatak je da pomognu ugroženim ljudima, kao i da sačuvaju njihovu imovinu. Dobrovoljno vatrogasno društvo Aradac ima tradiciju dugu gotovo 9 decenija. Sarađuje sa brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima širom Srbije, kao i sa onima iz Slovačke.

Redovna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac bila je prilika da se članovi ovog društva sretnu sa kolegama iz čitave zemlje, ali i da ugoste prijatelje iz Slovačke.

I Taxi Zrenjanin

“Naše društvo ima 90-ak članova i gotovo svi su iz sela. Polovinu čine deca. Najmlađi član ima 5 godina, a najstariji 93. Mi se dosta bavimo obukom dece. Učimo ih kako da reaguju u početku požara, šta znači protivpožarna zaštita… Obuka dece kreće sa navršenih 12 godina i uvek se trudimo da to bude tokom zime kada po pravilu nema toliko posla. Za godinu nastanka društva uzima se 1931, jer je tada došlo do spajanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slovački Aradac sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Srpski Aradac. Kada su ova dva društva nastala ne znamo”, kaže Ivan Bujak, potpredsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac.

članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac

“Imamo ljudstvo, znanje i volju, ali nam je problematična oprema. Kamion kojim raspolažemo je 1978. godište. Dobili smo ga na korišćenje 1989. od profesionalne jedinice iz Zrenjanina. Što se tiče creva, zaštitinih odela, nastavaka tu smo jako tanki. Tu nam je pomoć najpotrebnija. Mi se trudimo da društvo održimo na nekom nivou koliko god je to u našoj moći“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac su uvek spremni da intervenišu

Prošle godine DVD Aradac je imalo 14 intervencija.

“Bili smo na intervenciji u Carskoj bari, u Mužlji. Takođe, intervenisali smo i kada su bile ugrožene privatne kuće. Najčešće su intervencije na otvorenom zbog paljenja ostataka na njivama, mada je sve više i objekata koji su ugroženi”, objašnjava Bujak.

“Ako se članovi nalaze u vatrogasnom domu, priprema za delovanje traje minut. Ako nema nikog u vatrogasnom društvu sazivanje izgleda tako što se uključi sirena i svi stižemo u roku od 15 do 20 minuta spremni za delovanje. Telefoni su uključeni 24 sata. Imamo pet vozača, za intetervenciju se zove onaj koji je u tom trenutku slobodan”, precizira Janko Goda, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac.

Uspesi žena članica DVD Aradac na olimpijadama

Osim muškaraca članstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac čine i žene.

“Bile smo na dve olimpijade. U Hrvatskoj i u Francuskoj. U Hrvatskoj smo osvojile srebrnu medalju, a u Francuskoj bronzu. Ja sam član ovog društva već 35 godina. Mi smo tu da se družimo, da radimo, da se takmičimo. Sve što je potrebno društvu. Muškarci su jači pol, pa su oni više zaduženi za aktivnosti na terenu, a mi smo tu da održavamo dom. Istina, kad god je potebno tu smo i mi da pomognemo na terenu. Da biste ostvarili dobre rezultate na takmičenju morate mnogo da vežbate. Jer je jako važno vreme za koje ćete odraditi zadatak. Ja sam u “B” ekipi. To je ekipa koju čine starije žene – od 30-ak godina”, objašnjava Katka Straka, vodnik II u ženskoj “B” ekipi DVD Aradac.

“Mi smo sve žene, majke, neke su i bake, zaposlene smo, ali imamo vremena i da se posvetimo radu u DVD. Ne družimo se privatno mnogo, ali smo uvek tu jedna za drugu. Dovoljno je da jedna pozove i da kaže da ima problem i mi se sve okupimo u kratkom roku i rešavamo isti”, dodaje naša sagovornica.

Saradnja sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Slovačke

Gosti Arađana bili su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Slovačke.

“Sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Aradca smo prijatelji već 30 godina. Saradnja podrazumeva razmenu iskustava, ali i očuvanje zajedničke kulture i tradicije. Naše društvo ima 102 člana. Najstariji član ima 80 godina, a najmlađi 7. Mi smo u službi zajedno sa profesionalnim vatrogascima i intervenišemo kad god je to potrebno. Učestvujemo pri gašenju požara, a takođe intervenišemo kod elementarnih nepogoda kao što su poplave, klizišta…  Imamo jako dobru saradnju sa našim gradom koji nam jako puno pomaže u nabavci opreme. Imamo kamione koje smo nedavno sredili. Jedan je 1978. godište, a drugi je 1986”, kaže Pavel Jančo, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Slovačke.

članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Slovačke

Bratimljenje sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Orašca

Dobrovoljno vatrogasno društvo Aradac ima prijatelje širom Srbije. Sa nekim društvima je već pobratimljeno, a sa nekima je ovaj vid saradnje u najavi.

“Član sam Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Sretenje gospodnje” 10-ak godina. Naše DVD je napredno društvo i broji 75-80 članova. Najmlađi član ima 18 godina, a najstariji 68. Formirani smo 2005. godine i uspešni smo u akcijama koje smo do sada obavljali. Bilo je nekoliko akcija gašenja požara. Osim toga pomažemo ljudima tokom zime tako što starijim osobama donosimo neophodne namirnice, kao i sredstva za higijenu… Saradnja sa Dobrovolnim vatrogasnim društvom iz Aradca nam mnogo znači i spremni smo da se sa ovim društvom u budućnosti i pobratimimo. Od opreme imamo dva kamiona, dva pikapa i svu ostalu neophodnu opremu od creva do nasavaka. Godišta vozila su od 1985. pa naviše”, objašnjava Milenko Momčilović, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Sretenje gospodnje” iz Orašca.

članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Sretenje gospodnje“ iz Orašca

“Imamo obavezu da nastavimo da radimo na omasovljavanju i obuci članova kako bismo u svakom trenutku bili na visini zadatka. Razvijaćemo saradnju sa svim dorovoljnim vatrogasnim društvima u Zrenjaninu i ostatku zemlje, a pogotovo sa prijateljima iz Slovačke, naše matice. Dobar tim će uspeti da odgovori svim izazovima. Dobrovoljno vatrogasno društvo Aradac je društvo svih stanovnika Aradca“, kaže Jaroslav Stevanov, novi predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac.

Druženje dobrovoljnih vatrogasaca upotpunila je i dodela priznanja zaslužnim članovima, kao i onima sa kojima Dobrovoljno vatrogasno društvo Aradac ima uspešnu saradnju. Kakvi su Arađani domaćini imali su prilike da se uvere gosti iz Vatrogasnog saveza Vojvodine,  gradskog vatrogasnog saveza, DVD iz Slovačke, Melenaca, Belog Blata, Mužlje, Elemira, Kleka, Padine, Kovačice, Pivnice, Kisača, Nakova, Kikinde, Bečeja…

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh