I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dobrovoljno davanje krvi u uslovima vanrednog stanja

Dobrovoljno davanje krvi mora se odvijati i u uslovima vanrednog stanja jer uvek postoje oni pacijenti kojima je krv neophodna. Naredna akcija bi trebalo da bude održana 26. marta na Trgu slobode, a Crveni krst Zrenjanin obavestiće na vreme javnost ukoliko bude promena.

-U situaciji u kojoj se nalazimo u vezi sa Kovid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, posebno se mora uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv, ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom. I tokom vanrednog stanja prikupljanje krvi odvijaće se prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente krvi stalno potrebne pacijentima, kaže za portal sekretarka Crvenok krsta Zrenjanin, Aleksandra Tanasijević.

Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje i u ovim uslovima svakako da predstavlja jedan od prioriteta.

I Taxi Zrenjanin

-U ovoj situaciji ne smemo zaboraviti da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve. Iz tog razloga Crveni krst Zrenjanin nastaviće sa realizacijom akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine prema utvrđenom planu akcija za 2020. godinu. Veliki broj volontera Crvenog krsta Zrenjanin je uključen u realizaciju ovog značajnog, obimnog i izuzetno odgovornog posla. Predan rad zaposlenih i volontera omogućava održavanje kontinuiranih akcija dobrovoljnog davanja krvi i tokom vanrednog stanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Akcije će biti organizovane u predviđenim terminima, a eventualne izmene odnosiće se na lokaciju održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi kako bi se u potpunosti ispoštovale mere koje je donela vlada nakon proglašenja vanrednog stanja.

Tako će akcija planirana za 26. mart 2020. godine umesto u prostorijama Zrenjaninske gimnazije biti održana na Trgu slobode. Građani će krv moći da daju u transfuziomobilu – namenskom vozilu za davanje krvi koji će biti lociran na Trgu slobode u terminu od 9,00 do 12,00 časova.

Sve novosti i eventualne promene u vezi sa akcijama i procedurom dobrovoljnog davanja krvi tokom vanrednog stanja redovno će biti objavljivane na Fejsbuk stranici Crvenog krsta Zrenjanin kao i na zvaničnom sajtu Crvenog krsta Zrenjanin www.ckzr.org.rs

U cilju sprečavanja prenošenja Kovid-19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi se obezbedile dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajene procedure sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

Apel Crvenog krsta:
DAVAOCI KRVI, MOLIMO VAS DA NE DOLAZITE na davanje krvi ukoliko:

• ste u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije
• imate prehladu, kašalj i kijanje,
• imate povišenu telesnu temperaturu,
• ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

Prema preporukama ECDC se uvode mere kod davalaca krvi u cilju sprečavanja prenosa Kovid-19:

• odlaganje davanja krvi, ćelija i tkiva 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili
povratka iz područja sa infekcijom Kovid-19
• odlaganje davanja krvi davaocima sa simptomima respiratorne infekcije
• podsećanje davalaca krvi na obavezu da u slučaju pojave znakova zarazne respiratorne bolesti do 14 dana nakon davanja krvi telefonom obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

Opšte mere za sprečavanje širenja infekcije uključuju:

• pravilno pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja,
• izbegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta
• redovno pranje ruku i ostale dobre higijenske navike
• ostajanje kod kuće kada ste bolesni
• izbegavanje bliskog kontakta sa bolesnicima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh