I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Đura Mijatov je nakon lične tragedije nastavio da pomaže studentima (VIDEO)

Đura Mijatov je skroman čovek velikog srca. Lična tragedija ga je navela da pomogne drugima, i to dobrim studentima.

Rođeni Zrenjaninac se sredinom sedamdesetih sa ženom i ženom preselio u novobeogradski blok broj 45.

– Pre 13 godina je moja supruga preminula u Beogradu. A pre 30 godina je preminula i moja ćerka. U jednom momentu sam ostao sam u Beogradu. Više nisam mogao tamo da ostanem, nisam imao snage da uđem u taj stan. Zamolio sam jednog prijatelja da hitno proda taj stan, ispričao je Mijatov za emisiju „Exploziv“ TV Prva.

I Taxi Zrenjanin

Đura Mijatov se vratio u svoj rodni grad, sa željom da pokaže svu svoju ljubav prema ćerki koja je prerano preminula, i supruzi sa kojom delio život.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Sve vreme mi je bilo u glavi da obeležim tu porodicu koja mi strahovito nedostaje. Palo mi je na pamet da osnujem fond.

U osnivanje Fonda „Ljilja i Milka Mjatov“ je krenuo sam, a kasnije, u pomoć mu je pritekla Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Od 2007. do 2017. „Fond Ljilja i Milka Mijatov“ je bez dana kašnjenja isplatio tri miliona dinara za studentske stipendije.

– Jedini kriterijum je bio da je student stanovnik Zrenjanina, odnosno okoline, da je redovan student, i da ocena ne može da bude manja od 8,5, kaže Mijatov.

Četrdeset četvoro njih upisalo se u red studenata stipendista ovog fonda, neki i par godina zaredom. Svake školske godine, šestoro najboljih studenata moglo je da računa na sigurnih 5.000 dinara mesečno.

– Pazite, to je takva stipendija da je čovek svoj novac izdvojio. Ne radi se o nekim firmama koje odvajaju stipendiju pa to pravdaju, imaju olakšice oko poreza. Čika Đura je dobročinitelj. Lepo je kada neko vrednuje vaš trud, kaže Jovan Kovačević, bivši stipendista Fonda „Ljilja i Milka Mijatov“.

– Kad pokušam da se vratim u to doba, i te kako je značilo, pogotovo za ljude koji imaju manje mogućnosti po pitanju studiranja. Takva je bila i moja situacija, i zbog toga sam ostala da studiram u svom gradu. Dosta je značilo kao podrška i kao motivacija. Da nije bilo te stipendije, možda se ne bih toliko trudila, možda danas ne bih bila tu gde jesam, kaže Marijana Milićev, bivši stipendista.

Đura Mijatov je izgubio svoju porodicu, ali je kroz svoje dobročinstvo stekao porodicu stipendista. Svaki dinar za stipendije dao je iz sopstvenog džepa. U svojoj 87 godini hteo je da pomogne i ostalim vrednim sugrađanima. Uložio je u adaptaciju Naučne čitaonice zrenjaninske biblioteke.

Priču o dobročinstvu Đure Mijatova pogledajte OVDE

Izvor: prva.rs/expolziv

Foto/prtsc: prva.rs/exploziv

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh