I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Đačka zadruga u “Njegošu” – mesto gde nastaju male čarolije

Mesto gde obični novinski papiri postaju ukrasi, a omoti od čokolada sirovina za kreiranje aksesoara, ujedno je i mesto na kome se susreću kreativne i spretne ruke nastavnika, učitelja i učenika svih uzrasta. To je kutak u najvećoj zrenjaninskoj osnovnoj školi u kome se  već petnaest godina proizvodi čarolija – Đačka zadruga u Njegošu.

 

Lepo je videti podjednako inspirisane nastavnike i učenike koji imaju zajednički cilj – svojim rukama napraviti nešto lepo. U pitanju su kreativci s obe strane katedre.

Fordomanija

 

Razgovarali smo sa učiteljicom Lidijom Golić koja je od početka u ovom lepom društvu.

 – Aktvini smo, kaže sa osmehom naša sagovornica. Zahuktavamo se za školski novogodišnji vašar koji je tradicionalno mesto na kome izlažemo, i prodajemo naše proizvode.  Osim u školi, uvek učestvujemo na gradskim manifestacijama koje neguju izlaganje ručnih radova. Ranije smo mogli i da putujemo, ali poslednjih godina slabije. Sarađujemo i sa školom “Deveti maj”, uvek pozivamo jedni druge na svoje manifestacije, jer i tamo radi đačka zadruga.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Đačka zadruga osnovne škole Petar Petrović Njegoš funkcioniše tako što prodaja radova dečijih, ali i onoga što učitelji i nastavnici naprave donosi novac koji se ulaže u materijal potreban za nove rukotvorine. Bilo da su u pitanju nakit, ili neke praktične sitnice za svakodnevnu upotrebu, praznični ukrasi, sve se radi pedantno, sa ljubavlju i može da parira svakom ručnom radu odraslih kreativaca.

– Ko god želi može da pridruži zadruzi, i deca i roditelji. Nas, učitelja i nastavnika bude petnaestak uključenih. To su i naši lični afiniteti, dajemo sebi slobodu, a deca su nam pomoć u realizovanju naših ideja. Osmišljavamo sami sve, ponekad se oslonimo na ideje  koje su plasirane na internetu. Ono što je najvažnije ohrabrujemo našu decu da budu aktivna, da izraze svoj kreativni duh. Neki se ne zadrže dugo, a neki baš naprotiv, ostaju i više godina u krugu malih čarobnjaka.

Subotom, i po hladnoći i po toploti, vođeni svojom kreativnošću članovi Njegoševe Đačke zadruge sastaju se i stvaraju čaroliju.

– Jedva čekamo novogodišnji vašar da vidimo šta su sve napravili.

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh