I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uklanjanje divljih deponija kao borba sa vetrenjačama

Svakodnevno u čitavoj Srbiji, pa tako i u Zrenjaninu, niču divlje deponije. Šut, komunalni otpad, nameštaj, garderoba, pa čak i opasan otpad odlažu se na mestima gde to nije predviđeno. Tako odloženo smeće može da postane izvor zaraze, što predstavlja opasnost za ljude i životnu sredinu. U JKP „Čistoća i Zelenilo“ kažu da se na uklanjanju divljih deponija konstantno radi, ali da se one iznova i iznova pojavljuju. I to kako na već očišćenim, tako i na novim lokacijama. Iz komunalne policije najavljuju nove mehanizme borbe sa nesavesnim građanima koji otpad odlažu tamo gde ne bi smeli.

Stanovnik Srbije u proseku godišnje proizvede između 300 i 400 kilograma smeća. Veliki deo ovog otpada završi na divljim deponijama. Mnoge predstavljaju izvor zaraza, glodara, deponijskih gasova. Osim velikih divljih deponija, ozbiljan problem su i takozvane mini divlje deponije. U Zrenjaninu gotovo da nema dana da radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ ne očiste neku lokaciju od smeća koje tu nikako ne bi smelo da se nađe.

PerSu marketi

„Mini divlje deponije predstavljaju konstantan problem u našem gradu. One se pojavljuju svakodnevno. I tokom dana i tokom noći, na različitim lokacijama, kako na starim gde su već uklonjenje, tako i na novim. Samim tim ne znamo njihov tačan broj. Neke od lokacija, na koje smo morali više puta da izađemo i uklonimo divlje deponije su  u ulici Cara Dušana, Strelišnoj, na uglu Petefijeve ulice, ulici Petra Bojovića, kod Šećerane, ispred ulaza u Gradski bazen, u naseljima Ruža Šulman, 4. Juli i Bagljaš, Mala Amerika, ul. Laze Kostića i Radničkoj, Pančevačkoj, na pijaci na Bagljašu, u ul. Zdravka Čelara i Jug Bogdanovoj i na drugim lokacijama“, kaže Danijela Tančić, menadžer za odnose sa javnošću JKP “Čistoća i zelenilo”.

Divlje deponije nastaju svuda po gradu

„Na divlje deponije se odlaže  različita vrsta komunalnog otpada, od najsitnijeg do najkrupnijeg. Odlaže se otpad  poput starog nameštaja, šuta, dotrajale bele tehnike, automobilskih guma, flaša, granja itd. Ono što je važno da napomenemo, jeste da se divlje deponije stvaraju neposredno pored kontejnera za odlaganje kućnog komunalnog otpada, kao i na ostalim mestima koja nisu predviđena za to“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uprkos velikim problemima koje stvaranje divljih deponija može da izazove čini se da je svest građana o tome nedovoljno razvijena.

„Problem nekontrolisanog stvaranja divljih deponija je velik, kako za naše preduzeće tako i za životnu sredinu. Za nas, jer se pojavljuju svakodnevno, u različito vreme i na različitim mestima. Radnici preduzeća rade na njihovom uklanjanju kako u toku dana, tako i tokom noćne smene, u cilju da nam grad bude čist, zdrav i uredan. Međutim, to nas remeti u obavljanju redovnih radnih aktivnosti budući da uklanjanje deponija iziskuje dosta vremena, a neophodno je angažovanje ljudstva i mehanizacije. Za životnu sredinu je svakako problem jer se zagađuje. Dolazi do stvaranja i širenja neprijatnih mirisa, narušava se i izgled samog grada i drugo“, kaže Tančić.

„Građani mogu svaki dan, u periodu od 7-19 časova, da odlože svoj komunalno kabasti otpad na gradsku deponiju. Sve što treba jeste da se jave na ulazu portiru koji će ih uputiti gde, odnosno u kom delu gradske deponije da odlože kabasti otpad. Za fizička lica tj. građane, odlaganje komunalnog kabastog otpada je besplatno. Sve informacije mogu da se dobiju i putem telefona 064/811-68-64. Šta je i pored ovoga razlog stvaranja divljih deponija po gradu nama nije poznato. Verovatno je deo nesavesnih građana nemaran i nezainteresovan za očuvanje životne sredine, kao i  za  lepši, čistiji i zeleniji izgled nešeg grada“, objašnjava naša sagovornica.

Komunalna milicija će u narednom periodu u civilu i civilnom automobilu hvatati prekršioce

Zakon propisuje kazne za one koji odlažu smeće na divlje deponije. U Zrenjaninu do sada one nisu mnogo puta izrečene.

„Tih kazni do sada nije bilo puno iz prostog razloga što su prekršioci prepoznavali vozila komunalne policije i jednostavno su se udaljavali sa teretom, pa su dolazili pod okriljem noći da istovare to. Međutim, kako nam sad novi Zakon o komunalnoj miliciji dozvoljava da u civilu odrađujemo neke delove posla mislim da ćemo imati mnogo više uspeha u narednom periodu. Nova ovlašćenja komunalne milicije nam omogućuju da u civilu i u civilnom automobilu hvatamo prekršioce na delu“, objašnjava Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne policije.

„Imali smo dve velike divlje deponije u gradu – na Lazarevačkom putu i kod Neimara. Lazarevačku smo malterne u potpunosti sanirali. Ne znam da li se građani sećaju kako je to izgledalo pre 5-6 godina. Jednim delom to je urađeno zahvaljujući nama, a jednim delom zahvaljujući urbanizaciji tog dela grada. Ostao nam je veliki problem i kost u grlu nam je deponija kod Neimara na Gradnulici. Ali, kažem, s obzirom na nova ovlašćenja koja nam zakon dozvoljava mislim da ćemo se vrlo brzo uhvatiti u koštac i sa tim problemom i da ćemo početi da ga rešavamo na najbolji mogući način. Isto je i sa smećem koje se odlaže pored kontejnera za komunalni otpad“, dodaje naš sagovornik.

Resorni ministar Goran Trivan nedavno je izneo podatak da u Srbiji ima više od 4.500 nelegalnih deponija. U većini slučajeva one se nalaze na obalama reka i jezera. Tako da je ovo definitivno problem sa kojim će država morati ozbiljnije da se uhvati u koštac.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh