I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

“Diploma de excelenta” za Mešoviti hor “Pannonica” u Rumuniji

Mešoviti hor “Pannonica“ iz Zrenjanina učestvovao je na 23. Internacionalnom horskom festivalu „Ion Vidu“ u Rumuniji gde je osvojio priznanje “Diploma de excelenta”. Festival se bijenalno održava od 1970. godine u čast poznatog kompozitora i dirigenta čije ime festival nosi.

Festival “Ion Vidu” organizuju Dom kulture Lugož, Gradsko veće i tamiška županija Lugoža. Učešće mešovitog hora “Pannonica” na ovom festivalu ostvareno je uz pomoć saradnje zrenjaninskog Horskog festivala “Slobodan Bursać” sa festivalom u Lugožu i uz podršku Grada. Festival je trajao tri dana, i održavao se u pozorištu “Traian Grozavescu”.

Utiske sa Festivala prenela nam je dirigentkinja hora “Pannonica”, Zorica Kozlovački.

I Taxi Zrenjanin

“Vratili smo se iz Lugoža prepuni pozitivnih utisaka. Pre svega, čast nam je što smo pozvani da učestvujemo na ovom Festivalu, a uz to smo prezadovoljni i ponosni što smo, sudeći po čestitkama i reakciji publike, to uradili na najbolji način. Nastupili smo u subotu 23. juna, na centralnom koncertu, zajedno sa jos sedam izvrsnih horova iz Mađarske, Bugarske, Poljske i Rumunije. Predstavili smo se sa šest, stilski šarolikih kompozicija, što je vrlo zahtevno za ansambl, posebno jer smo tri kompozicije izveli sa koreografijom, gde smo uz pevanje izvodili i pokrete. Izveli smo dve duhovne kompozicije “Dona Nobis Pacem” od Meri Lajfut i “Tebe poem” Dmitrija Bortnjanskog, zatim bugarsku narodnu pesmu “Polegnala e Tudora” u obradi Filipa Kuteva za ženski ho,r i “Devojko mala” u aranžmanu Darka Kraljića. U kompoziciji “Ukuthula” solo deonice su sjajno otpevale članice hora Mara Bibin i Slađana Isakov. Poslednja kompozicija koja uvek nailazi na odličan prijem kod publike bila je “White Winter Humnal” u aranžmanu vokalne grupe Pentatoniks u kojoj se hor služi tehnikom “body percussion“, kaže Zorica Kozlovački.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Sa horom je nastupila i stalna klavirska saradnica ovog hora, Aniko Gardinovački.

-Ponosna sam na to kako smo izveli naš program što potvrđuju mnogobrojne čestitke, stakleni trofej i priznanje festivala – “Diploma de excelenta”, za izuzetne zasluge u interpretaciji i promociji horske muzike. Domaćini iz Lugoža su bili sjajni i veliku zahvalnost za uspešnu saradnju dugujemo direktoru festivala Tudoru Traila. Uzivali smo slušajući ostale horove i u divnom druženju koje je usledilo nakon koncerta na zajedničkoj večeri i zabavi za sve horove. Ostvarili smo nove korisne kontakte, predstavili naš Zrenjanin i na najlepši način završili ovu horsku sezonu, rekla je Kozlovački.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh