I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Digitalizacija pre roka, ugroženim građanima vaučeri

Digitalno emitovanje TV programa biće omogućeno pre predviđenog roka, rekao je agenciji Beta vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić.

digitalizacija

– U ovom trenutku, ‘Emisiona tehnika i veze’ omogućila je digitalni TV signal za 93,6 odsto stanovništva Srbije, što znači da je veći deo posla uveliko obavljen i siguran sam da će prelazak sa analognog na digitalno emitovanje biti završen i pre krajnjeg roka, 17. juna, kazao je Gogić.

Sada je, kako je objasnio, moguće da se ugasi analogna i uključi digitalna televizija u većem delu Srbije, u kojem živi oko 4,5 miliona stanovnika, iako je bilo planirano da se taj posao završi u maju i početkom juna.

PerSu marketi

On je ukazao da građani treba da provere da li STB uređaj koji kupuju ima RF izlaz (modulator), jer se samo takvi uređaji mogu povezati sa svim modelima televizora.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kako je dodao, kupovina STB uređaja je jednokratna investicija posle koje građani koji televiziju gledaju pomoću sobne ili krovne antene, neće imati nikakve troškove za gledanje digitalne televizije, a imaće na raspolaganju dvadesetak besplatnih televizijskih programa.

– Digitalna televizija, pored besprekorne slike i tona, pruža pogodnosti za ljude sa oštećenim sluhom, slepe i slabovide, ima višejezične prevode, mogućnost odloženog gledanja, elektronski programski vodič. Pored toga, od digitalizacije će korist imati država jer će prodajom digitalne dividende budžet imati prihod od 75 miliona evra. Prodaja slobodnog dela spektra omogućiće građanima i 4G mobilnu telefoniju i širokopojasni internet, dodao je Gogić.

NAJUGROŽENIJIMA VAUČERI UMESTO SET-TOP BOKSOVA

Srbija je spremna za digitalizaciju, u aprilu će analogni signal najpre biti isključen u Vršcu, a jedina promena je to da će najugroženiji građani umesto besplatnih set-top boksova dobiti vaučere.

Kako je Tanjugu objasnila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, do ove promene u snabdevanju građana besplatnim set-top boksovima došlo je nakon što je propao tender za javnu nabavku tih uređaja.

Zato je Vlada Srbije donela uredbu kojom je predviđena podela vaučera u vrednosti od 3.000 dinara najugroženijoj kategoriji stanovništva, kako bi mogli da nabave besplatne set-top boksove za prijem digitalnog signala, objasnila je Matićeva.

Građani će vaučere dobijati na adresu stanovanja, a uređaje će moći da nabave u najbližoj prodavnici u mestu u kojem žive.

Rok za prijavljivanje za dobijanje vaučera ističe 31. marta, podsetila je i dodala da je do sada zahteve podnelo 138.750 građana.

– Pravo na vaučer imaju korisnici novčano socijalnu pomoć, penzioneri sa minimalnim penzijama koji su samci odnosno nosioci samačkog domaćinstva, i korisnici prava na tuđu negu i pomoć”, podsetila je takođe Matićeva.

Građani koji, pak, ne pripadaju nijednoj od navedenih kategorija set-top boksove mogu da nabave u radnjama koje nude tehničku opremu.

Matić je pozvala građane da uređaje kupuju na domaćem tržištu, te koji imaju oznaku „digital tv“, a ne preko interneta ili na slične načine zbog žig garancije koja, kako je navela, obezbeđuje sigurnost.

Izvor: Beta, RTV

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh