I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Deveti „Stripolis” u Zrenjaninu od 20. do 22. septembra

Festival stripa Stripolis”, manifestacija posvećena popularizaciji devete umetnosti, biće održana deveti put po redu, u periodu od 20. do 22. septembra. Tradicionalno, festival će biti održan u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanin.

Ljubitelje stripova i sve zainteresovane posetioce, ove godine očekuju promocije strip izdanja, radionice strip crtanja i ilustracija, tematske tribine, gostovanja relevantnih domaćih autora i stvaralaca iz ove oblasti, filmske projekcije,  izložbe, ali i prodaja stripova izdavača koji će, pored bogate ponude, za posetioce pripremiti i specijalne popuste.

U okviru ovogodišnjeg festivala biće obeležen i jedan veliki jubilej – deset godina od pokretanja časopisa Stripolis”. Prema rečima urednika i autora ovog projekta, mr Branka Đukića, časopis je pokrenut sa željom da se oblik verbo-vizuelnog izražavanja kao što je strip, pomeri sa ivice ka središtu umetničkog dešavanja.

PerSu marketi

-Kada smo krenuli sa štampanjem prvog broja, mislio sam da će se u časopisu naći samo dela domaćih strip autora. Međutim, zahvaljujući velikoj pažnji javnosti, na stranicama su se u proteklih deset godina našla i dela inostranih strip crtača. Tako je „Stripolis“ stizao na adrese strip umetnika u većini zemalja američkog kontinenta, od Kanade do Argentine i Meksika, zatim širom Evrope, a onda i na Bliski istok. Ovakav način saradnje je ujedno i jedinstven primer kako iz entuzijazma i ljubavi prema devetoj umetnosti, uz minimalna sredstva, iz jedne male sredine, može da se pokrene nešto zaista vredno pažnje – istakao je Đukić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema rečima Vladimira Đurića, pomoćnika direktora i rukovodioca programske službe Kulturnog centra Zrenjanin, manifestacija će po prvi put biti i humanitarnog karaktera.

Naime, radove strip umetnika, koji će biti nacrtani tokom trajanja festivala, publika će moći da kupi, a prihod će biti doniran Humanitarnom centru „Duga“.

Gosti devetog Festivala „Stripolis“ biće Biserka Petrović – slikar, Aleksandar  Zolotić – ilustrator, strip crtač, Darko Perović –  strip crtač, Kosta Rakićević – grafički dizajner i kreativni producent,  i Aleksandar Saša – Zograf – strip crtač.

PROGRAM DEVETOG FESTIVALA „STRIPOLIS“:

ČETVRTAK, 20. SEPTEMBAR:

-Pre početka festivala, „Stripolis” će se ove godine predstaviti i na Međunarodnoj privrednoj manifestaciji ZRBIZNET, koja se održava u hali „Medison”.

Na štandu Kulturnog centra Zrenjanin biće Vladimir Đurić, pomoćnik direktora – rukovodilac programske službe Kulturnog centra i glavni i odgovorni urednik časopisa i mr Branko Đukić, urednik časopisa „Stripolis” i autor istoimenog projekta zajedno sa strip crtačima, koji će na licu mesta stvarati i oživljavati svet stripa i njihovih junaka. Oni će predstaviti celokupan projekat i najnoviji broj časopisa.

– Predstavljanje počinje odmah nakon svečanog otvaranja ZrBizNet-a, koje je zakazano za 11 časova.

19:00h – KULTURNI CENTAR ZRENJANIN

  • Ceremonijа svečаnog otvаrаnjа mаnifestаcije
  • Otvаrаnje izložbe „10 godina časopisa „STRIPOLIS”“
  • Crtаči crtаju pred publikom i zа publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)
  • Saša Arsenić, strip autor iz Beograda, realizovaće „LiveArt“, rad na formatu 3×1.5m, koji ima za cilj promociju stripa kao medija kao i tehnike realizacije stripa prilagođene predstavljanju pred publikom
  • Sito-štampa na tekstilu besplatno za posetioce izvodiće štamparija „Diginet” iz Zrenjanina

(Posetioci festivala mogu doneti svetle majice, torbe ili druge tekstilne predmete na kojima će im biti odštampano ono što budu želeli. Biće dostupna, na licu mesta i digitalna UV štampa, olovka, otvarači, ogledalca i drvene kocke – posetioci mogu poslati fajlove ranije na e-mail adresu: kczr@kczr.org , da bi ih pripremili i pred njima štampali taj dan)

19:30h

– Cosplay festival

20:00h

-Promocijа izdаvаčkih kućа:

-Prodaja polovnih strip izdanja i figura, igračaka, sličica, kartica itd…

PETAK, 21. SEPTEMBAR:

12.00h

– Projekcija filma „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga”

Film „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga“/Loving Vincent, o životu i smrti legendarnog slikara Vinsenta Van Goga, dobitnik je mnogih svetskih priznzja za najbolji animirani film. Ali, on je mnogo, mnogo više od toga… Reč je o delu čiji su autori poljska slikarka i animatorka Dorota Kobijela i britanski dobitnik Oskara za kratki animirani film, Hju Velčman.

12.30h

– Razgovor sa gošćom Biserkom Petrović o njenom radu na filmu „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga”

16:00h

-Otvorena radionica koju vode gosti Aleksandar Zolotić i Kosta Rakićević. Demonstracija o tome kako je nastao animirani film „Eho!” i razgovor  sa gostima uz projekciju njihovog animiranog filma.

„Petogodišnjak provodi dan sa svojim ocem, koga povremeno viđa, u prirodi, igrajući se igre odjeka. Nakon silne emotivnosti te igre i prisustva oca, dečak se vraća u dom svoje majke, gde nema mesta takvim ispadima „iracionalnog“ stava prema sveta.“

Film su režirali Kosta Rakićević i Boriša Simović, koji je i autor scenarija. Glasove su posudili Radivoje Bukvić, Jelena Đokić i Lenka Simović. Eho traje 8 minuta. Nastao je u produkciji kuće Digitalkraft, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ovog leta Eho je izborio i nagradu u  nadmetanju One Reeler, i to za najbolji film u kategoriji kratkog animiranog filma; nakon toga, ovaj film je dobio i nagradu  za izvanredno dostignuće na mesečnom izdanju Berlin Flash Film Festival-a.

19.00h

-Projekcija filma „Poslednja avantura Kaktus Bate“

Režija: Đorđe Marković, Srbija, Hrvatska,  2018, 65’

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

20.00h

-Posle projekcije održaće se razgovor o filmu sa  sa Aleksandrom Zografom

SUBOTA, 22. SEPTEMBAR:

19:30h

-Rаzgovor sа gostom festivala Darkom Perovićem. Nakon razgovora Perović će crtati za publiku

-Promocija desetog jubilarnog broja časopisa „STRIPOLIS” i proslava njegovog rođendana

Ulaz na festival stripa je besplatan.

Organizator manifestacije je Kulturni centar Zrenjanin. Podršku su pružili grad Zrenjanin i Ministarstvo kulture i javnog informisanja Republike Srbije, a prijatelji festivala su PerSu marketi.

Piše: T.B.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh