I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Deveruše, buklijaši, svadbeni paprikaš i kolači na 13. Mužljanskim svatovima (FOTO)

Raznolikost svadbenih običaja na našim prostorima čine ovaj sudbonosni čin mladencima i svim gostima lepšim i nezaboravnim. U Mesnoj zajednici Mužlja, gde živi najveći broj meštana mađarske nacionalnosti u Srednjem Banatu, pripreme za svadbu odvijaju se u toku nedelje održavanja te značajne proslave.

Dok vredne domaćice mese i peku kolače i spremaju bogatu trpezu za svadbeni doručak, ručak i večeru, marljivi domaćini zajedno sa prijateljima podižu šator u dvorištu ili na ulicu, i postavljaju klupe i stolove.

I Taxi Zrenjanin

Mladini i mladoženjini prijatelji sve vreme pomažu starijima i iskusnijima i vode glavnu reč pri kićenju i ulepšavanju šatora. Iako se svadbe u poslednjih nekoliko godina sve više organizuju u prostorijama Doma kulture, svečanim salama i kafićima, postoje porodice koje se još uvek drže izvorne tradicije.

XIII „MUŽLJANSKI SVATOVI“ U DUHU OČUVANJA OBIČAJA

Da bi se običaji mađarskih i mužljanskih svatova, kao i ovdašnje tradicije sačuvale od zaborava i sa posebnom pažnjom bila preneta na dolazeće generacije, članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ su u dvorištu Kulturno-umetničkog društva,< organizovali trinaeste po redu „Mužljanske svatove“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Domaćini su tokom prepodneva meštanima i gostima iz okolnih naselja priredili zanimljive programske sadržaje, u okviru kojih su organizovana takmičenja u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, održan je izbor najukusnijeg slatkog i slanog kolača, ali i rakija.

Prisutnima je priređen i kulturno-umetničke program, gde su folklornim pesmama i plesom nastupili članovi više sekcija KUD „Petefi Šandor” i OŠ „Servo Mihalj“, kao i muzički orkestar Udruženja negovatelja starih običaja.

Prema oceni stručnog žirija, prvo mesto i nagrada za najbolji svinjski paprikaš pripala je ekipi Dobrovoljnog-vatrogasnog društva iz Mužlje.

Drugo mesto su osvojili takmičari iz Torde, dok su treći bili kulinari iz Belog Blata. Posebne nagrade su pripale najmlađem takmičaru, Benediku Budai i ekipi iz mesta Đenđeš (Mađarska).

SUSRET DEVERUŠA I BUKLIJAŠA IZ VIŠE MESTA VOJVODINE

U kasnim popodnevnim satima deveruše i njihovi pratioci su zajedno sa kumovima i gostima, a uz pratnju muzičara – po ovdašnjim svadbarskim običajima – krenuli od zgrade Mesne zajednice ka Svadbenom balu.

U okviru bala priređen je i tradicionalni susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji su uz stihove i pesme, pristigle goste „predali” kumovima, koji su ih kasnije ugostili i poželeli im veselo veče. Tokom večeri, mlade devojke obučene u venčanice, prošetale su salom Kulturno-umetničkog društva i odigrale nekoliko tradicionalnih igara.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh