I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Deseta jubilarna regata „Vode Vojvodine” stigla u Zrenjanin (VIDEO)

Deseta jubilarna regata „Vode Vojvodine” sa 86 brodića i oko 240 članova posade, stigla je danas u Zrenjanin. Na plovidbu dugu 230 kilometara Dunavom, Tisom, bačkim i banatskim kanalima, regataši su krenuli 22. juna, a tokom 10 dana proći će kružnu rutu Novi Sad-Titel-Zrenjanin-Klek-Novi Bečej-Bečej-Srbobran-Kulpin-Novi Sad.

Učesnici rеgatе, koja se razvila u jеdnu od najvеćih višеdnеvnih rеkrеativnih plovidbi u zеmlji, pristizali su u Zrenjanin od 13 do 15 časova, a brodiće su usidrili kod Pešačkog mosta.

Kamenko Milenković, dunavski kapetan i urednik programa Radio-televizije Vojvodine, svih deset godina učestvuje na ovoj regati i zna sigurno više o njoj nego većina učesnika.

PerSu marketi

– Ovu regatu je osmislio nekadašnji dunavski kapetan Nika Petrović, a na inicijativu njegove ćerke Mirjane Živković, pre 10 godina ona je i pokrenuta s ciljem da se vrati vera u kolektivnu plovidbu i reanimiraju vojvođanske reke i kanali. Voda je fluid koji nas drži zajedno i ljudi koji učestvuju na regati godinu dana unapred planiraju godišnje odmore samo da bi bili zajedno kako bi se okupili i povezali Vojvodinu kroz talase ravnice – kaže Kamenko Milenković.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Za razliku od iskusnih regataša, među učesnicima je bilo i onih koji učestvuju prvi put. Uglavnom su od ranijih učesnika čuli utiske i na osnovu toga su se priključili. Danas gotovo u glas kažu da se nisu pokajali.

– Mi smo iz Grocke i ovo nam je prva regata. Zaista je sve fenomenalno, nemamo nikakve zamerke, odlično se družimo. Jedino vreme nije baš najbolje, na to nismo mogli da utičemo, ali sve ostalo je super – smatra Miroslav Šegrt.

Zoran Ljubotina ispred Turističke organizacije Zrenjanina pozdravio je sve učesnike regate i rekao da je zbog promocije nautičkog turizma, ovaj događaj izuzetno važan za grad.

– Očekujemo da u narednom periodu uz podršku Grada Zrenjanina i ostalih činilaca oživimo Begej. Osim ovakvih kružnih tura koje vi organizujete, želimo da kroz naše turističke ture promovišemo plovne puteve Banata i nautički turizam kao nešto što Zrenjanin do sada nije imao – rekao je Ljubotina u svom obraćanju.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast lokalnog društveno-ekonomskog razvoja, Duško Radišić, najavio je da će sledeće godine započeti izgradnja pristana na Begeju.

– Znamo da postoji problem na prevodnici, da su one uz kanal zatvorene i da tuda ne možemo da organizujemo plovidbu, ali svega toga neće biti već za dve godine. Novac za izgradnju je obezbeđen zahvaljujući evropskom projektu. Veoma brzo oživljavamo turizam na kanalu Begej, želja nam je da on dobije status reke, a to će moći da se desi kada izgradimo prečistač otpadnih voda – izjavio je Dragišić.

Kako je izgledao dolazak regate u Zrenjanin, možete pogledati ovde:

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh