I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Delegacija Norveške u poseti Zrenjaninu i Melencima

Delegacija norveške komune Fauske boravila je danas u Zrenjaninu u sklopu posete Melencima sa kojim je ovo norveško mesto povezano još od Drugog svetskog rata.
 
Članove delegacije su ugostili zamenik i pomoćnik gradonačelnika, Saša Santovac i Duško Radišić.
 
delagacija-norveske
 
– Melenci imaju dugogodišnju saradnju sa mestom Fauske, njih povezuje istorija. Nacisti su u Drugom svetskom ratu odveli veliki broj stanovnika bivše Jugoslavije u Norvešku sa ciljem izgradnje severnog puta, i svi koji su otišli, ostavili su tamo svoje živote zbog čega je taj put nazvan „Krvavi severni put“. Veliki broj stanovnika Melenaca je bio tamo 1977. kada je obnovljena saradnja između Melenaca i Fauske. Danas, osim prisećanja na one koje su dali živote u Norveškoj, pričamo i o drugim vidovima saradnje, prvenstveno o mogućnosti koje postoje. Naša težnja je da jednog dana ostvarimo ono što ima Norveška, a to je stepen nezaposlenosti od tri odsto,  što je sada za naše uslove veoma impozantno, pojasnio je Santovac.
 
Domaćini su prezentovali Grad Zrenjanin i sve potencijale atraktivne strancima. Isto to su u Multimedijalnoj sali kroz video prezentaciju učini i predstavnici iz Norveške.
 
prijem-1
 
– Ovde smo da bismo negovali prijateljstvo koje potiče još od Drugog svetskog rata, ali i da čujemo kako se razvijaju stvari u Zrenjaninu i Melencima.  U sklopu dvodnevne posete nastavićemo da posećujemo institucije, ići ćemo u Banju Rusandu, i pričaćemo sa političarima o mogućnosti saradnje, rekla je gradonačelnica Fauske, Siv Anita J. Brekke.
 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh