I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Delegacija iz Uhte posetila Zrenjanin – nastavak dobre saradnje

Zrenjanin je juče posetila delegacija grada Uhte iz Ruske Federacije koja se najpre sastala sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i predstavnicima Gradske uprave, a zatim i posetila Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

Delegaciju su predvodili gradonačelnik Uhte Igor Mihelj i prorektor Uhtinskog tehničkog univerziteta Emin Jagubov.

Poseta predstavlja nastavak saradnje počete krajem septembra prošle godine kada je u Zrenjaninu potpisan Sporazum o bratimljenju.

Gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je ovom prilikom da je na zrenjaninskom fakultetu otvoren studijski program Industrijskog inženjerstva u eksploataciji nafte i gasa.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

pupin-1

Na tom studijskom programu tehnički fakultet je ove školske godine upisao drugu generaciju studenata, a na toj visokoškolskoj ustanovi planiraju se i dalji značajni koraci u saradnji s Uhtinskim univerzitetom. Dekan fakulteta „Mihajlo Pupin“ prof. dr Milan Pavlović najavio je odlazak studenata viših godina tog studijskog programa na stručnu praksu u Uhtu, gostovanje dva predavača iz Rusije u Zrenjaninu, ali i aktivnosti na zajedničkoj nostrifikaciji diploma budućih inženjera, što bi stečenom znanju ovdašnjih studenata donelo novi kvalitet i značaj. 
 
Menadžer za saradnju NIS-a i naučnim i obrazovnim institucijama Snežena Lakićević takođe je govorila o novom studijskom programu.

-Niko od nas nije verovao da će realizacija biti tako brza, a zapravo je za manje od šest meseci akreditovan novi studijski program tako da ove godine imamo generaciju i na prvoj i drugoj godini. Studijski programi napravljeni su tako da odslikavaju ono što je potrebno kompanijama i usaglašeni su sa savremenim trendovima univerziteta u Uhti. Ove godine dolaze dva profesora sa fakulteta Uhte, a na trećoj još tri profesora i biće redovni predavači našim studentima. Uložili smo određena sredstva kao podršku za dolazak profesora ali i u sticanje što boljih uslova. Prvo je završena kompjuterska učionica a sada su u završnoj fazi laboratorija za fiziku i laboratorija za hemiju. Paralelno sa tim urađen je i savremen trening centar gde će studenti moći da imaju praktičnu nastavu uz obilazak kompanije i rad u njoj u okviru letnje prakse, istakla je Lakićević.

pupin-2

Prorektor Uhtinskog univerziteta Emin Jagubov preneo je pozdrave rektora te visokoškolske institucije Nikolaja Chadaje, jednog od glavnih zagovornika strateške saradnje između Univerziteta na čijem je čelu i zrenjaninskog fakulteta. Studentima i profesorima u amfiteatru TF „Mihajlo Pupin“ Jagubov je predstavio brojne segmente obrazovanja, stručnog rada, ali i društvenog i sportskog života akademaca u Uhti, kojih ima oko 12 hiljada, a od toga su 450 stranci i dolaze iz 20 zemalja. Uhta je kolevka industrije nafte i gasa Ruske Federacije, udaljena 1.600 km severno od Moskve, broji oko 100 hiljada stanovnika i sedište je tri velike multinacionalne kompanije – Gasprom-Njefta, Lukoila i Transnjefta.

2

Članovi ansambla „Uhtinski suvenir“ održali su u večernjim satima koncert u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. 

Izvor: I love Zrenjanin/zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh