I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Dekan fakulteta odgovorio na status studentkinje Milice Knežević

Objava Milice Knežević, studentkinje sa invaliditetom o nedovoljnim mogućnostima za praćenje predavanja na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, uzburkala je javnost i izazvala brojne komentare.

Milica se na svom Fejsbuk profilu oglasila objavom da joj je onemogućen pristup nekim od predavanja koja su na spratu, kao i da nema pristup toaletu.

milica-knezevic

-Sramota je što i u 21. veku treba objašnjavati da je obrazovanje pravo, a ne problem. Sramota je da budem ponižena time što mi je onemogućen pristup obrazovanju samo zato što koristim invalidska kolica. Sramota je da dva dana, i po kiši i po vetru, dolazim na fakultet da bih ostala da sedim u holu jer su sva predavanja i vežbe na spratovima. Sramota je da ne postoji mogućnost čak ni da uđem samostalno na fakultet. Sramota je što na fakultetu nemam pristup toaletu. Sramota je da moraju drugi da me tegle uz stepenice do spratova jer želim da prisustvujem i vannastavnim aktivnostima. Sramota je i pomisliti šta bi se desilo da se neko od njih oklizne ili zapne. Možda je sramota i to što imam desetke i iz predmeta čijim predavanjima nemam pristup. Ali, sigurna sam da to nije moja sramota, navela je studentkinja uz naznaku „obrazovanje je za sve“.

I Taxi Zrenjanin

Njena izjava stigla je i do rukovodećih Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, te se lično oglasila prodekanka fakulteta profesorka dr Dragana Glušac koja je objasnila da se čine svi napori za stvaranje boljih uslova za Miličino praćenje predavanja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

dragana-glusac

Ubrzo zatim, zvaničnmim saopštenjem za javnost oglasio se i dekan fakulteta profesor dr Milan Pavlović, koje prenosimo u integralnoj formi.

Već pri prvom susretu sa koleginicom Milice Knežević, kao jedna od najinovativnijih ustanova u Srbiji, prepoznali smo značaj rešavanja ovakvih poteškoća u obezbeđivanju adekvatnih uslova i prava na obrazovanje za studente sa posebnim potrebama i odmah reagovali. Kada smo identifikovali potrebu studentkinje, i postojanje potreba eventualnih budućih studenata sa ovakvim poteškoćama,mi smo doneli odluku o ugradnji lifta u zgradu Fakulteta. Iz sopstvenih sredstava finansirali smo izradu tehničke dokumentacije za lift još u julu mesecu 2015. godine. S tim projektom smo konkurisali za sufinansiranje za deo sredstava kod APV Vojvodine, s obzirom da smo takođe na fakultetu odlučili da i u ugradnju lifta učestvujemo delom sopstvenim sredstvima. Na žalost dobili smo odgovor za tu namenu nema više sredstava za 2015. godinu. U želji da ipak našu nameru sprovedemo do kraja, konkurisaćemo i ove godine, mada je već nagovešteno da su mali izgledi za dobijanje sredstava. U međuvremenu pokušavamo da u postojećim uslovima maksimalno pomognemo koleginici Milici da što efikasnije isprati nastavni proces što je i dalo rezultate u januarskom ispitnom roku. Zahvaljujemo se medijima na spremnosti i želji da nam pomognu da rešimo probleme naših kolega koji su ujedno i naši problemi i na taj način im omogućimo bolje uslove za studiranje. Takođe se zahvaljujemo u nameri da nam pomognu da dobijemo sredstva od odgovarajućih institucija i na taj način omogućimo studiranje za sve.“

Kolike reakcije je Miličina objava izazvala pažnju javnosti, govori podatak da je ista na Fejsbuku podeljena 4900 puta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh