I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

“Dečija nedelja” u školama i vrtićima: Šeširijada, lude frizure, vašari, maskenbali…

Tokom Dečije nedelje đaci uglavnom uče o pravima deteta. Takođe, to je nedelja u kojoj se deca druže, igraju, iskazuju svoju kreativnost. Tako je ova Dečija nedelja u zrenjaninskim školama i vrtićima obeležena različitim radionicama i aktivnostima dece, ali i roditelja. Bilo je tu Šeširijade, ludih frizura, vašara, maskenbala, odlaska u pozorište, crtanja, sportskih igara…

PerSu marketi

Odlazak u školu ili vrtić je u periodu od 7. do 11. oktobra za decu značilo i pripremanje za neku od kreativnih radionica. Tako su učenici osnovne škole “2. oktobar” svoju maštu pokazivali kako kroz crtanje, tako i kroz pravljenje frizura, suvenira…

“Dečija nedelja je u našoj školi obeležena likovnom radionicom i ukrašavanjem školkog prostora na temu „dečija prava“. Išli smo u pozorište na predstavu „Divljožder“. Imali smo dan za šašave frizure. Frizure su bile zaista maštovite i neobične. Gotovo da nije bilo deteta koje nije učestvovalo u ovoj aktivnosti. Učenici prvog i drugog razreda su učestvovali  u trci u centru grada, dok su đaci starijih odeljenja imali akciju sakupljanja stare hartije“, kaže Maria Barna, učiteljica u školi 2. oktobar.

„Takođe, tradicionalno smo organizovali i školski vašar. Učenici se, zajedno sa roditeljima, veoma rado uključuju u ove aktivnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Deca se za vašar danima spremaju. Na vašar dolaze bake, deke, komšije, naši dragi prijatelji, a naravno i bivši učenici. Novac koji zaradimo, u dogovoru sa učenicima i roditeljima, trošimo na kupovinu onih stvari koje mogu svima da nam posluže. Ranijih godina kupovali smo lopte, dok smo prošle godine išli u piceriju, kako bismo proslavili malu maturu“, dodaje naša sagovornica.

Dečija nedelja rezervisana za vašare, maskenbale, odlazak u pozorište…

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u školi „Đura Jakšić“. Dečija nedelja je i u ovoj školi završena vašarom.

„Vašar se u našoj školi organizuje već 20-ak godina. U početku smo sve organizovali zajedno, a poslednjih 12 godina svako odeljenje posebno prodaje svoju robu. Do sada smo imali Novogodišnji vašar, a ove godine prvi put je vašar organizovan u Dečijoj nedelji. Deca jako vole vašar, vole da prodaju, a još više da kupuju. Roditelji se maksimalno angažuju jer vide da to decu čini srećnima. Na vašaru učestvuju sva odeljenja nižih razreda i nekoliko viših. Stariji vole da dođu kod svojih učiteljica i pomognu njihovim odeljenjima. Na vašaru smo prodavali pinjate koje smo pravili, razne ukrase, rukotvorine dece… Bilo je tu i tombole, igračaka, nakita, školskog pribora, jesenjih plodova… Neko će pare koje su zarađene na vašaru potrošiti da opremi učionicu, neko da kupi neohodna sredstva za rad. Većina planira da od tog novca plati izlet u bližu okolinu”, objašnjava Vesna Lugonja, učiteljica u školi Đura Jakšić.

Najmlađi aktivno učestvuju u aktivnostima koje se realizuju u okviru Dečije nedelje

Dečija nedelja je bila veoma zabavna za naše najmlađe sugrađane koji idu u vrtiće.

„U okviru obeležavanja manifestacije „Dečija nedelja“ imali smo Šeširijadu. Tog dana smo prodefilovali naseljem Bagljaš kako bi sugrađani videli koliko smo maštoviti, kreativni i veseli. Moram da priznam da su se ove godine roditelji baš potrudili i da su sami pravili šešire. Za razliku od prethodnih godina kada su to uglavnom bili kupovni šeširi. Deca žive za ovakve dane. Oni obožavaju Šeširijadu ili maskenbal“, kaže Vesna Jozo, vaspitačica vrtića Bambi.

„Dan pre toga smo menjali igračke sa drugarima. Na ovaj način se među decom razvija solidarnost. Deca su to uglavnom prihvatila. Bilo je dvoje ili troje koji nisu želeli da menjaju igračke, ali smo seli, popričali sa njima i na kraju su i oni uspešno odradili radionicu. Deca su srećna i zadovoljna i to je najbitnije. Takođe, imali smo i sportsko dvorište, na kojem je naša grupa osvojila tri medalje. Bilo je jako lepo. To su bila takmičenja u fudbalu, trčanju… U narednom periodu planiramo da idemo i u pozorište u Beograd“, dodaje naša sagovornica.

Dečija nedelja se na ovim prostorima obeležava od 1934. godine

Komšje iz vrtića Crvenkapa su, takođe, imala veoma aktivnu Dečiju nedelju. Od maskenbala, preko druženja sa gostima iz Ravnog Topolovca, mini muzičkih koncerata do vašara.

„Vašar koji se održava u okviru Dečije nedelje decu čini srećnima. Na ovaj način kod njih se razvija preduzetnički duh. Najsrećniji budu kada od para koje su skupljene na vašaru kupujemo igračke. Ovde se danas uključuju cele porodice. Tu su bake, deke, mame, tate, komšije, prijatelji… Kako ćemo trošiti novac od vašara zavisi od dogovora. Kada su deca starija onda to koristimo da idemo u pozorište u Beograd. Kada su deca mlađa, onda kupujemo igračke. Glasamo šta bi ko želeo i onda kupujemo ono za šta se većina odluči. Moram da pohvalim roditelje. Zaista su jako kreativni i maštoviti. Pohvalila bih sve koji ulože toliko vremena da bi ovo sve izgledalo zaista lepo“, kaže Tatjana Jovanić, vaspitačica u vrtiću Crvenkapa.

Dečija nedelja se na našim prostorma obeležava od 1934. godine. Od tada se menja i razvija, a svoje ciljeve prilagođava stvarnim potrebama i problemima dece. 1987. godine Dečija nedelja je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija koja je usvojena 1989. godine je osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh