I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dečija nedelja obeležena u specifičnim epidemiološkim uslovima

Svake prve nedelje oktobra obeležava se Dečija nedelja. Ovogodišnja je specifična jer se prvi put obeležava u vreme pandemije korona virusa. Iako mnogi planirani sadržaji nisu mogli da se održe, deca su i ove godine imala priliku da crtaju, vežbaju, pišu, igraju se i maskiraju u omiljene likove. Defile maskiranih mališana iz vrtića “Crvenkapa” i “Bambi” na Bagljašu ispred mesne zajednice nije izostao ni ovoga puta, uprkos ne baš prijatnom vremenu.

PerSu marketi

Ovogodišnju Dečiju nedelju obeležili su korona virus i svakodnevna kiša. Uprkos tome, deca su i ove prve nedelje u oktobru imala priliku da kroz razne aktivnosti obeleže svoju nedelju. U vrtiću “Crvenkapa” svaki dan bio je rezervisan za nove radionice.

“Ove godine radimo u specifičnim okolnostima zbog epidemiološke situacije. Dečija nedelja mora da se obeleži. Do sada smo sve radili u okviru vrtića, jedino smo danas izašli van vrtića, ali opet smo napolju. Nismo prekidali tradiciju da prošetamo u maskama koje su deca i roditelji pripremili. Pre defilea predškolaca ispred MZ, imali smo defile sa muzikom u vrtiću u kojem su učestvovale sve grupe. U dvorištu smo jedan dan oraganizovali sportski dan. Imali smo poligon koji su deca savladavala. To im je bilo jako zanimljivo. Poligon smo postavili na platou iza vrtića koji nam je uredilo JKP „Čistoća i zelenilo“. Takođe, organizovali smo i likovnu radionicu na otvorenom. Deca su crtala na papiru, platnu, tapeti… Koristili su razne tehnike kako bi napravili zajedničke radove“, kaže Suzana Malešević Paunov, vaspitačica u vrtiću „Crvenkapa“.

Maskenbal – tradicionalna manifestacija u toku Dečije nedelje

„Moram da pohvalim roditelje i decu. Ove godine su se zaista potrudili. Maske su originalne i dosta su različite. Ranijih godina smo imali mnogo sličnih maski. Za sutra je u planu da puštamo balone sa porukama. Videćemo da li će nam vreme to dozvoliti. Prethodnih godina smo u ovo vreme organizovali i vašar u vrtiću, ali ove godine to nije moguće. Takođe, nismo mogli ni da primimo goste iz drugih vrtića, ustanova… A i to je bila tradicija ranijih godina. Mislili smo i da idemo na neki izlet, što isto nije moguće. Moramo da se prilagođavamo situaciji“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pandemija korona virusa uvela je i nova pravila u predškolske ustanove.

„Od početka ove školske godine trudimo se da boravimo napolju što više. Zaposleni nose maske, deca ne nose. Na ulasku u vrtić svoj deci se meri temperatura. Redovno dezinfikujemo ruke deci i sve površine u vrtiću. Niko ko je bolestan ne sme da boravi u vrtiću. Čim posumnjamo na nešto odmah zovemo roditelje. Moram da kažem da mere svi poštuju. Roditelji nose maske, ne zadržavaju se u objektu. Čak sa našom decom, koja su velika, jer je reč o predškolcima, roditelji i ne ulaze, samo ih dovedu do vrata. Oni se sami preobuvaju i pripremaju za boravak u grupi. To je taman priprema za školu. Deca slušaju, jako su dobra. Ove godine imamo i novu decu u grupi i ona su se lepo uklopila i stalno govore kako im je lepo“, objašnjava Malešević Paunov.

Deca željno iščekuju da pokažu svoje maske

Dan kada će svima pokazati svoje maske je za decu nešto što iščekuju čitave godine.

„Ja sam danas pčela. Mama mi je pomogla da izaberem ovaj kostim. Ja sam htela da budem princeza, a mama mi je rekla da ove godine budem pčela. Sviđa mi se i ovaj kostim mnogo. Pre sam bila Snežana, pa mačka, pa Elza“, kaže Jana.

„Danas sam zeka. Sama sam birala masku, a mama mi je pomogla da se spremim. Ranije sam bila Šimer“, dodaje njena imenjakinja Jana.

„Ne mogu da objasnim šta sam danas. Ustvari ja sam žena od Džokera. Baka mi je šila kostim. Mama me je pitala da li želim da ove godine promim masku i ja sam rekla da hoću. Pre sam bila Crvenkapa“, kaže Tara.

„Ja sam bundeva. Mama mi je kupila ovaj kostim. Jako volim maskenbal i baš mi je lepo“, dodaje Nina.

„Ja sam nindža kornjača. Plava. Leonardo. Jako volim maskenbal i volim kada dođemo da  nas vide“, kaže Filip.

„Ove godine imam masku Klipera iz Majnkrafta. Mama i ja smo pravili masku. Za pantalone nam je trebalo dva dana, a za majicu dan i za kutiju jedan dan“, objašnjava Kosta.

„Za ovaj maskenbal sam sa mamom pravio masku drvo. Želeo sam da budem nešto iz prirode“, kaže Mihajlo.

„Ja sam bokser. Medalju sam pozajmio, a bade mantil sam imao već. Bokserske rukavice su mi ostale u vrtiću. Mnogo mi se sviđa maskenbal“, objašnjava Aleksa.

„Trebalo je da budem jagoda, ali je na kraju moj kostim bio paradajz. I to mi se jako sviđa“, kaže Jovan.

Dečija nedelja ima za cilj da se poboljša položaj dece

U MZ kažu da dolazak dece na plato uvek izazve niz pozitivnih reakcija. Kako roditelja, rođaka i prijatelja dece, tako i slučajnih prolaznika.

„U okviru Dečije nedelje već tradicionalno nam dolaze deca iz vrtića „Crvenkapa“ i „Bambi“ kako bi prikazali maske koje su obukli za maskenbal ili šešire koje prave za Šeširijadu. Jedan dan u toku Dečije nedelje obeležavaju na taj način. Inače, čitava ova nedelja je posvećena deci, druženju, igranju… Deca obično crtaju na platou, bude tu i muzike i igre… Danas je malo lošije vreme pa su deca iz vrtića „Bambi“ samo prodefilovala, a deca iz vrtića „Crvenkapa“ su pevala i igrala kolo. Dolaze i roditelji, bake, deke, slikaju decu, gledaju ih. Bude uvek lepa atmosfera. Mi ih uvek dočekamo, pripremimo neke bombonice, čokoladice da ih počastimo“, objašnjava Marija Janković, sekretar MZ „Veljko Vlahović“.

Dečija nedelja je nacionalna manifestacija i predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, povezivanje svih važnih aktera u zaštiti dečijih prava. Svake godine realizuje se u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje je Konvencija o pravima deteta UN usvojena 1989. godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh