I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kako balet utiče na pravilan razvoj dece

Balet je igra koja podrazumeva gracioznost i preciznost u pokretima. Gotovo da nema devojčice koja u najranijem uzrastu ne mašta da jednog dana postane balerina. Zbog toga mnoge devojčice zaigraju kad god čuju muziku. Međutim, samo deo njih krene na časove baleta, a tek po koja se zaista i školuje za balerinu. Iako, se ova igra više vezuje za devojčice, treba reći da je balet interesantan i dečacima. Važno je znati da, slično kao sport, balet doprinosi razvoju dece. Pre svega, kada je reč o pravilnom držanju tela i razvoju koncentracije.

Igranje na prstima, pravljenje piruete, izvođenje tačno određenih pokreta ruku… Tako se na najprostiji način može opisati balet. Još ako se to sve radi pred ogledalom, utisak o gracioznosti je daleko jači. Zbog toga ne čudi što mnoge devojčice još u najranijem uzrastu žele da postanu balerine.

I Taxi Zrenjanin

„Ja sam počela da igram balet od malih nogu. To je bilo u jednoj drugoj školi baleta, ali sam sticajem okolnosti završila u Plesnom klubu Delfina. U ovom klubu sam 15 godina. Tri godine unazad učim decu baletu. Prestala sam da igram kada sam završila fakultet i posvetila sam se deci. Radim sa decom koja su podeljena u dve grupe. Jedna su uzrasta 3 i 4 godine, a druga grupa su deca od 5 i 6 godina. Inače, imamo još dosta starijih grupa. Pomaže mi koleginica Katarina Ratić, a klub drži Brankica Bacikin Bošnjak“, kaže Dunja Dimić, trener baleta u Plesnom klubu Delfina.

Dunja Dimić

Deca se uz balet pravilno razvijaju

Balet zaista mnogo utiče na razvoj dece. Kako fizički, tako i psihički.

„Zahvaljujući baletu devojčice postaju graciozne. Uče da se lepo ponašaju u društvu. Balet je dobar i zbog „linije“. Kod dece koja igraju balet razvijaju se mišići, jer su svi mišići uključeni u rad. Razvija se i pažnja. Balerine i baletani moraju da budu skoncentrisani dok igraju. Balet uči decu i da slušaju, da se druže i socijalizuju. Ova igra i te kako utiče na držanje dece. Svaki korak koji rade moraju da rade sa ispravljenim leđima. Tačno se vidi koliko i kako napreduju deca koja duže treniraju“, objašnjava naša sagovornica.

Balet mogu da treniraju svi koji to žele.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Koliko će ko biti uspešan u tome zavisi od toga koliko je neko uporan. Talenat nije toliko presudan. Najvažnije je koliko je neko istrajan i koliku želju ima. Ukoliko krene od malih nogu da trenira balet, onda ne bi trebalo da bude problema“, tvrdi Dunja.

I dečaci vole balet

Zabluda je da balet vole samo devojčice.

„Balet se obično vezuje za devojčice. Ali, mi i u ovoj najmlađoj i u onoj starijoj grupi imamo po jednog dečaka. Nisu samo devojčice te koje igraju“, kaže naša sagovornica.

Na časove baleta može se poći već sa 3 godine, ukoliko dete pokazuje interesovanje za igru.

„Verovali ili ne, najmlađi na baletu mogu dosta toga da nauče. Sa njima radimo neke najjednostavnije korake. Hodanje na prstima, na petama, radimo dijagonale, krugove. Uglavnom se to radi kroz igru. Puštamo muziku i smišljamo koreografiju. To je jedna priča. Nekada su oni leptirići, nekada cvetići, nekada Snežne kraljice… Mislim da je najbolje početi s baletom sa 4 godine. To je, naravno, individualno i zavisi od deteta do deteta, ali sa 4 godine mislim da je optimalno vreme kada bi deca trebalo da krenu da treniraju balet“, objašnjava Dunja.

„Na treningu sve radimo kroz igru“

Naša sagovornica kaže da uživa u radu sa decom. To je i te kako važno za jednog trenera, pogotovo kada grupu čine najmlađi.

„Meni nije teško da privučem i zadržim dečju pažnju. Ne mogu reći da je jednostavno, ali mislim da kad neko voli da radi sa decom, to onda nije toliki problem. Pošto mi sve radimo kroz igru, tačno mogu da vidim kad im pažnja popušta i onda prelazimo da radimo nešto drugo. Za najmlađu grupu čas traje 45 minuta, baš zbog koncentracije. Već posle pola sata rada, vidi se da im pažnja popušta. Za starije čas traje sat. Uvek pravimo da im bude lepo i to je najvažnije. Gledmo da svaki čas bude drugačiji. Da nikada ne krećemo i ne radimo iste vežbe“, priča Dunja.

Balerine i baletani imaju probe u Medicinskoj školi na Bagljašu.

„Za najmlađu grupu probe su sredom i petkom od 17 sati, a za stariju utorkom i četvrtkom od 18 sati. Od septembra će biti upis novih članova. Videćemo kako će tada biti organizovani termini. Pauzu imamo od sredine juna do sredine avgusta. Veliko je interesovanje dece za balet. U najmlađoj grupi ima dece koja ne idu u vrtić, a koja dolaze ovde da uče i da se druže. Tu su deca iz različitih delova grada. Čak imamo i jedno dete sa sela, iz Lukićeva. Balet se mesečno plaća 1600 dinara“, kaže naša sagovornica.

Baletani Plesnog kluba Delfina imaju nastup na Banatskoj priči

Ono što nauče na treninzima balerine i baletani prikazuju na festivalima i takmičenjima.

U subotu imamo nastup na festivalu Banatska priča. Tu će deca prikazati šta su radila čitave godine. 9. aprila smo imali koncert u pozorištu. Mogu da kažem da je uspešno prošao. Imali smo i takmičenje u Zrenjaninu u martu i tu su deca osvajala dosta nagrada. Najmlađi ne idu na takmičenja, samo na nastupe. Deca od 6 godina, učestvuju na takmičenjima“  objašnjava Dunja.

Deca koja dolaze na balet kažu da jedva čekaju dan kada imaju probe.

„Balet mi se puno, puno sviđa. Ovde igramo, plešemo i plešemo i plešemo i ne možemo da prestanemo da plešemo. Ja obožavam da plešem. Balet igram od septembra. Kad porastem biću balerina“, kaže Neda Radanović.

„Imam četiri godine i balet sam počela da igram pre nekoliko meseci. Mnogo volim balet. Biću balerina kad porastem. Najviše volim da igram na prstima“, kaže Lena Berta.

„Na balet dolazim već jednu i po godinu. Imam četiri godine i puno volim balet. Najviše volim da se vrtim i sigurno ću biti balerina kad porastem“, uvereno kaže Milena Petrović.

„I kada sedi, moja ćerka drži leđa pravo“

Roditelji dece koja idu na časove baleta smatraju da je balet pravi izbor za njihovu decu.

„Moje dete je Neda Radanović i ona od septembra prošle godine ide na balet. Mi smo jako zadovoljni čitavom koncepcijom ovog baletskog studija, jer imaju jedan jako interesantan pristup deci. Bukvalno kroz igru deca savladavaju te prve baletske korake. Moja ćerka zaista mnogo voli da dolazi na balet. Voli da se druži, da igra. Odlučili smo se da je upišemo na balet, jer smo videli da ima smisla za ples, za igru. Stalno je po kući igrala i mi smo se opredelili da je upišemo na nešto što njoj leži i što joj odgovara. Kada smo prvi put došli ovde, videli smo kako rade sa decom i to nam se dopalo. Još je važnije da se to jako dopalo i Nedi, tako da ona sada jedva čeka sredu i petak da dođe na balet“, objašnjava Aleksandra Radanović, majka balerine.

„Balet mnogo pomaže u razvoju dece. Prvo da se druže, da se socijalizuju. Prolaze kroz vežbe zagrevanja. Što je još važnije nauče pravilno da drže telo. To vidim po Nedi, ona potpuno drugačije drži leđa. I kada sedi ona je ispravljena. Izdužila se, vidi se da je utrenirana i da ima kondiciju. Treninzi nisu opterećujući za decu, održavaju se dva puta nedeljno, a daju jako velike rezultate i dosta znače“, dodaje ova majka.

„Ne smeta mu što je jedini dečak u grupi“

Jedini dečak u grupi među balerinama je Đorđe Matić.

„Moj sin trenira balet već godinu dana. Zanimljivo je što je on dečak i što je u ovoj grupi. Njega ne zanimaju sportovi s loptom, a mi smo hteli da ga upišemo da nešto trenira, jer je hiperaktivan. Balet je nešto mirno i lepo, a opet razvija i fizičke i psihičke sposobnosti. Đorđe je u zabavištu imao testiranje koje je pokazalo da je u prednosti u odnosu na drugu decu kada je reč o koordinaciji, ravnoteži. On voli ovde da dolazi. U početku je bio jako stidljiv, a sada se opustio i samopouzdanje mu je mnogo poraslo. Voli da se druži i ne smeta mu što je jedini dečak u grupi“, kaže Snežana Matić, majka dečaka koji trenira balet.

„Jako sam ponosna na njega što je takav. Interesantno je. Ljudi kada čuju šta trenira, reaguju „jao, pa dečak… balet… zašto ste dečaka dali na balet…“, ali mi se ne obaziremo na to. Predrasude kod nas još postoje. Suprug i ja se borimo protiv toga i svaki put odreagujemo kada čujemo da neko tako nešto kaže. Osuđujemo takve stavove“, dodaje naša sagovornica.

Plesni klub Delfina postoji u Zrenjaninu već 14 godina. Zahvaljujući profesionalnoj balerini Brankici Bacikin Bošnjak, koja je osnivač, nastavnik i glavni koreograf, ovaj klub je danas jedan od najbrojnijih i najuspešnijih u Vojvodini. To potvrđuju i brojne osvojene nagrade. Za sve informacije o radu studija, zainteresovani se mogu obratiti upravo Brankici na broj telefona 0616464211.

Osim što ih uči da budu lepi, neodoljivi, ljupki, simpatični i šarmantni balet utiče i da se deca pravilno razvijaju. To je posebno važno u današnje vreme, kada mnogo dece ima problema s krivom kičmom i ravnim stopalima. Kako na balet može da se krene u najranijem uzrastu, to znači da deca na vreme mogu da nauče kako se pravilno drže leđa. A kada to savladaju sa 3 ili 4 godine, onda kasnije ne bi trebalo da imaju problema sa kičmom.

  • Divider

  • Divider
Na vrh