I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić i Novu godinu po starom kalendaru

Srpska pravoslavna crkva 14. januara po novom odnosno 1. januara po starom kalendaru obeležava prvi dan nove godine, Mali Božić – dan posvećen obrezanju Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog tj. Vasiljevdan.

foto: dnevno.rs

Sveti Vasilije rođen je u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena. Školski drugovi su mu bili: Grigorije Bogoslov i Julijan, docniji car odstupnik. U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemni život napunivši 50 godina od rođenja. Veliki pobornik Pravoslavlja, velika luča moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje – Vasilije se punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike. Sačuvana su mnogobrojna dela ovoga Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska; isto tako i služba, nazvana po njegovom imenu. Ova služba služi se 10 puta u godini, i to: 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu. Mirno se upokojio  1. januara 379. god. i preseli u carstvo Hristovo. pravoslavnikalendar

PerSu marketi

 

Običaji na dan Svetog Vasilija

Jedan od najrasprostranjenijih običaja na ovaj dan je  priprema vasilice – obredne pogače za sreću. Vasilica se u različitim krajevima Srbije priprema na različite načine – negde od kukuruznog, negde od belog brašna, a u određenim delovima zemlje mesi se i slatka vasilica sa medom. Ima mesta gde se pored ove pogače, mese i krofne u koje se stavlja novčić, baš kao i u božićnu česnicu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kažu da je ovaj dan dobar za proricanje sudbine. U nekim krajevima  se pažljivo gleda u nebo i promatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh