I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Danas se radujemo Krstovdanu, u ponoć Bogojavljenje (VIDEO)

Krstovdan koji se slavi dan uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada vernici poste, obeležen je svetom liturgijom u pravoslavnim hramovima u Zrenjaninu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Krstovdan – dan strogog posta koji se slavi uoči Bogojavljenja. Dok je Bogojavljenje uvek praznik koji se mrsi, bez obzira koji dan pada, za Krstovdan se u našem narodu kaže: „Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti“.

Krstovdan mnogi Srbi slave i kao svoju krsnu slavu, a ovaj Zimski Krstovdan podseća i na uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Zimski Krstovdan prethodi sledećem velikom prazniku, Bogojavljenju, kao i prekosutrašnjem Svetom Jovanu – Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Prema predanju u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju.  Veliki broj ljudi bude budan cele noći.  Želja, kakva god da je mora biti jasna i glasna i nedvosmislena. Sutra 19. januara pliva se za časni krst.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh