I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Danas je Veliki petak, u crkvama se ne služi liturgija (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini, kada se sećamo Hristovog stradanja i raspeća na Golgoti.

Dan velike žalosti, kada je Spasitelj umro za ljudski rod, obeležava se strogim postom, bez ribe i ulja. Mnogi vernici ceo dan ne jedu i ne piju ništa, sve do večerenje molitve, kada u svojim crkvama popiju čašu Bogojavljenske vode. Nakon toga mogu normalno da večeraju, ali i dalje poste na vodi.

Na Veliki petak, koji je crveno slovo, ništa se ne radi. Pripreme za Vaskrs i kućne i poljske radove valja ostaviti za Veliku subotu, koja je radni dan, ali se takođe posti na vodi.

Na Strasni (stradalni) petak ne pušta se muzika, ne peva se i ne igra, već se dan posvećuje molitvi Hristu koji je stradao za nas.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Kako ovaj dan ni crkvena zvona ne zvone, popodne se poziv na večernju službu oglašava udaranjem u klepalo.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. U mnogim pravoslavnim hramovima širom Srbije vernici se provlače ispod plaštanice, koja predstavlja umrlog Hrista i jeste naše podsećanje na to da ćemo pred Božje lice svi jednom izaći.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh