I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Danas je Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara i bračne ljubavi

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Trifuna.

Ovaj svetitelj  se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata, pre svega vinogradarskog dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari. Njemu se moli i da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina. Slave ga i kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.

 

I Taxi Zrenjanin

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari.

Oni na ovaj dan idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje se već  primiče. Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Crkva slavi Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je pogubljen 250. godine u Nikeji od mača  rimskog cara Dakija inače progonitelja hrišćana.  Sveti Trifun poznat je između ostalog i što je izlečio  ćerku Dakijevog prethodnika Gordija.

Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen i gde je u mladosti čuvao guske.

Izvor: mondo/srna, kurir.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh