I love Zrenjanin

  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Danas se obeležava Dan Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan

ZrBizNet

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra po novom  ili 26. oktobra po starom kalendaru.

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

sveti-dimitrije2

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama. Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi.

PerSu marketi

Mitrovdanak  hajdučki rastanak; Đurđev danak hajdučki sastanak.

Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Praznik svetog velikomučenika Dimitrija, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.
Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh