I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Danas je Đurđevdan – jedna od najvećih i najomiljenijih slava (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđevdan, koji iako nije najveća, jeste omiljena srpska slava.

Kako su početkom maja mnogi nehrišćanski narodi obeležavali svoje praznike, dan kada tražimo od Svetog velikomučenika Georgija da moli Boga za nas, prožet je brojnim običajima koji nisu hrišćanski, ali jesu deo naše tradicije i narodu su dragi.

Uoči Đurđevdana pletu se venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike, i njime se kite kapije i ulazna vrata u kući. Venci iznad vrata ostaju tokom čitave godine, tačnije do sledećeg Đurđevdana. Kada se pletenje venaca završi, običaj je da se zaigra kolo po mesečini. (izvor: telegraf.rs)

PerSu marketi

Slava sa najživopisnijim običajima

U nekim krajevima Srbije bi u noći uoči Đurđevdana sa ograde kuće u kojoj ima devojka za udaju nestajala kapija. Njen mladić bi po mraku sa prijateljima skinuo kapiju sa ograde i odneo je, da najavi njenoj porodici da će im ćerka uskoro biti isprošena. Devojke su, sa druge strane, bajanjem i cvećem pokušavale da privuku poglede i srce svoje simpatije. U nekim krajevima devojke su se jutrom valjale po livadi da bi bile zdrave i vitke. Majke su devojčice kupale u vodi prepunoj đurđevskog bilja, a potom ih oblačile u novu garderobu i cipele i opasivale ih vrbovim granama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh