I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Danas je Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

U Zrenjaninu će se danas u 15h u porti Uspenskog hrama tradicionalno održati paljenje badnjaka a sutra, nakon božićne liturgije u tom hramu, oko 11h, najavljeno je lomljenje banatske božićne česnice.

vecera badnja

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

I Taxi Zrenjanin

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi…

Uoči praznika, pod u kući posipa se slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojo j se po predanju rodio Hrist, a na sto se postavlja bogata, posna večera.

  • Divider

  • Divider
Na vrh