I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Danas je Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

U Zrenjaninu će se danas u 15h u porti Uspenskog hrama tradicionalno održati paljenje badnjaka a sutra, nakon božićne liturgije u tom hramu, oko 11h, najavljeno je lomljenje banatske božićne česnice.

vecera badnja

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

PerSu marketi

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi…

Uoči praznika, pod u kući posipa se slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojo j se po predanju rodio Hrist, a na sto se postavlja bogata, posna večera.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh