I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dan vojnih veterana – sećanje na hrabre pretke i borba za bolji status u društvu

U Republici Srbiji danas se, po peti put, obeležava Dan vojnih veterana, ustanovljen 2015. godine.

Ovaj dana izabran je u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran. Ovaj dan prilika je da se oda počast stradalim u svim otadžbinskim ratovima, ali i da se organizuju susreti s aktivnim veteranima, čuju njihove reči, zahtevi ili rešavaju njihovi problemi.

Dan vojnih veterana u Zrenjaninu  obeležen je polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine i svečanim skupom u Baroknoj sali Gradske kuće. Poštu za naše sugrađane stradale tokom poslednjih ratnih sukoba odali su predstavnici zrenjaninske Komande za razvoj Banatske brigade Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, organizacije ratnih vojnih invalida i vojnih penzionera, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Udruženja srpskih ratnih veterana i porodica poginulih. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.

PerSu marketi

 

Novim zakonom ratni veterani očekuju bolji status

O promenama koje donosi novi zakon o vojnim veteranim odnosno borcima kako zvanično stoji u tom dokumentu razgovarali smo sa Željko Vujkovićem iz organizacije srpskih vojnih veterana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Željko Vujković – Organizacija srpskih ratnih veterana

  – Nama kao ratnim veteranima bilo bi veoma značajno da se u nacrtu novog zakona prizna naš status i da se tako pravno ostvare razne beneficije. Na lokalnom nivou mi kao ratni veterani još od 2016. godine koristimo pravo na povlašćeni parking, prevoz kao i popust na razne gradske takse. Pokrenuta je i inicijativa kod Pokrajinske Vlade u smislu poboljšanja statusa ratnih veterana i na tu odluku se čeka. Takođe smo učestvovali i u inicijativi da  oko 860 udruženja koja okupljaju veterane na teritoriji Srbije imaju jedno krovno udruženje koje bi pokrivalo celu teritoriju republike – kaže Željko Vujković.

Svečana Akademija povodom 20. godina odbrane otadžbine od NATO agresije

Na svečanoj akademiji održanoj u Gradskoj kući nakon polganja venaca, prisutinima su se obratili komandant Komande za razvoj banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, potpukovnik Aleksandar Dedić i zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, koji je podsetio da je Zrenjanin u ratovima od 1991. do 1999. godine dao 53 svoja sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca.
– Kao što je srpski narod u oba svetska rata bio na pravoj strani, na strani velike pobedničke koalicije, tako su i naši sugrađani u svim ratovima stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa. Njihovo herojstvo duboko je urezano i na spomenik na koji smo položili cveće, i u naša sećanja i uspomene koje na njih i ovom prilikom oživljavamo – poručio je Santovac i dodao da je u ovoj sredini naša vojska uvek bila cenjena i poštovana i da su građani uvek stajali uz njene pripadnike, i u dobrim i u lošim vremenima. – Nadamo se da su loša vremena zauvek iza nas, i da ćemo u narednom periodu sve snage usmeravati isključivo ka napretku i razvoju. Grad Zrenjanin daje tome doprinos kroz nove investicije, kroz nova radna mesta, izgradnju novih puteva, dečjih vrtića, stanova, kroz razvoj infrastrukture i stvaranja što boljih uslova za život i rad. Samo na taj način bićemo dostojni naših sugrađana koji su za naš grad i svoju otadžbinu položili ono najvrednije što su imali i mogli – svoje živote. Samo tako možemo da sledimo put kojim su oni krenuli, da ostvarujemo njihove želje i namere da živimo slobodno i u miru, da ne tražimo ono što je tuđe, ali i da ne dozvolimo da nam oduzimaju ono što je naše – naglasio je zamenik gradonačelnika. Na skupu je pročitana i čestitka ministra odbrane povodom Dana veterana, a potpukovnik Aleksandar Dedić poručio je da je izborom ovog datuma obezbeđen kontinuitet s veteranima iz 1912. godine kojima je Kraljevina Srbija odala priznanje i iskazala posebnu zahvalnost. Rekao je da je vojska na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu.

– Nažalost, sloboda je često veoma skupo plaćana, ali moram da istaknem da nijedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna, štaviše ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenja da je ona osnov napretka i bolje budućnosti. Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine – poručio je potpukovnik Dedić.

Nakon što je učenica Muzičke škole “Josif Marinković” Marija Aleksić otpevala pesmu “Kreće se lađa francuska”, upriličena je dodela vojne spomenice Ministarstva odbrane Republike Srbije povodom 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije. Zahvalnice je uručio potpukovnik Aleksandar Dedić, a čestitke je zaslužnim nosiocima uputio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

tekst: zrenjanin.rs i ilovezrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh