I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dan mladih u Zrenjaninu obeležen uz vežbe Žandarmerije, plesačice, kajakaše i lepotice

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, prvi put je obeležen 2000. godine. Ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, s ciljem da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Ovaj dan ne treba mešati sa Svetskim danom omladine koji Katolička crkva obeležava svakog jula. Na Dan mladih organizuju se koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi koje podržavaju vlasti i omladinske organizacije.

Dan mladih obeležen je u Zrenjaninu dan ranije, jer su meteorolozi za 12. avgust najavili loše vreme. Edukativno-zabavna manifestacija održana je na najpopularnijem gradskom kupalištu – Peskari.

Fordomanija

“Dan mladih je posvećen lepoti, letu, našem gradu i našem najposećenijem kupalištu – Peskari. Od programa smo imali izbor za mis leta 2017, modnu reviju studenata Visoke tehničke škole, plesne tačke i nastupe kajakaša i Žandarmerije. Sve u svemu, promovisali smo mladost, lepotu i naše more”, kaže Goran Ćurčić iz Turističke organizacije Zrenjanina.

Goran Ćurčić

Edukacija mladih je najvažniji zadatak

U organizaciju manifestacije bila je uključena i Kancelarija za mlade.

“Međunarodni Dan mladih se proslavlja 12. avgusta po odluci skupštine UN. Mi smo ove godine bili prinuđeni da manifestaciju obeležimo dan ranije, zbog loših vremenskih prilika koje su bile najavljene. U okviru manifestacije, u prepodnevnim časovima akcenat je na edukaciji mladih. Održan je okrugli sto tokom kog su predstavljeni projekti u kojima učestvuje Kancelarija za mlade. To su projekti lokalnog, pokrajinskog, republičkog i međunarodnog karaktera. Mi smo saradnici jedne nevladine organizacije koja učestvuje u programu Evropa za građane i građanke, koji sprovodi EU. Projekat će trajati 18 meseci. Zamisao je da se putem skajpa povežu obrazovne ustanove sa teritorije zemalja učesnika, kojih je 5 i da se na taj način razmenjuju iskustva između učenika i studenata. Da se razmene informacije o mogućnostima razmene studenata, nastavka obrazovanja… To je samo kratka najava, a kada počne projekat govorićemo više o tome“, kaže Ivan Mikalački iz Kancelarije za mlade.

“Što se tiče programa na Peskari akcenat smo stavili na bezbednost na kupalištima, budući da se svake godine, na žalost, dešavaju tragični slučajevi. Imali smo pokaznu vežbu Žandarmerije na vodi. Oni su demonstrirali kako to izgleda kada su kupači nepažljivi kako u vodi, tako i na čamcu. Kako se nesrećne situacije mogu izbeći i kako se reaguje kada do njih ipak dođe. Održali smo i prezentaciju kajakaškog kluba. Održan je i izbor za mis leta 2017. Tu je bio i Crveni krst Zrenjanina koji je prikazao kako se daje prva pomoć u slučaju nezgoda. Većina nesrećnih situacija nastaje zbog nepažnje i zbog ljudskog faktora. Zato je jako važno preventivno delovati i edukovati naročito mlade kako da se ponašaju na kupalištima i time smanjiti mogućnosti da dođe do neželjenih situcija”, dodaje naš sagovornik.

Žandarmerija prikazala dve taktičko-pokazne vežbe

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od ove godine počelo da na većim kupalištima u Srbiji sprovodi taktičko-pokazne vežbe. Cilj je da se kod kupača podiglne svest o potencijalnim opasnostima i nesrećnim slučajevima do kojih može da dođe dok su na plaži i u vodi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prva vežba odnosila se na jednu od češćih situacija na kupalištima, a to je kada kupači nespremni uđu u vodu. I kada ne procene dovoljno dobro svoje sposobnosti zbog čega dovode sebe u stanje premorenosti, a usled čega dolazi do grčenja mišića i davljenja.

Druga vežba se odnosila na opasnosti koje vrebaju ako se plovilom upravlja u alkoholisanom stanju.

Ekipe MUP-a su još jednom apelovale na građane da se ne kupaju na neobeleženim i neuređenim kupalištima i da ne rizikuju svoje živote tako što će u vodu ili plovila ulaziti dok su pod uticajem alkohola.

Najmlađi posetioci Peskare imali priliku da veslaju u kajaku

Na Peskari je prezentovan i rad Kajak kluba Begej.

“Želeli smo da uveličamo Dan mladih u Zrenjaninu. Uvek smo tu da podržimo sve akcije. Naš klub postoji dugo, ali smo se aktivirali u poslednjih 4-5 godina. Grad nam je puno izašao u susret, što kupovinom opreme, što obezbeđivanjem sredstava da bismo klub podigli na neki viši nivo. Danas smo došli sa prvom ekipom takmičara da veslamo ovde na Peskari, da promovišemo ovaj sport. Kajak je i prošle godine na Olimpijskim igrama u dvosedu na 1000 metara osvojio medalju i nama je u interesu da i Zrenjanin u nekom naredom periodu ima takve takmičare koji će predstavljati i Srbiju i naš grad na Olimpijadi. Doneli smo čamce i za mlađu decu, koja su imala priliku da se okušaju u ovom sportu i da vide kako je to veslati. Klub je na Begeju, tamo veslamo uglavnom, ali volimo da dođemo i ovde”, kaže Goran Đorđević, predsednik Kajak kluba Begej Zrenjanin.

Goran Đorđević

Dan mladih obeležen uz ples i modnu reviju

Posetici su mogli da vide i nastup grupe Plava zvezda.

„U klubu se bavimo dečijim fitnesom. Imamo tridesetak članova, što u Zrenjaninu, što u Aradcu. Dečji fitnes obuhvata gimnastiku, ples, balet i dobar je za zdravlje. Ono što se nigde ne radi, osim u fitnesu, jesu izdržaji. Tu su i akrobatika, vebe fleksibilnosti”, kaže Sanja Čapelja, trener i predsednik kluba Plava zvezda.

Sanja Čapelja i polaznice fitnes kluba Plava zvezda

„Dečijim fitnesom sam počela da se bavim pre nekih mesec dana. Jako mi se sviđa, stalno vežbamo. Mnogi naši članovi osvajaju nagrade, a naš trener kaže da kad god smo sa njom mi osvajamo prva mesta“, kaže Iva Mališić, polaznica u klubu Plava zvezda.

„Ja treniram godinu dana. Najviše volim da radim zvezde, akrobacije, izdržaje, skokove, kolutove“, dodaje Tatjana.

„Ne treniram dugo, ali jako mi se sviđa. Ja najviše volim skokove“, kaže Tamara Gardinovački.

U okviru manifestacije posvećene Danu mladih, prikazana je i modna revija.

„Deo modela koje su devojke nosile, same su i kreirale. Deo je bio iz njihovih kolekcija koje imaju, jer je kratko vreme bilo da se pripremimo. A i godišnji odmori su pa mnogi studenti nisu u Zrenjaninu. Cilj je da damo sugrađanima nekoliko ideja kako mogu da se obuku za plažu i za ove tople dane. U sklopu fakulteta pripremamo izložbe i revije. Spajamo teoriju i praksu. Od dizajniranja, preko šivenja i na kraju prezentacije u okviru modne revije“, objašnjava Milada Novaković, sa Visoke tehničke škole.

Milada Novaković

Laura Gažić – mis leta 2017. u Zrenjaninu

Generalni sponzor manifestacije bili su PerSu marketi.

Sloboda Milivojev

„PerSu marketi već nekoliko godina unazad podržavaju Dan mladih u Zrenjaninu i sve druge letnje manifestacije koje su vezane za omladinu i sport. To je deo naše prakse. Ovogodišnja manifestacija je vrlo interesantna jer ima i edukativni i zabavni karakter. Mi smo generalni sponzor i obezbedili smo nagradu za devojku koja je izabrana za mis, u pitanju je 10000 dinara, kao i osveženje za prisutne i učesnike“, kaže Sloboda Milivojev iz PerSu marketa.

U okviru obeležavanja Dana mladih u Zrenjaninu održan je i izbor za mis leta 2017. godine. Pobednica je osamnaestogodišnja Laura Gažić. Više o samom izboru možete pročitati ovde.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh