I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dan maternjeg jezika deca u Belom Blatu obeležila prigodnim spotom (VIDEO)

Učenici Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu su zajedno sa učiteljicom Adelom Obšust u skladu sa ovogodišnjom epidemijskom situacijom  obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika snimivši prigodan spot na ovu temu.

Ranijih godina u školskoj biblioteci učenici su praktikovali razne aktivnosti poput prisustvovanja predavanjima o jezičkoj raznovrsnosti ovog područja, da prepoznaju jezike po prezimenima, da pogledaju prigodne filmove i da izrade pano, na kome su opisali značaj očuvanja maternjeg jezika.

Na ulicama Belog Blata, u prodavnici, u školi i na igralištu mogu se čuti razgovori na slovačkom, mađarskom, bugarskom, srpskom, romskom, bosansko-bošnjačkom i na nemačkom jeziku, ali i na  „ maternjem“, beloblatskom jeziku. Upravo očuvanje i negovanje ovih jezika su najveće blago ove multinacionalne i multikulturalne sredine – svojevremeno je izjavio Milan Nedeljkov bivši direktor, sada u penziji,  OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu.

Generalna skupština Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto. Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a prema procenama državnih zvaničnika, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta. U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcenat pridaju obezbeđivanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. Domaći lingvisti smatraju da bi trebalo više da se brinemo o srpskom jeziku, o razvijanju jezičke kulture, očuvanju tradicije, kao i da su nam potrebna novija izdanja pravopisa, rečnika i ostalih normativnih priručnika. Lingvisti upozoravaju da je pred sve većom navalom engleskog jezika, srpski ugrožen u meri u kojoj su to i drugi jezici i da opasnost preti čak i jezicima sa velikom tradicijom – francuskom, italijanskom, nemačkom. Ipak, prema oceni stručnjaka, nije verovatno da ćemo doći do jednojezične civilizacije, ali treba više da radimo na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala da ima značajniju ulogu. izvor: Tanjug.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh